FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 10. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

KNIN - Trojica pirotehničara prijepodne su ozlijeđena u eksploziji zaostale mine u prostoru bivše vojarne u Pađenima kraj Knina, od kojih jedan teško.

MORH je priopćio kako se eksplozija dogodila oko 10,40 sati prilikom čišćenja i sanacije terena Vojnog skladišnog kompleksa Pađene, a zaostalo minsko-eksplozivno sredstvo nalazilo se u visokom raslinju tog skladišnog kompleksa. U MORH-u navode kako su sva trojica ozlijeđenih pirotehničari, pripadnici Oružanih snaga, od kojih je jedan, prema prvim informacijama, zadobio teže, a dvojica lakše tjelesne ozljede.

ZAGREB - Sramotno je da Hrvatska još nema jedinstvenog registra državne imovine i da se Saboru oduzimaju ovlasti za raspolaganje tom imovinom, poručili su danas saborski zastupnici raspravljajući o Vladinu prijedlogu zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u državnom vlasništvu.

Činjenica da u 20 godina postojanja nije uspostavljen registar nekretnina pokazuje do koje mjere smo konsolidirani kao država i do koje mjere vodimo računa o tome što je država, ustvrdio je Milorad Pupovac (SDSS).

PAZIN - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas se u Pazinu sastala s istarskim županom Valterom Flegom te poručila kako više od 40 tisuća zahtjeva za legalizaciju u Istarskoj županiji predstavlja izvanredno stanje koje treba čim prije riješiti. "Nakon velikog broja pristiglih zahtjeva za legalizaciju obići ću sve županije. U Istri imamo izvanredne okolnosti te je stoga danas dogovoreno da se od 1. rujna krene u rješavanju tih zahtjeva", izjavila je ministrica.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je danas da će o razgovorima s Europskom komisijom ovisiti hoće li Hrvatska izručivati svoje građane po europskom uhidbenom nalogu ostalim članicama EU-a za sva kaznena djela ili samo ona počinjena nakon 2002., kako je propisano zakonom o pravosudnoj suradnji s članicama EU-a. Ministar je na konferenciji o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima ustvrdio da ni jedan zakon nikad nije pisan da bi se bilo koga zaštitilo od bilo koje odgovornosti.

DUBROVNIK - Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić ocijenila je danas na otvorenju ljetnikovca Bunić Kaboga, koji će služiti kao prostor za restauraciju i biti otvoren kulturnoj javnosti i građanima Dubrovnika, kako dosad u hrvatskoj kulturi nije bilo tako vrijedne donacije. Ministrica Zlatar-Violić tom je prigodom rekla nazočnima kako dosad u hrvatskoj kulturi nije bilo tako vrijedne donacije.

SLAVONSKI BROD - Kandidacijska lista skupine birača slavonskobrodskoga gradonačelnika Mirka Duspare i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Roberto Lujić potpisali su danas koalicijski ugovor kojim čine vladajuću većinu od 15 vijećnika u Gradskom vijeću. "Ono što je najvažnije - Slavonski Brod dobiva stabilno Gradsko vijeće. Grad ćemo voditi stabilno, transparentno i odgovorno", rekao je Mirko Duspara.

ZAGREB - Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) uputilo je otvoreno pismo predsjedniku Republike, Vladi te Saboru RH uoči izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su, kako tvrde, sudeći prema tezama resornog ministarstva, ponovljeno krpanje mirovinskog sustava, koje nije utemeljeno na ozbiljnim analizama, komparacijama, viziji, računicama i simulacijama.

ZAGREB - Centar za mirovne studije, Zelena akcija i GONG danas su u povodu Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom priopćili kako je umjesto javne rasprave o upravljanju i raspolaganju preostalom državnom imovinom, "javnost pozvana da sudjeluje u farsi". To smatraju jer je "Vlada, iako savjetovanje sa zainteresiranom javnošću još nije završilo, uputila prijedlog Zakona u hitnu saborsku proceduru, a Sabor osigurava uvjete da se zakon izglasa u roku na kojem bi mu pozavidjele prethodne vlasti".

ZAGREB - Pokušaj mirenja zagrebačkog odvjetnika Ivice Crnića i čelnika "Dinama" Zdravka Mamića propao je jer je Crnić na Općinskom građanskom sudu rekao da ne vjeruje u iskrenost Mamićeve isprike zbog uvreda koje mu je prije nekoliko mjeseci izrekao u sudnici. Mamić je u ožujku, usred ročišta na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, vrijeđao Crnića kao odvjetnika bivšeg igrača Dinama i hrvatskog reprezentativca Eduarda Da Silve koji osporava zakonitost menadžerskog ugovora na temelju kojih Mamić od njega traži višemilijunski iznos.

RIJEKA - Optužnica protiv gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića, kojom ga se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, tj. da je zlorabeći funkciju gradonačelnika platio sedmodnevni boravak u hotelu jednom od direktora u Hrvatskim vodama i njegovoj obitelji, potvrđena je danas na Županijskom sudu u Rijeci. Po riječima glasnogovornika suda, suca Zorana Sršena, koji je danas predsjedao optužnim vijećem, USKOK-ova optužnica je danas postala pravovaljana, pa će raspravni sudac odrediti datum početka rasprave.

KARLOVAC - Zbog sumnje na subvencijske prijevare pri nabavi kontejnera za otpad, na karlovačkome Općinskome sudu podignuta je optužnica protiv bivšeg načelnika općine Tounja Nikole Brletića i pročelnika Vladimira Božičevića te vlasnika jedne tvrtke iz Jastrebarskog. Ne navodeći imena optuženika, karlovačko Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako je podiglo zbog sumnje da su više od 133 tisuće kuna, koliko su od jednog fonda dobili za kupnju kanti i kontejnera za otpad, iskoristili za druge svrhe.

ZADAR - Načelnika općine Galovac Marina Gulana sinoć je metalnom polugom pretukao i teško ozlijedio 35-godišnjak sumještanin, koji je uhićen i nad njim se provodi kriminalističko istraživanje, izvijestila je danas zadarska policija. Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan potvrdio je kako je 32-godišnji Gulan zadobio teške ozljede u vidu dva prijeloma.

SPLIT - Splitska je policija privela jednu osobu za koju sumnja da je prije nekoliko dana iz Arheološkog muzeja ukrala četiri olovna sarkofaga, potvrđeno je u splitskoj-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Vrijedni sarkofazi stari 1500 godina pronađeni su jučer u stanici za otkup sekundarnih sirovina, no još se ne zna po kojoj su cijeni otkupljeni.

ZAGREB - U prvih šest mjeseci ove godine snage zaštite i spašavanja grada Zagreba imale su 12.199 hitnih intervencija, što je gotovo 800 manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada ih je bilo gotovo 13 tisuća, priopćio je danas Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba. Najviše hitnih intervencija imale su ekipe Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba, i to 10.157.

ZAGREB - Međunarodnim znanstvenim skupom "Znanstveno i tehničko nasljeđe Nikole Tesle" Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) obilježit će u prosincu ove godine 70. godišnjicu smrti tog velikog svjetskog znanstvenika i inovatora.

ZAGREB - U suradnji s vladinim Uredom za razminiranje i francuskim veleposlanstvom tvrtka Peugeot uključila se u projekt razminiravanja donirajući jedinstveni automobil koji je svojim djelom "Žar ptica" oslikao jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara Boris Bućan. Plakat za balete "Žar ptica" i "Petruška" Bućan je izradio još 1982. a danas je to jedno od najvažnijih ostvarenja hrvatske suvremene umjetnosti.

DUBROVNIK - Uoči večerašnjeg otvorenja 64. dubrovačkh ljetnih igara danas je održana svečana sjednica Festivalskog vijeća na kojoj je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić istaknula da je koncept igara usmjeren prema apsolutnoj otvorenosti i da se Dubrovnik pokazuje otvorenim. Otvarajući sjednicu vijeća, ministrica Zlatar-Violić posebice je istaknula logo ovogodišnjih igara "Dubrovnik u srcu"- tlocrt grada Dubrovnika ucrtan u ljudsko srce.

ZAGREB - Premijernom izvedbom predstave "Muke po Iveku", hrvatska verzija engleskog kazališnog hita "Run For Your Wife" Raya Cooneya iz 1983., otvorit će u subotu, 13. srpnja, Zagrebačko histrionsko ljeto na Ljetnoj sceni Opatovina. U središtu predstave je mali čovjek koji se od današnjeg svijeta brani lažima, stisnut u ludom vremenu stalnih rasporeda i obaveza, između dvije žene, žene mačke i žene majke, sjevera i juga, Dinama i Hajduka, vjere i nevjere.

VARAŽDIN - Gotovo 150 glazbeno-scenskih programa u ponudi je ovogodišnjeg 15. jubilarnog Špancirfesta, koji se održava od 23. kolovoza do 1. rujna, a čiji je program predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu. Na tri pozornice u Varaždinu, u deset dana trajanja Festivala, održat će se 50-ak koncerata uz nastup hrvatskih zvijezda Gibonnia, Massima, Opću opasnost do onih međunarodnih Skunk Anansi, belgijskih Triggerfingera, Baba Zulu iz Turske, neokrunjenih kraljeva romske glazbe Bobana i Marka Markovića te angolskih Portugalaca Buraka Som Sistema.

ZAGREB - S predstavom "Žuta crta" Juli Zeh i Charlotte Roos, u režiji Ivice Buljana, jednom od svojih najuspješnijih predstava Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) gostovat će 15. srpnja na Međunarodnom kazališnom festivalu Almada u Lisabonu. Taj portugalski festival ove godine slavi 30 godina postojanja i domaćin je dvadesetak predstava, osim portugalskih i onih iz Španjolske, Francuske, Italije, Finske, Danske, Švedske, Norveške, Irske, Slovenije, Grčke i Argentine.

ZAGREB - Hrvatskom književniku Damiru Karakašu ovih su dana dvije knjige objavljene na češkom jeziku, roman "Sjajno mjesto za nesreću" i zbirka priča "Kino Lika", izvijestila je danas Književna agencija Sandorf. Roman "Sjajno mjesto za nesreću" objavila je nakladnička kuća Doplnek iz Brna, a prevela ga je Zuzana Jirekova.

SPLIT - Premijerom opere Franza von Suppea "Povratak mornara" Opera splitskoga HNK ove će nedjelje na Peristilu otvoriti 59. Splitsko ljeto. Radi se "suvremenoj praizvedbi" opernog naslova koji se dugo smatrao izgubljenim, no partituru je pronašao talijanski dirigent Adriano Martinolli D'Arcy.

OSIJEK - Tema ovogodišnjeg 8. Land art Festivala Slame, koji se od 8. do 14. srpnja održava u osječkom Perivoju kralja Tomislava, je "Dvorac", kao simbol traženja vlastite osobnosti, svijetla i duhovnog blagostanja. Akademski kipar Nikola Faller, predsjednik Udruge "Slama" u razgovoru za Hinu je istaknuo kako je festival Slame dio projekta "Četiri godišnja doba", a kao i ostala tri projekta isključivo se radi od prirodnog materijala. (Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙