FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4:30

Autor: mtau
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je, nakon oslobađajuće presude Georgeu Zimmermanu za ubojstvo crnog mladića Trayvona Martina, istaknuo da su Sjedinjene Države pravna država i da je porota donijela odluku. Sud u američkoj saveznoj državi Floridi u subotu je proglasio Georgea Zimmermana nedužnim za ubojstvo nenaoružanog crnog tinejdžera Trayvona Martina koje je počinio prošle godine u floridskom gradiću Sanfordu. "Znam da je taj slučaj pobudio intenzivne strasti. Dan nakon presude, znam da bi one mogle i porasti. Ali mi smo pravna država i porota se izjasnila", naveo je Barack Obama, u priopćenju. Dok su u nedjelju organizirane brojne manifestacije protiv te presude, Obama je dodao "da traži od svih Amerikanaca da poštuju pozive na mirno razmišljanje koje su uputili roditelji koji su izgubili svog mladog sina". Ocijenivši smrt Trayvona Martina (17) "tragedijom ne samo za njegovu obitelj, ne samo za zajednicu, već za cijelu Ameriku", Obama je tražio od Amerikanaca suosjećanje i razumijevanje.

WASHINGTON - Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u nedjelju da proučava ima li dovoljno dokaza za progon Georgea Zimmermana na saveznome sudu, pošto je u Floridi proglašen nedužnim za ubojstvo nenaoružanog tinejdžera crnca Trayvona Martina. "Iskusni savezni tužitelji ocijenit će upućuju li dokazi na kršenje bilo kojeg od saveznih kaznenih propisa o ravnopravnosti građana te je li takav progon prikladan, u skladu s politikom ministarstva o saveznom progonu nakon suđenja u nekoj saveznoj državi", kaže se u priopćenju glasnogovornika ministarstva.

BEOGRAD - Srbija neće tenkovima i bajunetima braniti Kosovo jer da je to htjela, branila bi ga kad je proglašena neovisnost, izjavio je u nedjelju navečer srbijanski premijer Ivica Dačić u programu TV B92. Gostujući u emisiji "Utisak nedelje" TV B92, Dačić je rekao da su se on i potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić dogovorili da mijenjaju Srbiju nabolje i da pritom ne vode računa o osobnom rejtingu ili poziciji vlastite stranke. "Da je (Srbija) htjela, branila bi ga (Kosovo) kad je proglašena neovisnost. Došli smo u situaciju da - ili ćemo izgubiti budućnost i sjediti na bajunetima, ili ćemo rješavati to pitanje na najmanje bolan način", izjavio je srbijanski premijer za TV B92. Glede procesa eurointegracija, ocijenio da je srbijanska vlada otvaranjem pregovora s Europskom unijom "ostvarila povijesni cilj". On ne mora obnašati više nikakvu funkciju, rekao je, ali će ostati zapamćen u povijesti "kao premijer vlade koja je otvorila pregovore sa EU-om". Dodao je da ništa ne bi uspio bez Aleksandra Vučića s kojim je "postigao velike rezultate".

KAIRO - Najmanje su dvije osobe ubijene, a 14 ih je ranjeno u ponedjeljak rano ujutro u egipatskoj pokrajini Sjevernome Sinaju, u napadu na radnički autobus, objavile su snage sigurnosti i bolnički izvori. Vjeruje se da su autobus radnika tvornice cementa gerilci napali raketnim bacačem. Sve se to dogodilo u gradu El Arišu u pokrajini na granici s Izraelom i Pojasom Gaze u kojoj vlada bezakonje otkako je 3. srpnja vojska pučem svrgnula predsjednika Mohameda Mursija.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je u intervjuu televiziji ARD zatražila oslobađanje bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, uhićenog 3. srpnja nakon što ga je svrgnula vojska. "Dijelim mišljenje (njemačkog) ministra vanjskih poslova (Guida Westerwellea) po kojem bi Mursi trebao biti oslobođen", rekla je kancelarka u razgovoru za ARD. Merkel je stanje u Egiptu nazvala "teškim" i ocijenila da treba poduzeti sve da razne skupine pronađu zajednički put u političkom procesu. Ona je također u intervjuu govorila o zaštiti podataka, u svjetlu krize odnosa između EU-a i SAD-a nakon što se otkrilo da su američke obavještajne službe špijunirale neke od visokih europskih dužnosnika. Merkel je kazala da se zalaže za strožu kontrolu zaštite podataka te za snažnija europska pravila.

WASHINGTON - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u nedjelju na jednom američkom tv-kanalu da bi Izrael mogao vojno intervenirati prije Sjedinjenih Država protiv iranskog nuklearnog programa i ocijenio novog predsjednika Hasana Rohanija "vukom u janjećoj koži". "Mi smo bliži Iranu od Sjedinjenih Država. Mi smo izloženiji i mi moramo pokrenuti to pitanje kako zaustaviti Iran, možda prije Sjedinjenih Država", upozorio je Netanyahu u govoru na kanalu CBS. "U Iranu novi predsjednik kritizira svog prethodnika da je bio vuk u vučjoj koži. Njegova je strategija da bude vuk u janjećoj koži i da se smiješi dok izrađuje bombu", ocijenio je. "Oni se približavaju crvenoj crti, još je nisu prešli", rekao je premijer i zaključio da im treba jasno reći da im to neće biti dopušteno.

BRETIGNY-SUR-ORGE - Željezničku nesreću u blizini Pariza u kojoj je u petak poginulo šest osoba uzrokovao je komad čelika koji je povezivao tračnice a koji se odvojio, potvrdile su u nedjelju Francuske željeznice (SNCF). Prvi zaključci potvrđuju hipotezu da su vagoni iskočili zbog tog komada čelika, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SNCF-a Guillaume Pepy. On je prikazao fotografije tog komada čelika teškog oko 10 kilograma koje je snimio SNCF. Istraga nije pokazala nikakvu anomaliju na lokomotivi ni vagonima, rekao je Pepy, kao ni na dva vlaka koja su nešto ranije prošla tim putem.

(Hina) xmaš/xvm yvm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙