FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: lagani rast i ponude i potražnje

Autor: zpop
ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo lagani rast kako ukupno prijavljene potražnje tako i ponude.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 86,59 milijuna kuna ili za oko 11,5 posto više no u petak.

Istodobno se na strani ponude našlo 236,59 milijuna kuna, ili za oko 14 posto više no na kraju proteklog tjedna.

Najviše je danas, u iznosu od 32,6 milijuna kuna, plasirano putem ročnih pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 2,32 posto. Također je plasirano i 2,5 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana uz cijnu od 0,8 posto.

Prekonoćnih je pak pozajmica plasirano u iznosu od svega 1,49 milijuna kuna a pritom je kamatna stopa porasla sa 2,81 na 3,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 36,59 mlijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna potražnje, zbog neusuglašenih uvijeta kreditiranja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa porasla je sa 1,94 na 2,26 posto.

„Danas su sudionici na Tržištu novca uglavnom prijavljvali potražnju za ročnim pozajmicama. Kako kreditori nisu bili skloni plasirati sredstva na duži rok, tako je i već dio potražnje nepodmiren. Najveći dio ostvarenog prometa čine pozajmice na rok do mjesec dana što dovelo i do porasta prosječne kamatne stope na 2,26%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙