FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Građani su podnijeli zahtjeve za legalizaciju, a sada je na nama da to riješimo u pristojnom vremenu, poručila je večeras ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, ponovivši kako bi se glavnina od gotovo 774 tisuće zahtjeva trebala riješiti u roku od dvije godine. "Građani su nas poslušali, podnijeli zahtjev, a sada je stvar na nama da to riješimo u pristojnom vremenu, jer ako ćemo raditi desetak godina onda to sve zajedno neće imati smisla", izjavila je ministrica za RTL Danas.

ZAGREB - Akademska zajednica nikad u povijesti nije bila autonomnija, ali za to tražimo odgovornost, izjavio je danas ministar obrazovanja Željko Jovanović, odbacujući tvrdnje saborske oporbe da Vlada kroz izmjene zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju želi uspostaviti "partijski nadzor nad sveučilištima". Vladin prijedlog kritizirao je HDZ-ov Željko Reiner, koji smatra da će mogućnost financiranja dijela djelatnosti javnih sveučilišta posebnim ugovorima dodatno narušiti njihovu autonomiju. Reiner se usprotivio i rješenju po kojem će Vlada, na prijedlog ministra, utvrđivati koeficijente za izračun plaća rektora i prorektora javnih sveučilišta.

KARLOVAC - Izražavajući zadovoljstvo što su sinoć pirotehničari izborili kolektivni ugovor i prekinuli štrajk, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština rekla je danas u Karlovcu kako, iako nije bila za sve uvjete štrajkaša, smatra da je neizmjerno važno sustavno riješiti probleme razminiranja. "Najprije su štrajkali Mungosi, kojima je poslodavac država, sada pirotehničari privatnih poslodavaca pa - iako nisam bila za sve uvjete štrajkaša - smatram da je neizmjerno važno sustavno riješiti probleme s tim u vezi", rekla je Pleština.

KARLOVAC - Hrvatski centar za razminiranje i Karlovačka županija danas su u uredu župana Ivana Vučića predstavnicima Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije (SAFU) i Ureda za razminiranje Vlade RH predstavili tri projekta pretraživanja i razminiravanja u toj županiji koji stoje milijun i 490 tisuća eura. Projekti će se provesti u općinama Bariloviću, Generalskome Stolu, Josipdolu, Cetingradu i Rakovici, a financiraju se novcem iz programa IPA 2009.

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo podupro je odluku Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara kojom će se ubuduće 24. kolovoza u Vukovaru obilježavati kao Dan vukovarskih branitelja, izvijestio je ured vukovarskoga gradonačelnika. Potporu toj odluci donesenoj na posljednjoj sjednici te koordinacije Sabo je izrazio na današnjem sastanku na kojem su bili njezin predsjednik Zdravko Komšić i članovi toga tijela koje okuplja vukovarske braniteljske i stradalničke udruge Ivo Kovačić, Slavko Jurić i Violeta Grdić, navodi ured u priopćenju.

RIJEKA - Ukupni prihodi i primici proračuna Grada Rijeke u 2012. bili su 749,6 milijuna kuna ili 87,6 posto od godišnjeg plana, a rashodi i izdaci 778,9 milijuna kuna ili 91 posto plana, pa je u prošloj godini ostvaren manjak prihoda od 29,3 milijuna kuna kuna, podaci su iz prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna, kojeg je danas razmatrao kolegij gradonačelnika Vojka Obersnela.

METKOVIĆ - Zbog vrlo teškog stanja u gradskom proračunu, Gradsko vijeće Metkovića danas je odlučilo da će svi gradski vijećnici, među njima i predsjednik Vijeća te njegovi zamjenici, za svaku sjednicu dobivati naknadu od jedne kune, a za 30 posto smanjuju se plaće gradonačelniku i njegovim zamjenicima te gradskim službenicima.

ZAGREB - Željka Leljak Gracin, potpredsjednica Zelene akcije i voditeljica Programa prava okoliša te nevladine udruge, izabrana je za predsjednicu Vladina Savjeta za razvoj civilnog društva, priopćila je danas Zelena akcija iz Zagreba. Leljak Gracin izabrana je na prošlotjednoj prvoj sjednici, a zajednički su je predložile organizacije civilnog društva iz područja kulture, aktivnosti mladih, demokratizacije i razvoja obrazovanja te zaštite i promicanja ljudskih prava.

BIOGRAD - U teškoj prometnoj nesreći u Biogradu je poslijepodne poginuo motociklist, kratko je izvijestila zadarska policija. Prema prvim policijskim informacijama nesreća se dogodila u Ulici dr. Franje Tuđmana oko 17,30 sati, kada je smrtno stradao stariji muškarac na motociklu "kawasaki" bez registarskih oznaka.

ZAGREB - Novinar, istraživač, putopisac i pustolov Željko Malnar umro je danas u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac s navršenih 69. godina života. Malnar je rođen u Zagrebu 12. travnja 1944. godine, a nakon završene gimnazije u Zagrebu studira medicinu i eksperimentalnu zoologiju.

ZAGREB - Nakon uspješno završene sezone 2012./13. i održanog jubilarnog 30. Tjedna suvremenog plesa, Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) počeo je pripreme za novi EU projekt Unlimited Access te najavio bogat program iduće sezone. Cilj projekta "Unlimited Access" (Neograničeni pristup) je poticanje integracije osoba s invaliditetom kroz plesnu umjetnost te zajedničkog umjetničkog rada i istraživanja pokreta osoba bez i s invaliditetom, kao i senzibilizacija i aktiviranje publike po pitanju percepcije integriranog plesa.

ZAGREB - Nagrada "50 godina", koju Motovunski filmski festival dodjeljuje umjetnicima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, ove godine prvi put odlazi predstavniku struke od koje počinje filmska priča - scenaristu i književniku Mirku Kovaču, izvijestio je danas taj festival, koji se održava od 27. do 31. srpnja.

RIJEKA - „Opatija - Carski grad“ održat će se u subotu, 13. srpnja u Opatiji, a vrhunac tog događaja, koji će se održavati na nekoliko povijesno važnih mjesta u gradskome središtu, bit će „dolazak“ cara Franje Josipa I. i njegove supruge, carice Elizabete na opatijski mul.Dolazak cara, koji će u opatijsku luku uploviti brodom, najavit će se puščanom paljbom. Cara će dočekati gradonačelnik sa svojom svitom, građani i turisti.

ZAGREB - Izložba fotografija pod nazivom "Tu & tamo/Ici & la" sedam učenica 7. razreda Osnovne škole u Kuršancu pokraj Čakovca otvorena je danas u Medijateci Francuskog instituta. Riječ je o izložbi amaterskih fotografija kojima romska i druga djeca iz Kuršanca progovaraju o toleranciji i otvorenosti prema drugima, ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću UNDP-a.

DUBROVNIK - U Kneževu dvoru večeras je otvorena središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja "Stjepan Gradić; Otac Domovine" kojom se obilježeva 400. obljetnica rođenja tog znanstvenika i teologa. Nakon središnjih projekata posvećenih Ruđeru Boškoviću u povodu 300. obljetnice njegova rođenja - 2011., te dubrovačkom zaštitniku Svetom Vlahu, središnji ovogodišnji projekt posvećen je 'ocu domovine' Stjepanu Gradiću.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙