FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Pregovori sindikata pirotehničara i predstavnika poslodavaca, uz posredovanje ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića, ravnateljice Ureda Vlade RH za razminiranje Dijane Pleštine i ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca nastavljaju se danas, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, priopćeno je sinoć iz toga ministarstva. Tijekom sinoćnjih razgovora iznesen je novi prijedlog poboljšanja materijalnog statusa pirotehničara u vidu povećanja osnovne plaće i plaće za vrijeme kada pirotehničari ne rade. Prije nastavka pregovora, o prijedlogu će zauzeti stav zainteresirane strane, Hrvatska udruga poslodavca i sindikati pirotehničara.

ZAGREB - Sabor će danas razmotriti konačni prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim medijima, koji pred zastupnike dolazi s negativnim mišljenjem Odbora za medije. Predloženim zakonom neprofitnim elektroničkim medijima omogućuje se pristup Fondu za pluralizam elektroničkih medija kojim upravljaju Agencija i Vijeće za elektroničke medije. Kao neprofitni pružatelji medijskih usluga navedene su ustanove, vijeća i udruge nacionalnih manjina, obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, vjerske zajednice, studentske, školske i udruge građana te druge nevladine udruge s pravnom osobnošću, kao i neprofitne zadruge posvećene zadovoljavanju informativnih, obrazovnih, znanstvenih, stručnih, umjetničkih, kulturnih, vjerskih i drugih potreba javnosti. Neprofitnim medijima bit će namijenjeno tri posto od ukupnih sredstava Fonda, što ove godine iznosi oko milijun kuna. Primjedbe na predloženi zakon Saboru su poslale Inicijativa neovisnih internetskih medija, Nacionalna udruga televizija (NUT) te Hrvatska udruga radija i novina (HURIN), tražeći jasno definiranje javnog interesa u kulturi.

ZAGREB - U Muzeju grada Zagreba sinoć je svečano otvorena izložba slika, skulptura i portreta kojima su najbolji hrvatski slikari i kipari ovjekovječili Miroslava Krležu, najznačajnijeg hrvatskoga pisca 20 stoljeća. Izložba je postavljena u povodu 120. godišnjice Krležina rođenja, a čitanjem njegovih "Balada Petrice Kerempuha", odlomaka iz "Zastava" i "Hrvatskog boga Marsa" doprinos podsjećanju na Krležin opus večeras je dao i poznati interpretator njegovoga djela, glumac Zlatko Vitez. Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić istaknuo je da je izložba Krležinih portreta zapravo nastavak na izložbe koje je muzej priredio nastojeći prikazati stoljetnu poveznicu Hrvatske i Europe. Krleža je bio Europljanin, ali po njegovim porukama Europa nije nikakav vrhunaravni raj, a ni Danteov pakao.

ZAGREB - Tportalova nagrada za najbolji roman na hrvatskom jeziku objavljen kod hrvatskog izdavača u 2012. pripala je književniku Tahiru Mujičiću za crnohumorni roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" o propalom češkom glumcu kojemu je jedini san i opsesija zaigrati Hamleta na dubrovačkom Lovrijencu. "Riječ je o bogatoj, razvedenoj i šarolikoj priči ispričanoj duhovito, nepatetično i nesentimentalno autora iznimno nadarenoga za jezična poigravanja. Taj roman sjaji, žari i pali kroz književnu produkciju 2012.", kazao je sinoć na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg natječaja Tportala u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu predsjednik sedmeročlanog sudačkog žirija Igor Mandić. Tahir Mujičić (1947.) poznati je kulturnjak, pjesnik, redatelj, dramski pisac, kostimograf, scenograf, lutkar i karikaturist. "Budi Hamlet, pane Hamlete" njegov je prvi roman, a izašao je u izdanju AGM-a.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙