FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 23. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati.

DUBAI - Iran je u utorak osudio odluku Europske unije da stavi oružano krilo libanonske militantne skupine Hezbolaha na popis terorističkih organizacija i priopćio da je to "u suprotnosti sa svim političkim i pravnim normama, iznanađujuće i neprihvatljivo". "Etiketiranje skupine otpora, koja se bori protiv invazije i okupacije i koja legalno, uz potporu naroda, sudjeluje u libanonskoj vladi, temelji se na klimavoj logici", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u izjavi postavljenoj na internetskoj stranici ministarstva. "Taj je čin izveden zbog nekih utjecajnih članica Europske unije i u suprotnosti je sa svim političkim i pravnim normama, iznenađujuć i neprihvatljiv", istaknuo je iranski ministar vanjskih poslova, ocijenivši da će od te odluke EU-a najveću korist imati Izrael.

SEUL - Sjeverna Koreja počela je svoje tradicionalne "Olimpijske igre" velebnim spektaklom u kojemu su sudjelovale tisuće izvođača, slaveći komunističku Koreju i dinastiju Kim koja tom zemljom vlada više od šest desetljeća. Festival Arirang na kojemu ove godine prevladava ratna tematika, otvoren je u ponedjeljak navečer na golemom stadionu 1. svibnja, jednom od najvećih sportskih objekata u svijetu koji može primiti 150.000 ljudi. Ovaj slet, koji se održava svake godine od 1. svibnja 1946., postao je zaštitni znak Demokratske Narodne Republike Koreje. Službena sjevernokorejska agencija KCNA prenosila je dijelove svečanosti, među kojima i govore u čast utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga, koji je umro 1994., i njegova sina Kim Jong-Ila. Agencija nije navela je li sadašnji čelnik Kim Jong-Un, koji je u prosincu 2011. naslijedio oca Kim Jon-Ila nakon njegove smrti, došao na slet. Festival će trajati do 9. rujna, a u sklopu njega u subotu će se obilježiti i 60. godišnjica primirja, potpisanog 27. srpnja 1953., kojim je završen trogodišnji rat dviju Koreja u kojemu je poginulo između dva i četiri milijuna ljudi. Istog dana predviđena je i velika vojna smotra u Pjongjangu.

SEUL - Sjeverna Koreja prekinula je gradnju baze za lansiranje raketa dugog dometa, objavio je u utorak Američko-korejski institut sveučilišta Johm Hopkins, pozivajući se na satelitske snimke. Gradnja nove rampe, hangara za montažu i kontrolnog centra u bazi Tonghae prekinuta je u rujnu 2012., dodaje institut na svojoj mrežnoj stranici 38 North. Ta baza je bila namijenjena lansiranju raketa većih dimenzija od Unha-3, koja je prosincu 2012. uspjela postaviti satelit u orbitu.

Institut Hopkins iznosi dvije pretpostavke - ili je Sjeverna Koreja na koncu ocijenila da joj je dovoljna samo jedna rampa (u modernijoj bazi Sohae) ili je "odlučila usporiti pa čak i prekinuti radove na konstruiranju veće rakete", što bi značilo zaokret u njezinoj obrambenoj politici.

KAIRO - Šest osoba je poginulo u utorak rano ujutro u okršajima pristaša i protivnika svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u Kairu, objavila su vladina glasila, pozivajući se na izvore u ministarstvu zdravstva. U ranijem izvješću govorilo se o dvoje mrtvih u utorak ujutro. Ako se njima pridodaju četiri osobe koje su u ponedjeljak poginule u Kairu i u prigradskom naselju na sjeveru prijestolnice Kaliubu, ukupan broj žrtava u posljednja 24 sata u Egiptu penje se na deset.

GAZNI - Trojicu NATO-ovih vojnika i Afganistanca, prevoditelja, ubio je u utorak bombaš samoubojica na magarcu koji je aktivirao eksploziv pri prolasku vojnog konvoja u pokrajini Vardaku, jugozapadno od Kabula, doznaje se od više izvora. "Bombaš samoubojica, koji je jahao na magarcu, dignuo se u zrak pri prolasku konvoja afganistanskih i međunarodnih snaga. Poginula su trojica stranih vojnika i prevoditelj, Afganistanac, a četvorica afganistanskih vojnika su ranjena", rekao je za AFP Ataulah Hogjani, glasnogovornik pokrajinske vlade Vardaka. NATO-ove međunarodne snage u Afganistanu (ISAF) potvrdile su u priopćenju smrt trojice svojih vojnika, ne navodeći njihovu nacionalnost. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

BRUXELLES - Hrvatska ima najbrži trend rasta elektronske trgovine u EU-u dok, s druge strane, potrošači smatraju da su među najnezaštićenijima i drže da nisu dobro obaviješteni o svojim pravima, pokazuje Pregled potrošačkih uvjeta koje je u utorak objavila Europska komisija. Postotak potrošača u Hrvatskoj koji kupuju preko interneta još uvijek je dosta nizak, 23 posto, dok je prosjek u Europskoj uniji 45 posto. S druge strane, Hrvatska ima najbrži rast u elektronskoj trgovini jer je 2008. bilo samo osam posto, a 2010. samo 14 posto potrošača koji su naručivali robu preko interneta. Prema indeksu koji govori o zadovoljstvu potrošača svojim položajem na tržištu, Hrvatska je na dnu ljestvice s 50 bodova, a iza nje su samo Cipar (49 bodova) i Grčka (47). Najviše bodova, 73, imaju Finska i Velika Britanija, čiji se potrošači smatraju najzaštićenijima. To su neki od rezultata Pregleda potrošačkih uvjeta, redovitog godišnjeg izviješća koje Komisija objavljuje već devetu godinu za redom, a ove je godine Hrvatska uključena prvi put. Pregled potrošačkih uvjeta nastaje na temelju anketa potrošača u svim državama članicama te u Norveškoj i Islandu. Pregled se smatra važnim alatom koji omogućuje državama članicama i Europskoj komisiji da vide učinke svojih mjera u području zaštite potrošača i predstavlja putokaz za poboljšanje zaštite.

ZAGREB - Predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i Borut Pahor, zajedno su inicirali sastanak šefova država jugoistočne Europe koji će se održati u četvrtak u Brdu kod Kranja, priopćio je u utorak Ured predsjednika RH. Sastanku će prisustvovati i francuski predsjednik Francois Hollande, kao prvi u nizu europskih državnika koje zemlje regije žele pozvati da sudjeluju u dijalogu. Ovaj je summit nastavak neformalnog političkog dijaloga čelnika zemalja regije i Europske unije na najvišoj razini, koji je dogovoren na radnom doručku predsjednika zemalja regije održanog u Uredu predsjednika Republike Hrvatske 1. srpnja 2013. godine, na dan stupanja Republike Hrvatske u EU. Namjera ovog sastanka jest razmotriti daljnju dinamiku procesa proširenja EU, pronaći unutar same regije kapacitet za rješavanje međusobnih otvorenih pitanja te definirati neke prioritetne gospodarske i infrastrukturne projekte od zajedničkog interesa za sve zemlje regije, navodi se u priopćenju.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙