FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

OTOK GOGLAND - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak kako vidi znakove da Edward Snowden, bivši suradnik američkih obavještajnih službi i bjegunac pred američkim zakonom, mijenja stav u pravcu zaustavljanja "političkih aktivnosti" usmjerenih protiv SAD-a. Putin, koji je ranije odbio izručiti Snowdena američkim vlastima, rekao je da je sudbina tog bjegunca i dalje neriješena nakon što mu je Washington blokirao bilo kakvo kretanje. Upitan na otoku Gogland u Finskom zaljevu o Snowdenovoj sudbini, Putin je rekao: "Odakle da je znam? To je njegov život, njegova sudbina". "Stigao je na naš teritorij nepozvan, mi ga nismo pozvali. I mi nismo bili njegovo krajnje odredište. Bio je u tranzitu prema drugim državama. No, u trenutku dok je bio u zraku...naši američki partneri su ustvari blokirali njegov daljnji let", rekao je Putin.

ŽENEVA - Otkrića Edwarda Snowdena o američkom nadzoru telekomunikacijskih mreža stvorila su priliku da se pozove na prekid cyber rata, izjavio je visoki dužnosnik UN-a, predsjednik Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) Hamadunoun Toure. "Ovo nam nudi priliku, a ja i daljem smatram da moramo izgraditi međusobne mostove", rekao je Toure. Snowdenove optužbe prema kojima je američka Nacionalna sigurnosna agencija špijunirala brojne korisnike Interneta potaknule su bijes zemalja čiji su korisnici špijunirani, no neki diplomati mišljenja su da su takve aktivnosti oduvijek bile "javna tajna". "Vi tvrdite da mi znamo kako sve zemlje to čine. I to je istina. Prije tjedan dana o tome sam razgovarao s jednim veleposlanikom koji mi je kazao: 'Iznenađen sam što su Europljani iznenađeni, jer svi mi to činimo'. Upravo to mi je kazao. Bio je vrlo iskren", rekao je Toure odgovarajući na pitanje novinara Reutersa.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry upoznat će arapske dužnosnike u srijedu u Jordanu sa svojim nastojanjima za oživljavanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, objavio je u ponedjeljak State Department ne navodeći je li na pomolu mogući nastavak. Kerry će u ponedjeljak navečer odletjeti prema Ammanu gdje će se sastati s dužnosnicima Jordana i Arapske lige koja je 2002. predložila mirovni plan nudeći puno priznanje Izraela ako se povuče na granice prije rata 1967. i prihvati "pravedno rješenje" za palestinske izbjeglice. Palestinski dužnosnik u Ramallahu rekao je da će se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas susresti s Kerryem u Ammanu u utorak ili srijedu i razgovarati o njegovu planu nastavka mirovnih pregovora.

BEČ - Prošle je godine ostvaren značajan napredak u jačanju nuklearne sigurnosti diljem svijeta, objavila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), unatoč prijetnji koju predstavljaju stari nuklearni reaktori. IAEA je svoje godišnje izvješće objavila nedugo prije prosvjeda aktivista Greenpeacea čiji je cilj bio najstariji nuklearni reaktor u Francuskoj. Nuklearna elektrana Tricastin izgrađena je prije više od 30 godina, baš kao i brojna druga nuklearna postrojenja, stoji u izvješću. No, IAEA je ukupno gledajući zadovoljna situacijom i ističe "da je svjetska nuklearna zajednica ostvarila značajan napredak u jačanju nuklearne sigurnosti 2012.".

RIM - Talijansko državno odvjetništvo smatra da su dvojica bivših vatikanskih bankovnih dužnosnika u više navrata prekršila talijanski zakon o pranju novca, zatajivši brojne podatke kada su se realizirali višemilijunski bankovni transferi, prenosi Reuters, pozivajući se na sudske dokumente. Iako tužiteljstvo ne raspolaže dovoljnim brojem informacija da bi za pranje novca optužila dvojicu muškaraca koji su donedavno bili visoki dužnosnici u Vatikanskoj banci, tvrde da postoje indicije o tome. Naime, nedostaju ključni podaci o transferima, poput identiteta vlasnika sredstava te razlozi za transfer. Institut za vjerske poslove (IOR), kako se Vatikanska banka službeno zove, već je dugo pod povećalom jer ne ispunjava međunarodne standarde čiji je cilj borba protiv utaje poreza i prikrivanja protuzakonitih izvora prihoda. Dvojica muškaraca, bivši glavni ravnatelj IOR-a Paolo Cipriani i bivši zamjenik glavnog ravnatelja Massimo Tulli nisu optuženi ni za kakav zločin.

LONDON - Predsjednik Mianmara Thein Sein u ponedjeljak je obećao da će do kraja godine iz zatvora pustiti sve političke zatvorenike te je kazao kako misli da bi u idućih nekoliko tjedana prvi put u šazdeset godina moglo doći do prekida vatre u cijeloj zemlji. "Do kraja godine neće više biti zatvorenika savjesti u Mianmaru", rekao je predsjednik Sein na primanju u Londonu. Dodao je kako posebno povjerenstvo pažljivo razmatra sve slučajeve političkih zatvorenika. Sein, koji se u ponedjeljak u Londonu razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, također je kazao kako bi se u cijeloj zemlji u idućih nekoliko tjedana mogao ostvariti prekid vatre nakon što vlada potpiše mirovni sporazum čiji je cilj okončati etničke sukobe.

PARIZ - Francuska je u ponedjeljak potvrdila da tijelo pronađeno na sjeveru Malija pripada francuskom geologu Philippeu Verdonu otetom u studenome 2011. Ogranak al Qaede na sjeveru Afrike, al Qaeda Islamskog Magreba (AQIM) objavila je u ožujku da je odrubila glavu Verdonu kao odgovor na francusku vojnu intervenciju u Maliju. "Posmrtni ostaci će biti prebačeni u zemlju što je prije moguće i autopsija će pokazati uzrok smrti", rekao je u priopćenju francuski predsjednik Francois Hollande. Francuska je u siječnju poslala 3.000 vojnika u svoju bivšu koloniju Mali kako bi zaustavili ofenzivu islamista povezanih s al Qaedom te je zaustavila njihovu 10-mjesečnu dominaciju na sjeveru zemlje. AQIM je krajem lipnja objavio da na životu drži još osam stranih talaca, među kojima je pet Francuza.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙