FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 22. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta dp 15,30 sati.

BRUXELLES - Zemlje članice Europske unije izrazile su u ponedjeljak zabrinutost zbog izostanka napretka u Bosni i Hercegovini i nemogućnosti političkih čelnika da postignu dogovor o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica EU-a prihvatili su u ponedjeljak zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima izražavaju "zabrinutost zbog izostanka napretka zemlje na putu prema Europskoj uniji". "Dok druge zemlje u regiji napreduju, Bosna i Hercegovina zaostaje. Vijeće izražava žaljenje posebice zbog neuspjeha političkih čelnika da u razdoblju od preko tri godine provedu odluku Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, čime Bosna i Hercegovina krši svoje međunarodne obveze", kaže se u zaključcima.

ZAGREB/BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova EU-a dogovorili su se da će staviti vojno krilo libanonske militantne skupine Hezbolaha na popis terorističkih organizacija, javlja BBC u ponedjeljak. Taj potez je zahtjevao suglasnost svih 28 zemalja članica Europske unije. U skladu s tom odlukom, pristaše Hezbolaha u Europi sada toj skupini neće moći slati novac niti će se europski diplomati moći sastajati s dužnosnicima Hezbolaha. Međutim, neke zemlje članice nevoljko su pristale na tu mjeru zbog bojazni da će ona još više destabilizirati situaciju u Libanonu.

BEOGRAD - Ministri vanjske i unutarnje trgovine Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) Rasim Ljajić i Mirko Šarović ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu da je za obje države neprihvatljiv prijedlog EU o izmjenama i prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dviju zemalja zbog izlaska Hrvatske iz CEFTA-e i njezina ulaska u EU, priopćeno je u Beogradu. Ljajić i Šarović sastali su se da bi razmotrili zajednička stajališta prema EU u procesu adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dvije države nakon što je Hrvatska od 1. srpnja postala članicom EU i izišla iz CEFTA-e, priopćeno je iz ureda potpredsjednika srbijanske vlade i ministra vanjske i unutarnje trgovine i telekomunikacija Ljajića. "To konkretno znači da Srbija ne prihvaća da se i dalje po povlaštenim uvjetima uvoze cigarete iz Hrvatske u našu zemlju, što važi i za uvoz velikog broja proizvoda iz Hrvatske u BiH", navedeno je u priopćenju iz Ljajićeva ureda. O svojim stajalištima dvojica ministara izvijestit će i nadležne u Europskoj uniji, navedeno je u priopćenju.

VATIKAN/RIO DE JANEIRO - Papa Franjo u ponedjeljak se u razgovoru s novinarima koji ga prate na putovanju u Brazil, u papinskom zrakoplovu, gorljivo založio za mlade, istaknuvši kako postoji opasnost od cijelog budućeg naraštaja mladih bez posla, a istodobno je osudio i "kulturu odbacivanja" kojoj su izložene starije osobe. "Svjetska kriza mladima ne donosi ništa dobro. Postoji opasnost da dobijemo cijeli naraštaj mladih koji nemaju posla", rekao je Papa, podsjetivši na visoku stopu nezaposlenosti među mladim ljudima u brojnim zemljama svijeta te podsjetivši da "rad svakoj osobi donosi dostojanstvo". Argentinski Papa također je izrazio žaljenje zbog kulture odbacivanja starijih osoba.

BAGDAD - U noći na ponedjeljak u napadu oružanih skupina na dva zatvora blizu Bagdada ubijena je 41 osoba, među kojima 21 zatvorenik, objavili su službeni izvori. Oružane grupe pokušale su osloboditi zatvorenike, no u njihovoj akciji 21 zatvorenik je smrtno stradao, a 25 ih je ozlijeđeno u neredima nastalima nakon napada na zatvore Tadži i Abu Graib, rekao je za France presse glasnogovornik ministarstva pravosuđa Vasam al Fraidži. U napadu na zatvore koji su trajali gotovo 10 sati ubijeno je dvadeset policajaca, vojnika i zatvorskih čuvara, izvijestili su policija i bolnički izvori.

BAGDAD - Najmanje 500 zatvorenika pobjeglo je tijekom noći na ponedjeljak iz dva zatvora u blizini Bagdada, Tadžija i Abu Graiba, nakon koordiniranih akcija oružanih skupina. Član iračkog parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu Hakem al Zamili rekao je da je oko 500 zatvorenika pobjeglo iz zatvora Abu Graib, a drugi zastupnik, Šuan Taha, kazao je da je iz Abu Graiba i Tadžija ukupno pobjeglo između 500 i 1.000 zatvorenika.

PODGORICA - Crnogorski premijer i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je u ponedjeljak u saslušanju pred parlamentarnim odborom da njegova stranka "nikada nije zloupotrebljavala državne resurse u svrhu pobjede na izborima". On je istodobno ocijenio da je afera "Snimak" iskonstruirana iz, kako je rekao, "vojno-obavještajne službe iz Beograda". Afera "Snimak" je nastala nakon posljednjih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori kada su neki oporbeni dnevnici objavili transkript sjednice Glavnog odbora DPS-a iz kojeg se mogla naslutiti zloupotreba čelnih ljudi te stranke i države u izbornom procesu, najviše u vidu zapošljavanja u državnim organima i javnim poduzećima njihovih članova, odnosno glasača u razdoblju uoči izbora. "Za svo vrijeme koliko sam lider DPS-a i u razdoblju kada sam obavljao najviše državne funkcije DPS nije nikada organizirano ili neorganizirano zloupotrebljavala resurse u svrhu pobjede na izborima", kazao je Đukanović na sjednici Anketnog odbora koji ispituje činjenice u vezi s aferom.

JOHANNESBURG - Zdravstveno stanje bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele pokazuje "kontinuirano poboljšanje" iako je on i dalje u kritičnom stanju, priopćila je u ponedjeljak vlada. U priopćenju se navodi da je predsjednik Jacob Zuma posjetio 95-godišnjeg Mandelu u bolnici u Pretoriji gdje se se nalazi posljednjih sedam tjedana na liječenju plućne infekcije. Mandelina kći Zindzi izjavila je u srijedu za postaju Sky News da je zdravstveno stanje njezina oca "puno bolje" i da "gleda televiziju sa slušalicama". Junak borbe protiv aparthejda "prepoznaje sve koji mu dolaze u posjet i može komunicirati", rekla je dan nakon posjeta.

KAIRO - Obitelj Mohameda Mursija tužit će državnim i međunarodnim sudskim instancama vojnog zapovjednika generala Abdela Fataha al-Sisija, rekla je u ponedjeljak kći svrgnutog egipatskog predsjednika, kazavši kako je riječ o otmici. "Upravo pokrećemo zakonske postupke na državnoj i međunarodnoj razini protiv Abdela Fataha al-Sisija, šefa krvavoga vojnog udara i njegove pučističke grupe", rekla je Šajma Mursi na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu sindikata inženjera. "Glavnog vođu vojnog puča i njegovu skupinu smatramo u potpunosti odgovornima za zdravlje i integritet predsjednika Mursija", rekla je, ne otkrivši okupljenim novinarima kontaktira li obitelj s bivšim predsjednikom kojeg od svrgavanja s vlasti 3. srpnja vojska drži u zatočeništvu.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je u ponedjeljak kako bi želio zaključiti bilateralni sporazum o sigurnosti s Amerikancima, iako je prije mjesec dana prekinuo pregovore o tom pitanju, priopćio je ured afganistanskog predsjednika. Karzai je razgovarao o mogućnosti postizanja bilateralnog sporazuma na sastanku u ponedjeljak u Kabulu sa zapovjednikom američke vojske, generalom Martinom Dempseyem. "Tijekom susreta, predsjednik Hamid Karzai ponovno je naglasio da su Afganistanci godinama patili zbog rata, i da sada žele mir", kaže se u priopćenju. On je također kazao da su "Afganistanci, nošeni nadom, spremni potpisati sporazum o sigurnosti sa SAD-om, pod uvjetom da taj sporazum donese mir i stabilnost zemlji", dodaje se u priopćenju.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙