FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na ušću Mure u Dravu sutra se obilježava Dan "Europske Amazone"

Autor: mbuj
ZAGREB, 13. srpnja 2013. (Hina) - Na prvu godišnjicu proglašenja UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, takozvane "Europske Amazone" između Hrvatske i Mađarske, sutra će svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Fund) Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predati Povelju za očuvanje hrvatskih rijeka.

Predaja povelje bit će upriličena na plaži Sip kod Legrada, na samom ušću Mure u Dravu, a proslava Dana "Europske Amazone" završit će spustom po Muri i Dravi te skokom u Dravu, kao dio europske akcije "Veliki skok".

WWF najavljuje kako će sutra s brojnim partnerskim organizacijama proslaviti Dan "Europske Amazone" raznim događajima u svih pet zemalja kojima se proteže Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Time će ujedno završiti kampanja "Mjesec hrvatskih rijeka - Sedam riječnih čuda Hrvatske" kojom je podizana svijest o važnosti Dunava, Drave, Mure, Save, Neretve, Omble i Zrmanje. Te su rijeke s ulaskom Hrvatske u EU postale dijelom mreže Natura 2000, ali su i dalje ugrožene projektima kanaliziranja, vađenjem šljunka i pijeska te izgradnjom hidroelektrana, ističu u WWF-u.

Tijekom kampanje građani su potpisivali Povelju za očuvanje rijeka koja će sutra biti predana zamjeniku ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoju Dokozi.

WWF navodi kako je Dan "Europske Amazone" proslava nevjerojatnog riječnog krajolika kojeg dijele Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Srbija. Proslava će završiti skokom u Dravu, kao dio europske akcije "Veliki skok" zbog koje će tisuće stanovnika Europe sutra u 15 sati skočiti u neku od europskih rijeka.

Prvi "Veliki skok" održan je prije 10 godina na rijeci Labi, koja je još 1989. slovila kao najzagađenija europska rijeka, kako bi se upozorilo na potrebu da ta rijeka ponovno postane prihvatljiva za kupanje i plivanje.

WWF upozorava da je danas stanje mnogih europskih rijeka i jezera, uslijed zagađivanja industrijom i provedbom raznih neodrživih projekata, i dalje zabrinjavajuće. Želimo li sve europske rijeke i jezera vidjeti ponovno čistim, uloga građana i civilnih organizacija je presudna, a "Veliki skok" je alarm svih Europljana koji žele rijeke i jezera vratiti u dobro ekološko stanje.

(Hina) xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙