FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Provedba projekta Progres za zaštitu obnovljivih izvora energije

Autor: zdra
NIJEMCI, 21. lipnja 2013. (Hina) - Na području devet općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, članica Lokalne akcije grupe (LAG) "Bosutski niz" te bosanskohercegovačkih općina Gračanica i Kalesija s provedbom je započeo projekt PROGRES (Protection of Nature and Globalisation of Renewable Energy Sources) - Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije u čiju provedbu će se utrošiti 486.880 eura, od kojih 85 posto iz sredstava pretpistupnog EU programa IPA, Prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina.

Predstavljajući PROGRES na konferenciji sudionika projekta, stručna suradnica za gospodarstvo vukovarsko-srijemske općine Nijemci, koja je nositelj projekta u Hrvatskoj, Gordana Điko istaknula je kako je opći cilj projekta potaknuti stanovnike dijela Vukovarsko-srijemske županije i sjeveroistočne Bosne da korištenjem obnovljivih izvora energije doprinesu zaštiti okoliša i poboljšanju životnih uvjeta.

"Suradnik na projektu je i Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba koji bi trebao napraviti studiju o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije kako bi u konačnici znali čime točno raspolažemo i kakve su nam mogućnosti za korištenje obnovljivih izvora energije počevši od biomase do energije sunca i vjetra", navela je Điko dodajući kako će se uz rijeku Bosut koja protječe kroz Nijemce u sklopu projekta izgraditi vjetroelektrana iz koje će se energijom opskrbljivati rasvjeta na šetnici uz rijeku, dok će se na krovu zgrade općine postaviti fotonaponsko postrojenje za grijanje vode.

Prema riječima Amre Jaganjac iz Udruženja za razvoj NERDA iz Tuzle, koje je nositelj projekta u BiH, jedan od ciljeva projekta PROGRES je i podizanje javne svijest o važnosti korištenja obnovljivih izvora u ruralnim područjima, educirati predstavnike lokalnih samouprava, gospodarskih subjekata i poljoprivrednike u ruralnim prekograničnim područjima u cilju daljnjeg informiranja o obnovljivim izvorima energije te poticanje energetske neovisnosti lokalne samouprave u ruralnim prekograničnim područjima.

"Prije svega očekujemo kako će ovaj projekt pokrenuti i druge da budu aktviniji u ovom području jer su obnovljivi izvori energije nešto bez čega u budućnosti nećemo moći", navela je Jaganjac.

(Hina) xzdra ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙