FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 7. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

TUHELJSKE TOPLICE

Predsjednica Hrvatske narodne stranke, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je danas da će biti razmotrene primjedbe koje je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding dala na Zakon o europskom uhidbenom nalogu te da će taj problem biti riješen u dogovoru s Europskom komisijom. Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama. Rekla je da u HNS-u smatraju kako to pitanje ne treba rješavati promjenama Ustava, nego usklađivanjem zakona te da "Ustav treba mijenjati malo i rijetko". HNS ima, rekla je Vesna Pusić, jednu od ključnih uloga u koaliciji u ostvarenju cilja da uspješno realizira projekte i na kraju mandata pokaže da su ostvareni pozitivni pomaci, uveden red i razriješeni nagomilani problemi, a ne pometeni pod tepih, kao što se to činilo ranije. Koalicija i HNS to neće raditi, nego će ih rješavati, najavila je. "Pred nama su posttranzicijske šanse i zadaće - pitanje razvoja zemlje za što imamo potencijale - prometne, energetske, poljoprivredne i građanske", naglasila je Pusić. Na tome HNS radi i radit će i ubuduće, dodala je.

ZAGREB

Hrvatskom književniku Milanu Miriću danas je u Društvu hrvatskih književnika (DHK) uručena nagrada Fonda "Miroslava Krleže" za knjigu "Eseji", koju, ističe se u obrazloženju, upravo vrsnoća uvida, snaga i znanje drame vremena čine vrijednom Nagrade. "Njegovo je glasno pitanje o temeljnim društvenim problemima kojima osobno kao pisac i istraživač svjedoči, tako da je i umjetnost kojom se bavi 'nova umjetnost' svojevrsna 'kritička svijest epohe' koja procjenjuje upravo taj odnos čovjeka i društva", stoji između ostalog u obrazloženju koje je pročitao Branko Hećimović, predsjednik Stručne komisije za dodjelu nagrade. Milan Mirić rođen je 14. studenoga 1931. u Gornjim Dubravama kraj Ogulina. Jedan je od utemeljitelja i urednika časopisa "Razlog" koji je izdavao Studentski centar u Zagrebu između 1961. i 1968., a uz časopis pokrenuo je i istoimenu biblioteku u kojoj je izašlo stotinu knjiga domaćih i stranih pjesnika, prozaista, kritičara, sociologa i filozofa. Knjige Biblioteke Razlog ostavile su dubok trag šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća u hrvatskome književnom životu. Knjiga "Eseji", objavljena je 2011. u izdanju Matice hrvatske, posvećena je književnim i likovnim fenomenima koji su u autorovoj osobnoj i profesionalnoj biografiji ostavili značajan trag.

RIJEKA

Prvi međunarodni festival Republika, osmišljen kao kombinacija ljetne škole, konferencije i festivala, okupit će u Rijeci od 18. do 20. srpnja stručnjake, aktiviste, umjetnike te oko tisuću mladih ljudi, najavili su organizatori. Festival će se održati u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić i na brodu Galeb, bivšem brodu Josipa Broza Tita, te na još nekoliko lokacija. Festival organizira Grad Rijeka uz pomoć mnogih pojedinaca, među kojima i onih koji su sudjelovali u organiziranju novosadskog festivala EXIT. Na Festivalu će se susresti kreativci "iz područja progresivne kulture", oko 100 stručnjaka, aktivista i umjetnika te ukupno oko 1000 mladih, najavljuju organizatori. Dovest će, kako ističu, neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i mladima iz Hrvatske, regije i svijeta omogućiti da s njima, i međusobo, razmijene ideje, iskustva i inspiracije. Među ciljevima manifestacije su i promocija Rijeke kao regionalnog centra kreativnih industrija i europskog festivalskog centra, stvaranje alternativne edukativne platforme za mlade kreativce i privlačenje novih turista. U okviru Festivala održat će se radionice, igraonice, predavanja, prezentacije, instalacije, koncerti i zabavni sadržaji.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙