FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u utorak u Mostaru da je europska budućnost Bosne Hercegovine povezana s postizanjem jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji te kako Zagreb mora imati daleko aktivniji odnos prema BiH. "Svi oni koji žele da BiH bude članica Europske, moraju znati da to neće biti bez ravnopravnosti hrvatskog naroda. Ovo je poruka svim našim prijateljima, Bošnjacima, Srbima i ostalima koji žele BiH u EU", rekao je Karamarko na konferenciji za novinare u Mostaru. On je uoči cjelodnevne konferencije posvećene položaju hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska Hrvatske u EU koju zajednički organiziraju HDZ i HDZ BiH te stranke Hrvatskog narodnog sabora u BiH ocijenio neprihvatljivim nametanje hrvatskog člana BiH Predsjedništva na posljednjim izborima i majorizaciju Hrvata u Federaciji BiH od strane Bošnjaka. "Mislim da Zagreb treba biti aktivniji u odnosu na BiH, u odnosu na probleme koje naši sunarodnjaci imaju u BiH. Ne znači to uplitanje u odnose druge države. Dapače", rekao je. Mi želimo da se dogovore tri naroda, ali nikako da se dvoje dogovore nauštrb trećeg, nikako na štetu položaja i interesa Hrvata u BiH", dodao je predsjednik HDZ-a Hrvatske.

MOSKVA - Bivši američki obavještajni suradnik Edward Snowden, kojega Sjedinjene Države traže zbog špijunaže, zatražio je privremeni azil u Rusiji, rekao je u utorak jedan ruski odvjetnik. Snowden se nada naći utočište u Latinskoj Americi nakon što je odao pojedinosti o američkim programima nadzora komunikacija, ali ne može otići tamo otkako je iz Hong Konga stigao u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo 23. lipnja. "Zaključio je kako treba napisati zamolbu za privremeni azil (u Rusiji) i njegova je postupak upravo završen", rekao je Anatolij Kučerena, odvjetnik koji se sastao sa Snowdenom u petak zajedno s borcima za ljudska prava. Snowden, koji se zadržava u tranzitnom području Šeremetjeva, rekao je u petak kako će zatražiti azil u Rusiji dok ne bude mogao otputovati u Latinsku Ameriku gdje mu Bolivija, Venezuela i Nikaragva nude azil.

SARAJEVO - Nekoliko bošnjačkih povratnika na područje Srebrenice podvrgnuto je pravosudnoj istrazi zbog nastojanja da proteklog vikenda odaju počast ubijenima u genocidu počinjenom 1995., a predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u utorak je potvrdila kako je kazneno prijavljen i Emir Suljagić, koordinator udruge nevladinih organizacija pod nazivom "1. ožujka", koja se zalaže za pojačani povratak Bošnjaka u RS. Sukob bošnjačkih povratnika i vlasti RS zaoštrio se nakon što je u subotu policija pokušala spriječiti članice udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" da u krugu nekadašnje poljoprivredne zadruge u selu Kravice polože cvijeće u znak sjećanja na više od tisuću bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su tu strijeljani nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. Srebreničanke su nakon naguravanja s policijom presjekle žičanu ogradu i ušle u krug zadruge te položile cvijeće. Zbog izjave Emira Suljagića u kojoj je vlast RS i njezine postupke usporedio s onim što je u prošlosti radio njemački Wehrmacht, vlada RS odlučila je protiv njega pokrenuti kazneni progon. Entitetska premijerka Željka Cvijanović u utorak je kazala kako Suljagić svojim izjavama poziva na rušenje ustavnog poretka RS pa time i BiH.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u utorak u Bruxellesu da su vrata EU-a i dalje otvorena za Island ako njegovi građani žele nastaviti pristupni proces. "Moja je poruka jasna: ako Island to želi, mi smo voljni nastaviti proces pristupnih pregovora, u kojima se, siguran sam, mogu naći rješenja za islandske posebnosti", izjavio je Barroso nakon sastanka s islandskim premijerom Sigmundurom Davidom Gunnlaugssonom. Nova islandska vlada, izabrana nakon parlamentarnih izbora u travnju, odlučila je zaustaviti pristupne pregovore, koji su otvoreni 2010., dok se o tome ne izjasne islandski građani. Nova će vlada do jeseni pripremiti analizu svega što je do sada ispregovarano i onda prepustiti parlamentu da odluči.

JERUZALEM - Izraelski dužnosnici kritizirali su u utorak Europsku uniju zbog "neprimjerene strogosti" prema Izraelu, u vezi usvajanja europske direktive koja isključuje okupirana područja iz suradnje između EU-a i Izraela. U direktivi se kaže da "svi sporazumi između Države Izraela i EU-a moraju nedvosmisleno i izričito navesti da se ne odnose na područja koja je Izrael okupirao 1967.", objasnila je Delegacija EU-a u Izraelu. Direktiva je usvojena 30. lipnja, a u petak će biti objavljena u Službenom listu EU-a. "To je direktiva o izraelskim entitetima koji imaju ili nemaju odobrenje za financiranje EU-a. Ona definira razliku između Izraela i entiteta na Zapadnoj obali, u istočnom Jeruzalemu, pojasu Gaze i na Golanskoj visoravni", objasnio je glasnogovornik delegacije David Kriss.

LOS ANGELES - Najmanje 13 osoba je privedeno u Los Angelesu kasno u ponedjeljak tijekom druge noći prosvjeda protiv oslobađajuće presude Georgeu Zimmermanu, optuženom za ubojstvo mladog nenaoružanog crnaca Trayvona Marina na Floridi, objavio je gradonačelnik Los Angelesa na Twitteru. U noći s nedjelje na ponedjeljak najmanje 6 osoba privedeno je tijekom prosvjeda ispred zgrade CNN-a u Hollywoodu, koje su vlasti nazvale protuzakonitim. Oko 150 osoba oštetilo je trgovine i neke robne kuće, posebice Wal-Mart, pokušavajući se domoći robe u njime.

BELFAST - Protestantska mladež bacala je molotovljeve koktele na policiju u Sjevernoj Irskoj i pritom je ozlijeđeno najmanje 27 časnika u četvrtoj noći prosvjeda zbog ograničenja tradicionalnih mimohoda, a Bijela kuća je izrazila "duboku zabrinutost" zbog nasilja. Regionalni parlament, koji je sazvan unatoč ljetnoj stanci, trebao bi zasjedati u utorak kako bi razmotrio načine za ponovnu uspostavu reda i mira. Policija je priopćila da je odgovorila vodenim topom i gumenim mecima u Belfastu. Prosvjedi i drugi incidenti zabilježeni su u još barem pet drugih gradova diljem te britanske pokrajine. Tisuće probritanskih protestanata održavaju mimohode svakoga ljeta i tada se redovno sukobljavaju s katolicima, koji smatraju te parade provokacijom.

PARIZ - Neonacist povezan s norveškim masovnim ubojicom Andersom Behringom Breivikom uhićen je u utorak u Correzeu u jugozapadnoj Francuskoj nakon što je njegova supruga kupila četiri puške što je izazvalo bojazan da nešto sprema, priopćio je ured tužitelja u Parizu. Kristian Vikernes, koji je također osuđeni ubojica iz Norveške, u prošlosti je dobio kopiju Breivikovog manifesta. Policija pretražuje njegov stan u potrazi za oružjem i eksplozivom, rekao je jedan izvor za Reuters. Breivik je ubio 77 osoba u središtu Osla i na obližnjem otoku u srpnju 2011. Prošle godine je osuđen na maksimalnu 21 godinu zatvora. Breivik je poslao Vikernesu kopiju manifesta u kojemu iznosi svoju ideologiju, rekao je jedan dužnosnik u uredu tužitelja.

ZAGREB/BEJRUT - Borci odani sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu ubili su najmanje šestoricu posrednika koji su trebali pokušati pomiriti zaraćene skupine u pokrajini Homs, kazali su u utorak stanovnici tog područja, a prenose agencije. Posrednike je poslao Nacionalni odbor za pomirbu, koji je vlada osnovala kako bi potaknula pregovore za rješenje dvogodišnjeg sukoba, u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi. Ubojstva su se dogodila u ponedjeljak navečer u selu Hadžar al Abjad. Posrednici, suniti, trebali su pokušati pokrenuti pregovore između sunitskog grada al-Zare i alavitskog grada Kameire, koji su prošli tjedan ratovali nekoliko dana.

ABUJA - Sudanski predsjednik Omar al-Bašir, protiv kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbeni nalog, napustio je Nigeriju, rekao je u utorak glasnogovornik sudanskog veleposlanstva u Nigeriji. "Otputovao je u ponedjeljak poslijepodne", rekao je glasnogovornik. Glasnogovornik je zanijekao bilo kakvu vezu između Baširovog odlaska prije završetka summita na kojem je sudjelovao i zahtjeva za njegovim uhićenjem. Bašir, kojeg ICC traži zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida u sukobu u sudanskoj pokrajini Darfouru, stigao je u nedjelju u Abuju na summit Afričke unije o AIDS-u, tuberkulozi i močvarnoj groznici. Summit se održava u ponedjeljak i utorak. Nigerija je u ponedjeljak opravdavala svoju odluku da ugosti sudanskog predsjednika, ustvrdivši da je za poziv upućen njemu odgovorna Afrička unija.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙