FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 14. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati.

BEOGRAD - Najavljena rekonstrukcija Vlada Srbije mogla bi ostaviti bez posla najmanje četvero ministara iz Srpske napredne stranke (SNS), vodeće stranke u vladajućoj koaliciji, spekuliraju u nedjelju beogradski mediji, prenoseći istodobno i izjavu dopredsjednika vlade i predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića da će središnjem odboru stranke "predložiti smjenu više ministara" te da i od koalicijskih partnera "očekuje istu razinu odgovornosti". Nakon višesatne sjednice predsjedništva SNS-a mediji navode da najveće šanse za smjenu imaju ministri poljoprivrede, kulture, sporta i rudarstva, ističući da bi u tom slučaju i koalicijski partneri - socijalisti premijera Ivice Dačića, morali posegnuti za oštrijim unutarstranačkim rezovima i "ponuditi" ostavke troje svojih ministara - zdravlja, infrastrukture i prosvjete.Treća članica vladajuće koalicije, Udruženi regioni Srbije ministra financija Mlađana Dinkića, u vladi uz njega ima i dvije ministrice - eurointegracija te regionalnog razvoja i lokalne uprave, ali oni ne kane otići iz vlade, već nude smjene svojih kadrova u javnim poduzećima i s mjesta državnih tajnika te pomoćnika ili zamjenika u drugim ministarstvima. Očekuje se da će razgovori o preustroju srbijanske izvršne vlasti biti završeni do kraja idućeg tjedna.

MOSTAR - Više od 5.500 mladih i nezaposlenih iz BiH pohrilo je prva dva dana prijaviti se za popisivače i općinske instruktore na listopadskom popisu stanovništva u BiH, koji će se prvi put održati nakon 22 godine, objavio je u nedjelju Dnevni Avaz. Na natječaj koji Agencije za statistiku BiH za popisivače, koji će za 15-dnevni rad prvi put moći zaraditi pristojnu plaću, u većim općinama i gradovima prijavljivalo se u prosjeku 600 zainteresiranih. Po Avazovim navodima očekuje se da će se do kraja srpnja, do kad je otvoren javni poziv za prijavu kandidata, prijaviti najmanje 50.000 zainteresiranih, dok će posao u konačnici dobiti 19.000 popisivača i 2.600 općinskih instruktora. Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić rekao je da će agencija provesti testiranje nakon čega će popisivači proći petodnevnu obuku. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održat će se od 1. do 15. listopada ove godine. Posljednji popis stanovništva u toj zemlji je proveden u ožujku 1991., kad je ta bivša jugoslavenska republika imala 4.3 milijuna stanovnika. Najbrojnija nacionalna skupina bili su Muslimani (Bošnjaci) i činili su 43 posto, Srba je bilo 1.36 milijuna (31 posto), a treći po brojnosti su bili Hrvati sa 760.852 osobe te su činili 17,38 posto ukupnog stanovništva. Po procjeni Agencije za statistiku, u BiH danas živi oko 3,8 milijuna stanovnika.

BAGDAD - U dvama bombaškim napadima koji su se dogodili nakon molitve blizu sunitskih džamija u iračkome glavnom gradu u subotu, prvoga dana ramazana, smrtno su stradale 23 osobe, objavila je u nedjelju policija. Automobil bomba eksplodirao je ispred džamije Mula Hveš u zapadnoj bagdadskoj četvrti Džamiji, pri čemu je poginulo sedam osoba, a još 16 ih je smrtno stradalo kad se napadač samoubojica raznio u južnoj četvrti Duri. "Bomba je eksplodirala u trenutku kad su vjernici izlazili iz džamije Halid bin al-Valid", rekao je policajac. Nasilje je dio sustavne kampanje koju od početka godine provode ekstremisti i zbog čega raste strah od mogućeg širenja sukoba u zemlji u kojoj Kurdi, šijiti i sunitski muslimani tek trebaju pronaći kompromisno rješenje za podjelu vlasti, što je preduvjet za jačanje stabilnosti u toj državi. U dvama odvojenim napadima bombom u dva gradića u okolici Bagdada poginulo je pet iračkih policajaca. Još nitko nije preuzeo odgovornost za napade.

KAIRO - Egipatsko pravosuđe u nedjelju je počelo s ispitivanjem svrgnutoga egipatskog predsjednika Mohameda Morsija i ostalih članova Muslimanskog bratstva o okolnostima njihova bijega iz zatvora 2011. godine, za vrijeme trajanja ustanka, izvijestili su pravosudni izvori. Ispitivanje je pokrenuto zbog optužbi prema kojima su Morsi i ostali visoki dužnosnici Muslimanskog bratstva tijekom ustanka u siječnju 2011., pobjegli iz zatvora Vadi Natru, sjeverozapadno od Kaira, te se nastoji doznati je li bratstvo imalo pomoć stranih skupina poput libanonskog Hezbolaha ili palestinskog Hamasa. Policijsko ispitivanje svrgnutog islamističkog predsjednika održava se na tajnome mjestu, izvijestio je isti izvor, dodajući kako su sudski izvori u subotu objavili da novi državni odvjetnik razmatra žalbe uložene protiv Morsija i članova Muslimanskog bratstva zbog "špijunaže, poticanja na ubojstva prosvjednika" i "lošeg gospodarskog upravljanja zemljom". Po završetku ispitivanja trebala bi uslijediti kaznena istraga, objavile su u subotu vlasti. Aktualna vlast tvrdi da je Morsi na sigurnom mjestu i da se prema njemu odnose "dužnim poštovanjem".

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙