FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 30. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (EU), teško je prekršen međunarodni Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske EU i hrvatski Ustav, zbog čega nam prijete visoke novčane kazne u milijunima eura, upozorila je jučer u priopćenju Hrvatska udruga javnih ovršitelja. Ovršitelji upozoravaju da će svaka država članica Unije i Europska komisija od 1. srpnja moći pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu pokrenuti postupak zbog utvrđivanja povrede Ugovora o pristupanju RH EU i izricanja visokih novčanih kazni u milijunima eura, koje će u konačnici platiti hrvatski porezni obveznici. Predsjednik udruge ovršitelja Vedran Vidmar naglašava da će svaka fizička i pravna osoba moći Ustavnom sudu RH podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti tog Zakona i njegovo ukidanje, a taj postupak će Ustavni sud moći pokrenuti i po službenoj dužnosti, bez ikakvog prijedloga i zahtjeva. Naime, zakonskim izmjenama kojima se onemogućuje primjena europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene prije kolovoza 2002. godine, a koje je saborska većina donijela u petak, krši se Ustav, po kojemu se hrvatske državljane ne može izručiti drugoj državi, osim u slučajevima koji su u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Europske unije, a upravo se o tome radi u slučajevima europskog uhidbenog naloga koji se izdaje i provodi u skladu s odredbama okvirne odluke Europskog vijeća, ističe se u priopćenju.

ZAGREB - Retrospektivnu izložbu majstora mobilne grafike i skulpture Miroslava Šuteja otvorila je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin istaknuvši kako su izloženih 400-tinjak djela svečanost umjetnosti. Retrospektiva je izniman kulturni događaj i svojevrsna kruna na čast gradu Zagrebu u nizu nedavno otvorenih izložaba, rekla je Kusin. Smatra kako je izložba dokaz da je Hrvatska uvijek bila ukorak s Europom te istaknula da će posjetitelji moći vidjeti radove koje je Šutej radio tijekom 50 godina, među kojima i one koje hrvatska javnost nikad nije vidjela, poput "Bombardiranja očnog živca" koji je 1965. otkupio Museum of Modern Art iz New Yorka. Ravnateljica MSU-a i autorica izložbe Snježana Pintarić rekla je kako je izložbom obuhvaćeno čitavo Šutejevo stvaralaštvo - od figurativnih studentskih crteža i gvaševa iz dugoreških dvorišta, nastalih pod utjecajem nadrealizma i kubizma do skulptura i apstraktnih slikocrteža iz devedesetih godina u kojima sažima svoj cjelokupni rad.

OSIJEK - Nastupom austrijskoga Puhačkog ansambla Brass Band, sinoć je u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi otvoreno Osječko ljeto kulture na kojemu će do 12. srpnja biti održano 30 kazališnih predstava, koncerata, izložba i književnih večeri. Ovogodišnje Osječko ljeto kulture najvažnija je manifestacije kulture u istočnoj Hrvatskoj i u posebnome je ozračju slavlja i povijesnoga događaja za cijelu Hrvatsku, rekao je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić dodajući da je Osijek, sa svojom kulturnom baštinom i naslijeđem, oduvijek i pripadao Europi. Prije svečanosti otvaranja Osječkoga ljeta kulture gradonačelnik Vrkić i ministar savjetnik u austrijskom veleposlanstvu u Hrvatskoj Georg Diwald otvorili su u Galeriji Waldinger izložbu fotografija austrijskog umjetnika Petera Schuberta pod nazivom "Čudesni svijet secesije" na kojoj taj poznati austrijski umjetnik predstavlja detalje secesijske arhitekture podunavskih zemalja.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙