FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - Međusobnim optužbama oporbe i vladajućih o nepoštivanju volje birača, različitim viđenjem saborske sjednice od prošlog petka, Hrvatski sabor nastavio je danas zasjedanje. Klub HDZ-a nezadovoljan vođenjem sjednice u petak, zatražio je danas prekid saborskog zasjedanja dok se ne utvrdi je li u petak postojao kvorum prilikom glasovanja. Budući da je predsjednik Sabora Josip Leko to odbio te je sjednica nastavljena, HDZ je nakratko napustio sabornicu. U Saboru su u petak prisegnuli Hrvoje Nekić i Marijana Žitko, koji u zastupničkim klupama mijenjaju dvije SDP-ove europarlamentarke – Biljanu Borzan i Sandru Petrović Jakovinu, a HDZ je tvrdio da kod verifikacije njihovih mandata u sabornici nije bilo dovoljno zastupnika jer je prije glasovanja oporba napustila sabornicu. Klub HDZ-a i danas je ponovio svoj stav ocjenjujući da zbog proceduralnih pogrešaka u vođenju sjednice nisu validne odluke izglasane u petak, među njima i dopuna dnevnog reda, kao ni verificiranje mandata novih zastupnika. Davorin Mlakar (HDZ) rekao je da je predsjedavajući Nenad Stazić (SDP) sjednicu u petak vodio na način kakav se u praksi još nije dogodio. Prozvani Stazić (Klub SDP-a) odgovorio mu je da se predsjedavajući u vođenju sjednice oslanja na stručne službe te da se sjeća da je tražio utvrđivanje kvoruma. Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi.

ZAGREB - Klub HDZ-a spreman je na pravnu i političku bitku kako bi dokazao da je u pravu kada tvrdi da je u petak u Saboru kod utvrđivanja kvoruma i glasovanja prekršen Poslovnik, ali i pravila demokratskog ponašanja i morala, poručili su danas Davorin Mlakar i Gordan Jandroković. Tražit ćemo da se temeljem fonograma i televizijske snimke sjednice uvrdi je li u sabornici bio dovoljan broj zastupnika, jer ako odgovor bude negativan to znači da odluke donijete u petak nisu ni legalne, ni legitimne, kažu HDZ-ovi zastupnici. Za Gordana Jandrokovića nema dvojbe oko kvoruma – kaže da je u sabornici bilo 77 zastupnika, ali samo 75 s pravom glasa, što nije dovoljno za donošenje odluka. Ako ste spremni varati na prebrojavanju glasova, spremni ste i na štošta drugo, rekao je Jandroković koji odbacuje optužbe da je oporba napustila sabornicu pokušavajući srušiti kvorum kako se ne bi potvrdili mandati dvoje novih zastupnika.

ZAGREB - Bipartitno socijalno vijeće za promet, u kojem su sindikati i poslodavci djelatnika u prometu, zatražilo je danas da vlada do 15. srpnja odustane od monetizacije autocesta, jer će u suprotnom formirati stožer i početi prikupljati potpise za referendum o davanju autocesta u koncesiju. Kroz monetizaciju se zapravo rasprodacu HAC i ARZ kako bi se kratkoročno premostili dugovi i pobrali predizborni bodovi, ustvrdili su predstavnici sindikata i Hrvatskih cestovnih prijevoznika. Oni predlažu da se dugovi koji idućih godina stižu na naplatu financiraju prodajom dionica HAC-a i ARZ-a ili reprogramom uz pomoć dugoročnog kredita. Vlada je prošlog tjedna dala suglasnost za model monetizacije autocesta prema kojem se one daju u koncesiju od 30 do 50 godina strateškom ulagaču koji bi ih trebao održavati i naplaćivati cestarinu.

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović predstavila je danas izvješće o radu Ureda pučkog pravobranitelja i stanje ljudskih prava u 2012. te izvješće o radu za prvih šest mjeseci ove godine ističući da se ove godine znatno povećao broj građana koji traže pomoć njezina ureda. Na današnjoj konferenciji za novinare Vidović je rekla kako je prošle godine Ured pučkog pravobranitelja zaprimio 1849 pritužaba, što je, ocijenila je, u sklopu višegodišnjeg prosjeka, a u prvom polugodištu ove godine zaprimljene su čak 1624 pritužbe. "U prvom polugodištu lani zaprimljeno je 880 pritužaba", rekla je i dodala da je ove godine najviše pritužaba vezano uz pravosuđe, osobito za mnoge ovrhe nad hrvatskim građanima. Toliki porast broja pritužaba Vidović objašnjava teškom gospodarskom i socijalnom krizom u zemlji te većom nazočnošću Ureda pučkog pravobranitelja u medijima i javnosti. Požalila se da bi tako velik broj novih pritužaba građana mogao "prekapacitirati njezin ured". Kao jedno od rješenja za mnoge zahtjeve građana za pomoć ona, među ostalim, vidi u jačanju kapaciteta ureda, osobito u otvaranju novih regionalnih ureda u Rijeci, Osijeku i Zagrebu te u njegovoj novoj organizaciji.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor upozorio je danas u otvorenom pismu Konzorciju ZAIC (Zagreb Airport International Company Limited) i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, da nije ostvareno ništa od obaveza iz Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, kojega su prije više od godinu dana potpisali Vlada i taj konzorcij. Kosora zanima zašto je taj projekt ostao mrtvo slovo na papiru i tko je odgovoran za to. Zbog čega se o tijeku, odnosno zastoju, projekta možemo samo ponegdje u medijima naići na poneku informaciju, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ne reagira, upitao je. Kao predsjednik zagrebačke Gradske skupštine dužan sam otvarati pitanja koja se odnose na upravljanje imovinom Grada Zagreba koji vlasnik je 25 posto Zračne luke Zagreb, ustvrdio je Kosor u pismu, dodavši da je po značaju Zračna luka Zagreb prvenstveno zračna luka Grada Zagreba i građana Grada Zagreba, ali i cijele Republike Hrvatske i svih njenih građana.

ZAGREB - Stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ) u današnjem je priopćenju ocijenila da se zbog vladine "potpuno nesuvisle politike" i "gospodarskog okruženja" postojeći mirovinski sustav neće moći duže vrijeme održati "na životu". "Da oko umirovljenika paradoks bude još veći pobrinuli su se i sami ministri. S jedne stane Slavko Linić koji kaže da se zakonom treba zabraniti umirovljenje prije navršene 65. godine starosti radi doprinosa stabilnosti mirovinskog sustava, a s druge strane ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji kaže da ovakav mirovinski sustav nije dugoročno održiv. Koliko god izrečeno od ovog dvojca bilo protivno logici, moglo bi na kraju ispasti da su obojica u pravu", navodi se u priopćenju.

SPLIT - Iz Arheološkog muzeja u Splitu ukradena su četiri teška, olovna sarkofaga, priopćila je kratko danas splitska policija. Za sada se zna tek da je krađa otkrivena i prijavljena jučer te da je to počinio netko nepoznat u Arheološkom muzeju smještenom u središtu grada u Zrinjsko-Frankopanskoj ulici. Materijalna šteta još uvijek nije utvrđena, a policija poduzima izvide u cilju pronalaska počinitelja i otuđenih predmeta.

ZAGREB - Zbog malverzacija pri izgradnji vodovoda na području Plitvičkih jezera policija je uhitila dvojicu čelnike tvrtki iz Korenice i Zagreba, koje sumnjiči za štetu od gotovo 600 tisuća kuna. Prema pisanju medija jedan od uhićenih je direktor koreničkog komunalnog poduzeća "Komunalac" Danko Prša, koji je navodne nezakonitosti počinio zajedno s direktorom jedne zagrebačke građevinske tvrtke. Policija ih sumnjiči da su od 21. prosinca 2010. do 8. srpnja 2013. u trgovačke i poslovne knjige unosili neistinite podatke vezane za izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji vodovoda na području Općine Plitvička Jezera. U dokumentaciju su navodno upisivali da je radove izvodila građevinska tvrtka iz Zagreba, kojoj je zbog toga plaćeno 599 tisuća kuna, iako ih je u stvari obavio korenički Komunalac.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙