FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta.

BUKUREŠT - Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je u utorak u Bukureštu hrabrost zemalja istočne Europe u suočavanju s gospodarskom krizom, ocijenivši da je "najgore vjerojatno prošlo". "Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je vjerojatno iza vas, većina zemalja (središnje i istočne Europe) obnovila je rast", kazala je Lagarde u govoru pred bankarima i novinarima. "Samo dvije zemlje trebale bi 2013. biti u recesiji, Hrvatska i Slovenija, prema osam prošle godine", dodala je. Prosječan rast u zemljama istočne Europe bio je pozitivan u prvom tromjesečju ove godine, dok je BDP u Europskoj uniji pao za 0,1 posto. Na čelu su Latvija s 1,4 posto i Litva s 1,3 posto rasta.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je u srijedu mogućnost da će se povući s mjesta predsjednika ove stranke o čemu su pisali pojedini mediji u BiH koji navode da postoji više stranačkih frakcija koje su međusobno posvađane. Mostarski Dnevni list u nekoliko navrata objavio je kako se Čović kani povući iz politike a kao razloge za to naveo je zasićenost politikom. Čović je dodao kako na žalost pojedinih krugova nastavlja voditi ovu najveću stranku Hrvata u BiH. Po njegovim riječima ne postoji niti sukob s potpredsjednicom HDZ-a BiH Borjanom Krišto koja je po navodima medija na posljednjoj sjednici prosvjedovala zbog pojedinih odluka ove stranke u vlasti na državnoj razini.

BEOGRAD - Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele doputovat će u srijedu 17. srpnja u dvodnevni službeni posjet Beogradu i s najvišim državnim dužnosnicima razgovarati o sljedećim koracima i obvezama Srbije u eurointegracijskom procesu, priopćeno je u utorak iz srbijanske vlade. Dolazak Fuelea beogradskim je medijima ranije potvrdio i njegov glasnogovornik Peter Stano, navodeći da će teme, među ostalim, biti vezane uz novu fazu u koju Srbija ulazi pregovorima o pristupanju EU-u nakon odluke Europskog vijeća od 28. lipnja o otvaranju pregovora. Fuele će s državnim vrhom razgovarati i o pregovaračkom timu Srbije, te o imenovanju šefa pregovaračkog tima, na što je Bruxelles Beogradu već skrenuo pažnju, a neslužbeno je najavljeno da bi on mogao biti izabran do kraja ovog tjedna.

LONDON - Velika Britanija će dati sirijskim pobunjenicima opremu da se zaštite od kemijskog i biološkog oružja što će im omogućiti da prežive i mogući napad sarinom. U pisanoj izjavi parlamentu u utorak, ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da će Britanija među ostalim isporučiti 5.000 zaštitnih odijela i tablete za zaštitu od nervnih otrova Sirijskoj nacionalnoj koaliciji 3. kolovoza ili nešto kasnije. Britanija je u više navrata priopćila kako vjeruje da su snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu koristile kemijsko oružje, a sirijska vlada to niječe.

BEJRUT - Sirijski pobunjenici dopremili su u utorak dodatne snage u ključno predgrađe Damaska pokušavajući zaustaviti ofenzivu vladinih snaga kojoj je cilj osigurati glavni grad i ostvariti napredak na bojišnicama u drugim dijelovima zemlje. Borbe se vode u Qabounu, gradskoj četvrti pod kontrolom pobunjenika u koju su sirijski vojnici potpomognuti tenkovima i teškim topništvom upali u ponedjeljak u sklopu akcije za jačanje nadzora nad Damaskom, utvrdom predsjednika Bashara al-Assada. Nakon što su pobunjenici dvije godine ostvarivali napredak u ratu koji je dosad odnio više od 90.000 života, prilike su se donekle okrenule u korist Assadovih snaga koje su prošloga mjeseca zauzele grad Qusair i nastavili s akcijom spajanja Damaska s uporištima na obali Sredozemnoga mora.

TEHERAN - Iran je u utorak kritizirao "destruktivnu ulogu" Izraela nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju usporedio novog iranskog predsjednika Hassana Rohanija s "vukom u janjećoj koži" i zaprijetio vojnom intervencijom protiv Teherana zbog njegova nuklearnog programa. Netanyahuove izjave "dokaz su destruktivne uloge Izraela i njegovih pokušaja da našteti odnosima Irana" sa stranim zemaljama, rekao je glasnogovornik iranske diplomacije Abbas Araghchi. "Iran ima novog predsjednika. On kritizira svojeg prethodnika da je bio vuk u vučjoj koži. Njegova je strategija da bude vuk u janjećoj koži i da se smiješi dok pravi bombu", rekao je Netanyahu u nedjelju u razgovoru za CBS, zaprijetivši vojnom intervencijom prije SAD-a.

LONDON - Podjela u vladajućoj britanskoj koaliciji oko nuklearnog naoružanja dodatno se zaoštrila u utorak kada su dvije najjače stranke iznijele potpuno suprotne stavove o tome kako to pitanje riješiti u budućnosti. Vladajući konzervativci nazvali su koalicijskog partnera Liberalne demokrate "naivnima ili nesmotrenima" zbog prijedloga da bi sustav nuklearnih projektila Trident smješten na nuklearnim podmornicama i vrijedan nekoliko milijardi funti trebalo smanjiti. Ususret parlamentarnim izborima 2015. i odluci koja bi potom trebala uslijediti kako zamijeniti taj dotrajali sustav, dvije stranke izvukle su prilično različite zaključke iz vladina izvješća o tome postoje li pouzdane alternative. U izvješću se kao najbolje rješenje predlaže zamjenu sličnim postojećeg sustava koji rabi podmornice klase Vanguard naoružanih raketama Trident, no spominje se i mogućnost da ih bude manje od postojećih četiri, kao i to da ne budu stalno prisutne na moru.

WASHINGTON - Bijela kuća objavila je u utorak da bi bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden, koji je zatražio privremeni azil u Rusiji, trebao biti protjeran i izručen SAD-u zbog suđenja za špijunažu. "On nije aktivist za ljudska prava, nije disident. Optužen je za odavanje tajnih podataka", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. Snowden je u utorak zatražio privremeni azil u Rusiji, nakon što je tri tjedna proveo u zračnoj luci u Moskvi.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙