FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 21. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

MOSTAR - Mještani iz Gabela Polja u čapljinskoj općini nadomak granice s Hrvatskom kod Metkovića prosvjedovali su u nedjelju uz magistralni put M-17 tražeći da granični prijelaz u njihovu mjestu ponovno dobije status međunarodnog, izvijestio je bosanskohercegovački radio. Na jedan sat bio je obustavljen promet u pravcu Metkovića i Čapljine jer su mještani Gabela Polja parkirali osobna vozila na samo kilometar od graničnog prijelaza u mjestu Doljanima prema Metkoviću na glavnom magistralnom pravcu u BiH M-17. U izjavama za javnost upozorili su kako im je otežan svakodnevni život jer moraju svakodnevno čekati na prijelaz granice u Doljanima ili nabaviti posebne pogranične propusnice za koje tvrde da nisu trajno rješenje.

DUBAI - Monarhije u Perzijskom zaljevu razmišljaju o osnivanju fonda od 400 milijuna dolara za pomoć sirijskoj oporbenoj koaliciji, istaknuo je predsjednik te koalicije Ahmad Džarba u izjavi objavljenoj u nedjelju. Džarba, kako prenosi dnevnik na arapskom jeziku Al-Hajat, rekao je da arapske zemlje bogate naftom "planiraju osnovati fond Perzijskog zaljeva za pomoć koaliciji, a predloženi iznos je 400 milijuna dolara". Džarba nije naveo druge pojedinosti o načinu osnivanja i o financiranju tog fonda, kojim bi se, kako je rekao, trebalo "pomoći koaliciji da učvrsti sigurnost na oslobođenim područjima, koja obuhvaćaju oko polovice sirijskog teritorija i u izbjegličkim logorima" u susjednim zemljama.

BEJRUT - Trinaest članova jedne sirijske obitelji, među kojima šestero djece, ubila je prorežimska milicija a njihova su tijela pronađena u nedjelju u njihovu domu u Baydi, selu na sirijskoj obali, izvijestila je nevladina organizacija. "Broj članova jedne obitelji koje su ubile režimske snage u selu Baydi (...) popeo se na trinaest", ističe Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) koji se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora. Napad za koji su odgovorni rezervisti Nacionalnih obrambenih snaga dogodio se u subotu dok su trajali žestoki sukobi sirijskih pobunjenika i vojske u okolici Baniasa, blizu Bayde.

KAIRO - Naoružane osobe ubile su u nedjelju dvojicu egipatskih vojnika i policajca u trima odvojenim napadima u Al Arishu, na Sinaju, izvijestili su medicinski izvori i sigurnosne službe. Jedan vojnik je ubijen ispred zgrade televizije u tome gradu a drugi dok je bio na straži. Policajac je poginuo u napadu na policijsku postaju, po tim izvorima. Dvojica vojnika su ranjena u napadu na prostorije televizije, po medicinskom izvoru. Ovaj porast napetosti na Sinaju, s gotovo svakodnevnim ubojstvima vojnika i policajaca, događa se nakon svrgavanja egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 3. srpnja.

SANAA - Diplomata iranskog veleposlanstva u Jemenu otele su u nedjelju u Sani naoružane osobe, za što jemenske sigurnosne službe sumnjiče al Qaedu. "Iranskog diplomata otele su u nedjelju u Sani naoružane osobe", rekao je za France Prese izvor u sigurnosnoj službi koji je htio ostati anomiman, dodavši da je čovjek "odveden u nepoznatom pravcu". Ova otmica, prva jednog Iranca u Jemenu, koliko se zasad zna, događa se u prilikama napetosti u toj zemlji na Arapskom poluotoku, gdje Iran optužuju da pomaže šijite zajdite koji su u otvorenom sukobu s većinskim sunitskim fundamentalistima. Još petero stranih državljana, među kojima jedan nizozemski bračni par i saudijski diplomat, u rukama je jemenskih otmičara.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙