FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: i dalje skromna ponuda

Autor: zpop
ZAGREB, 12. srpnja 2013. (Hina) - Ni u današnjem trgovanju na Tržištu novca ne bilježimo značajnije promijene u odnosu na nekoliko proteklih dana. Naime, i dalje je ponuda novca višestruko „mršavija“ od ukupno prijavljenih potreba korisnika.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 229,35 milijuna kuna ili za oko 6 posto više no u četvrtak.

Istodobno se na strani ponude našlo tek 39,35 milijuna kuna, ili za oko 8 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 16,85 milijuna kuna, plasirano putem ročnih plasmana na rok od 3 mjeseca uz kamatnu stopu od 4,04 posto. Također je plasirano i 4 milijuna kuna na rok od tjedan dana uz kamatu od 4,5 posto.

Prekonoćnih je pak pozajmica plasirano u iznosu od 8,5 milijuna kuna a pritom je kamatna stopa porasla sa 1,33 na 3,38 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 29,35 mlijuna kuna, a pritom je 10 milijuna kuna ponude, zbog kreditnih ogranićenja sudionika, ostalo neiskorišteno. Prosječna kamatna stopa porasla je sa 2,14 na 3,91 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od 3 mjeseca plasirano pola milijuna eura uz kamatnu stopu od 1,75 posto.

„Posljednjeg radnog dana u ovome tjednu, u trgovanju na Tržištu novca Zagreb, nije došlo do bitnijih promjena u odnosu ponude i potražnje. Ponuda slobodnih kuna i dalje je siromašna dok je potražnja naglašena i to kako za prekonoćnim tako i ročnim pozajmicama. Iako je u ponudi ostalo nešto neplasiranih kuna, potražnja nije namirena zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica. Nakon dužeg vremena, danas se trgovalo i devizama i to 0,5 mio EUR po kamatnoj stopi od 1,75%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙