FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen ojačao nakon pobjede koalicije japanskog premijera Abea

Autor: vmom
LONDON, 22. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Jen je ojačao danas prema euru i dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon uvjerljive pobjede koalicije japanskog premijera Shinza Abea na izborima za gornji dom parlamenta.

Euro je u takvim okolnostima oslabio prema jenu za 0,4 posto, na 131,80 jena. U sličnom postotku euro je, pak, bio na dobitku prema dolaru, od oko 0,3 posto, te se jedinstvenom valutom trgovalo po 1,3187 dolara.

Istodobno, dolar je prema jenu oslabio 0,6 posto, na 99,96 jena.

Nakon pobjede premijera Abea, koja je bila uglavnom očekivana, jen je ojačao jer su ulagači odlučili ubilježiti dobit na ranijim okladama protiv japanske valute.

Prevladavaju očekivanja da će takav ishod izbora utrti put vladi za provedbu rastu usmjerene fiskalne politike i strukturalnih reformi, paralelno uz drastično ublažavanje monetarne politike u japanskoj središnjoj banci.

U takvim bi okolnostima, kažu trgovci, uzlet jena mogao biti privremen, dok bi slabljenje dolara ulagači mogli iskoristiti za nove kupovine.

"Gotovo su se svi pripremili za Abeovu pobjedu, tako da svjedočimo vidu trgovanja - 'kupuj glasinu a prodaj činjenicu'", ukratko je opisao raspoloženje na tržištima deviza Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtki CIBC.

Dolar je i nakon današnjih fluktuacija u plusu prema jenu za 15 posto u usporedbi s početkom godine, nakon što se japanska središnja banka odlučila na nezapamćeno velike monetarne poticaje radi pokretanja gospodarstva.

Podršku tečaju eura prema dolaru pružio je danas pad prinosa na portugalske obveznice, nakon što je portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva tijekom vikenda kazao da želi da se održi koalicija desnog centra kako bi se osigurao nastavak provedbe mjera o kojoj ovisi isplata zajmova iz međunarodnog paketa pomoći.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙