FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova Gradiška: sastanak seljačkih udruga i otkupljivača oko otkupne cijene pšenice

Autor: sbro
NOVA GRADIŠKA, 9. srpnja 2013. (Hina) - Nezadovoljni ponuđenom otkupnom cijenom pšenice koja se kreće od 1,05 do 1,10 kuna za kilogram, predstavnici više seljačkih udruga danas su u Novoj Gradiški razgovarali s predstavnicima nekih otkupljivača i prerađivača.

Zbog rasta troškova proizvodnje cijena bi morala biti 1,40 kuna za kilogram ili čak i više, smatraju predstavnici seljačkih udruga.

Sastanak je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora, a predsjednik komorskog odbora za udruge Stjepan Kunovec istaknuo je kako je "cijena preniska i nerealna s obzirom na troškove i prošlogodišnju cijenu od 1,35 kuna".

Iako svjestan da su proizvođači izloženi tržištu, prozvao je resorno ministarstvo poljoprivrede zbog neuključivanja u raspravu oko cijene.

"Naklonjeni su krupnom kapitalu s kojim najvjerojatnije imaju kontakte i kreiraju određena pravila igre u poljoprivrednoj proizvodnji", ustvrdio je Kunovec.

U slučaju da cijena pšenice ne bude veća od 1,05 kuna, cijena kruha na policama trgovina mora pasti najmanje za 20-30 posto, inače će efekt zarade imati jedino pekari i trgovački lanci koji dobivaju velike rabate na prehrambene proizvode, zaključio je Kunovec.

Antun Vrakić iz Brodsko-posavske županije, koji je završio žetvu pšenice sa svojih 70 hektara, tvrdi kako je ponuđena cijena najniža cijena od svih na europskim burzama. "U državi nema reda zahvaljujući ministru poljoprivrede koji nije svjestan situacije u kojoj se nalazi proizvođač-ostavljen na vjetrometini".

Vladimir Džaja iz PIK-a Vinkovci kao predstavnik otkupljivača rekao je kako oni još nisu izašli s cijenom koja će ovisiti o kvaliteti i potrebama kupca. Svojim su kooperantima omogućili besplatno uskladištenje do konca kolovoza.

"Do tada ih nećemo teretiti ni za repromaterijal. Sami mogu odlučiti u kojem trenutku žele prodati pšenicu, kazao je.

(Hina) xsbro ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙