FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 13. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PARIZ - Europska perspektiva snažan je motivator zemljama regije, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u subotu u Parizu, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Josipović, koji na Hollandeov poziv boravi u Parizu na proslavi francuskoga nacionalnog praznika, izrazio je tijekom sastanka s francuskim predsjednikom zadovoljstvo time što je pozvan i zahvalio Francuskoj na potpori tijekom hrvatskoga europskoga puta. "Politika proširenja važna je za Europu jer je riječ o projektu mira", rekao je Josipović, a Hina saznaje iz izvora u hrvatskome izaslanstvu. Josipović i 75 vojnika bit će počasni gosti na proslavi dana pada Bastille, što je znak prijateljstva i dobrih odnosa dviju zemalja, rekao je Hollande. Najavljen je skori ponovni susret u Sloveniji, 25. srpnja na Brdu kod Kranja. Bit će to nastavak radnog doručka koji je održan kod Josipovića u povodu proslave hrvatskoga ulaska u EU. Osim predsjednika zemalja regije, najavljeno je da će biti pozivani i predsjednici drugih zemalja. Josipović je francuskom predsjedniku izrazio sućut zbog teške prometne nesreće u kojoj je u iskakanju vlaka iz tračnica u petak poginulo šest ljudi.

ZAGREB/PARIZ - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je u subotu u Parizu Esplanadu Ruđera Boškovića, u nazočnosti Patricka Blochea, gradonačelnika 11. arondismana i predsjednika hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini, te Pierrea Schapire, pomoćnika gradonačelnika Pariza za međunarodne i europske poslove i frankofoniju. Esplanadom Ruđera Boškovića, znanstvenika koji je bio Hrvat rođenjem ali je imao i francusko državljanstvo, što piše i na otkrivenoj ploči, imenovan je središnji parkovni prostor na Bulevaru Richarda Lenoira u 11. arondismanu. "Davanjem njegova imena ovoj esplanadi odužuju mu se obje domovine. Njih danas povezuje, kao što ih je Bošković povezivao za svojeg života, zajednička pripadnost jedinstvenom političkom, ekonomskom i kulturnom prostoru EU-a", kazao je u svom govoru Josipović, a saznaje Hina iz izvora u hrvatskome izaslanstvu.

MOSTAR - Članovi obitelji žrtava genocida u Srebrenici u subotu su prvi put položile vijence i pomolili se za bošnjačke muškarce i mladiće, unatoč pokušaju policije Republike Srpske da ih u tome spriječi, u mjestu Kravici, jednome od najvećih stratišta. Po navodima medija u BiH policija RS-a je pokušala spriječiti ulazak u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, ali su članice udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, zajedno s bivšim logorašima i preživjelima, prvi put uspjele ući u objekte u kojima su srpske snage likvidirale oko 1.200 od ukupno 8.300 Bošnjaka ubijenih na području Srebrenice u ljeto 1995. godine. Pri tome je došlo do međusobnog naguravanja, a predstavnici bošnjačkih udruženja tvrde da je nekoliko žena ozlijeđeno. Ravnatelj policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da policija nije primjenila silu.

MOSKVA - Najmanje 18 ljudi poginulo je, a još je 25 osoba ozlijeđeno u subotu u sudaru južno od Moskve u kojem su sudjelovali kamion i autobus koji je prevozio djecu, objavilo je rusko ministarstvo za krizne situacije. Jedan očevidac snimio je nesreću i snimka je emitirana na državnoj televiziji. Vidi se kako se lome prozori zeleno-bijelog putničkog autobusa koji se prepolovio pa ga druga vozila moraju izbjeći. Glasnogovornica ministarstva Irina Rosius kazala je da se nesreća dogodila u blizini sela Oznobišino južno od Moskve.

BEJRUT - Krak des Chevaliers, najpoznatija križarska utvrda u Siriji, koja je u rukama sirijskih ustanika, oštećena je u bombardiranju, pokazuju video snimke koje su u subotu objavili militanti. Utvrda je upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a nalazi se u središnjoj pokrajini Homs, gdje bjesne sukobi između vladinih snaga i ustanika. Po snimkama, utvrda je bila metom najmanje jednog napada iz helikoptera ili zrakoplova. Punom snagom pogođen je jedan toranj. Druga snimka iz unutrašnjosti utvrde pokazuje golemu rupu u stropu i ruševine.

CONAKRY, Gvineja - Dvojica gvinejskih vojnika, optužena za pokušaj ubojstva predsjednika Alphe Condea u napadu na njegov dom 2011., osuđena su u subotu u Conakryju na doživotni zatvor, a još osmero optuženika dobilo je od dvije do 15 godina zatvora. Na doživotni zatvor osuđeni su zapovjednik Alpha Oumar Diallo, zvan AOB, kao mozak napada, i časnik Jean Guilavogui. Fatou Badiar Diallo dobila je 15 godina zatvora, kao i Almamy Aguibou Diallo i Mamdou Aplha Diallo. Ukupno je bilo optuženo 31 ljudi, od kojih je 17 oslobođeno. U napadu na predsjednikov dom 19. srpnja 2011. ubijen je jedan njegov čuvar.

MOSKVA - Ruske snage sigurnosti u subotu su ubile Mihaila Muzikanova, tjelohranitelja najtraženijega ruskog pobunjenika Dokua Umarova, u sklopu nastojanja Rusije da uoči zimskih Olimpijskih igara u veljači u Sočiju obuzda aktivnosti pobunjenika u kavkaskome području. Ruske vlasti objavile su da je Muzikanov ubijen zajedno s još jednim gerilcem u pucnjavi u području Sunze u Ingušetiji. On je bio osobni tjelohranitelj pobunjeničkoga vođe Umarova, koji je najavio da će se "maksimalnom silom" boriti kako bi onemogućio ruskog predsjednika Vladimira Putina u organizaciji Olimpijskih igara u Sočiju.

KARTUM - Sedam pripadnika mirovnih snaga ubijeno je a 17 je ranjeno u subotu u regiji Darfur, objavile su zajedničke mirovne snage UN-a i Afričke unije (Unamid). To je bio najsmrtonsniji incident koji je zadesio te snage u pet godina djelovanja. Sedam pripadnika "plavih kaciga" ubijeno je u blizini baze snaga Unamid-a u Manawashiju, sjeverno od Nyalae, glavnog grada Darfura.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙