FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Na zagrebačkoj tržnici Dolac jutros oko 10 sati počeli su se okupljati prodavači sa zagrebačkih tržnica i iz drugih gradova koji će u 12 sati na Markovom trgu mirno prosvjedovati protiv uvođenja fiskalnih blagajni na tržnicama. Na Dolac su stigli s hrvatskim zastavama, transparentima i tablama s natpisima "Tržnice Rijeka, "Tržnice Pula", te "Varaždinski plac - plaćanje poreza da - fiskalizacija ne". Na jednom od transparenata je poruka "Mi nismo kriminalci, mi smo građani RH obrtnici koji samo žele da se ukine fiskalizacija. Mi smo za plaćanje poreza, ali ne na ovaj način!" "Naši zahtjevi su jasni - revizija proizvodnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), uvođenje paušalnog oporezivanja po dužnome metru klupe, uvođenje reda što se tiče divlje prodaje na tržnicama i tik uz njih, sređivanje veleprodaje izbacivanjem gotovine. Na taj način želimo dovesti red i napraviti jednaku tržišnu utakmicu za sve," rekao je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan. Prosvjednici očekuju da će danas postići dogovor s Vladom. Pervan je rekao kako je poslao poziv premijeru Zoranu Milanoviću i ministru financija Slavku Liniću "da sjednu i razgovaraju" i dodao kako misli da će ih oni primiti. Prosvjednici će u 12 sati doći na Markov trg, imaju dozvolu do 14 sati i do tada će, kazao je Pervan, tamo mirno stajati i prosvjedovati. "Budimo dostojanstveni, pokažimo svoje zahtjeve argumentirano pred Vladom", poručio je prosvjednicima. Novinarima je rekao da se očekuje oko 1500 prosvjednika iz cijele Hrvatske. Dolaze iz Karlovca, Varaždina, Pule, Rijeke, dolaze i ribari svojim automobilima iz Šibenika, kazao je.

ZAGREB

Nakon što su od novinara saznali da ministar financija Slavko Linić ne odustaje od uvođenja fiskalizacije na tržnicama, prosvjednici na Markovu trgu pozvali su sve koji su obveznici fiskalizacije od 1. srpnja da se fiskaliziraju u roku koji je dao ministar Linić i počnu raditi u sukladno zakonu, ali su najavili tužbu pred europskim sudovima. "Najavljujemo tužbu pred europskim sudovima jer je prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji i primjene istog za prodaju na otvorenom na tržnicama i međunarodnim manifestacijama, kao što su sajmovi, prigodne prodaje, proštenja i kirvaji napravljen propust", izjavio je novinarima predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan. "Imamo 'lex Perković', imat ćemo i 'lex tržnice'" poručio je Pervan. Rekao je da je organizatorima tržnica i međunarodnih manifestacija na otvorenom onemogućen rad, te trgovcima i pravnim osobama iz EU onemogućen pristup prodaji na otvorenom u Hrvatskoj, koja je sada jedinstveni prostor EU. Kazao je da pravne osobe iz zemalja EU nisu u mogućnosti provoditi Zakon o fiskalizaciji jer nisu u mogućnosti pribaviti certifikat Fine, naplatni uređaj i knjigu računa ovjerenu od Porezne uprave jer nisu registrirani u Hrvatskoj nego u matičnim državama. Nakon toga Pervan je s nekoliko svojih kolega otišao u Hrvatski sabor na razgovor s predsjednikom Odbora za finacije Srđanom Gjurkovićem. Prosvjednici na Markovu trgu s transparentima i zastavama Hrvatske i Europske unije, okruženi policijom čekaju njihov povratak.

SPLIT

Prodavači na splitskim tržnicama i u ribarnicama danas prijepodne okupili su se na glavnoj gradskoj tržnici Pazaru na prosvjedu protiv uvođenja fiskalnih kasa na njihovim prodajnim mjestima ističući kako nisu protiv poreznih obveza ali traže da se to uredi tako da imaju uvjete za rad. Glavni provjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić obraćajući se nazočnima upozorio je kako se uvođenjem fiskalizacije dovodi u opasnost opstanak stoljetne tradicije i običaja na splitskom Pazaru. "Laž je da se na tržnici u Splitu odvija siva ekonomija. Na toj tržnici se odvija mukotrpna borba prodavača za preživljavanje njihovih obitelji," rekao je Marić. Splitske tržnice i ribarnica najveće su poduzeće u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer je u njima angažirano 2000 obrtnika i opstanak njih i njihovih obitelji ugrožen je uvođenjem fiskalnih kasa, rekao je Marić. Izvjestio je da je prošlog petka izaslanstvo tržnica i ribarnica iz cijele Hrvatske bilo kod predsjednika Ive Josipovića. "Predsjednik Josipović dao je podršku tržnicama i ribarnicama, a naš je predstavnik tražio da se donese moratorij na fiskalizaciju iduća tri mjeseca kako bi se u tom vremenu ispregovaralo s Vladom, odnosno Ministarstvom financija i pokušalo naći rješenje" rekao je Jozo Marić. Predsjednik Udruge prodavača na štandovima Splitsko-dalmatinske županije Petar Brković je istaknuo kako je umjesto fiskalnih blagajni prikladnije uvesti paušali porez.

ZAGREB

Hrvatski sabor će sutra nastaviti zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, kojima se propisuju uvjeti koje moraju ispunjavati osobe zaposlene u dječjim vrtićima, a zabranjuje se rad u dječjim vrtićima prekršajno kažnjenima za nasilničko ponašanje u obitelji, kao i onima kojima je izrečena zabrana rada odnos zbog nezakonitog ili neprofesionalnog postupanja na štetu djece. Na temelju predloženih izmjena definirat će se mreža dječjih vrtića, koja bi svakom djetetu rane i predškolske dobi trebala omogućiti uključivanje u neki od programa predškolskog odgoja i obrazovanja, a predviđena je i obveza predškole za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu. U Saboru će sutra zasjedati i Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, koji bi trebao razmotriti referendumsku inicijativu 'U ime obitelji'. Inicijatori su u lipnju Saboru predali gotovo 750 tisuća potpisa građana koji traže da se brak Ustavom definira isključivo kao životna zajednica muškarca i žene. Očekuje se da će Odbor zaprimljene potpise proslijediti na provjeru ministarstvima uprave i unutarnjih poslova, što je uobičajena procedura kad je riječ o građanskim inicijativama za raspisivanje referenduma.

RIJEKA

Primorsko-goranska županija će iz proračuna u ovoj godini morati osigurati dodatnih oko 5 milijuna kuna za održavanje dostignutog standarda i poslovanje domova za starije i nemoćne osobe, rečeno je danas na redovnoj konferenciji za novinare župana Zlatka Komadine. Ta županija je osnivač četiri doma u kojima je sada 828 korisnika, dok je smještajni kapacitet predviđen za 752 korisnika. Zahtjeva je u sadašnjem trenutku 2562, od kojih bi 980 osamdeset odmah išli u dom. Izvaninstitucionalnom skrbi, primjerice organiziranjem prehrane i pomoći u kućanstvu, obuhvaćeno je još 590 korisnika. U klubove starijih osoba uključena je 1151 osoba. Kako su pojasnili predstavnici županijske uprave, cijene usluga se nisu mijenjale od 2000., a resorno ministarstvo nije odobrilo povećanje cijena, pa će županija za redovno financiranje domova, prema procjenama, u ovoj godini morati osigurati oko 5 milijuna kuna. Županija je za poslovanje domova iz svojih prihoda prošle godine izdvojila 1,7 milijuna kuna. Županija, rečeno je, izrađuje Akcijski plan socijalnih usluga županije za područje socijalne skrbi i radi se na povećanju kapaciteta domova.

OSIJEK

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je danas kako će cijena vode za domaćinstva od 01. listopada biti manja za 10 posto, a očekivani manjak prihoda osječki će Vodovod morati nadoknaditi restrukturiranjem i smanjivanjem troškova poslovanja. Na konferenciji za novinare Vrkić je kazao kako ovom odlukom počinje ostvarivati planove iz predizborne kampanje, vezane za snižavanje troškova života i povećanje kvalitete života građana te da kao gradonačelnik ima obvezu pronaći ravnotežu između životnih uvjeta građana i odgovornosti za poslovanje gradskih poduzeća. Podsjetio je kako je u predizbornoj kampanji o ovoj temi najviše govorio HDZ, koji je i pokrenuo peticiju za snižavanje cijena vode, koju je potpisalo oko 10 tisuća građana te kako će prakticirati da onaj tko je u kampanji zagovarao određeni projekt, skupa s njim i odrađuje. Predsjednik osječkog HDZ-a i gradski vijećnik Damir Kramarić kazao je kako će se, nakon restrukturiranja Vodovoda, provjeriti ima li mogućnosti za dodatna smanjivanja cijene, posebice za gospodarske subjekte. Član Uprave osječkog Vodovoda Slobodan Tolj rekao je kako se planirano smanjenje od 10 posto trenutno odnosi samo na domaćinstva, koja čine 75 posto ukupne potrošnje vode, a da se ova odluka neće odraziti na funkcionalnost vodoopskrbnog sustava i kvalitetu usluge.

ZAGREB

S otočića Ražanac Mali u Velebitskom kanalu jutros su spašena dva poljska državljanina, u Privlačkom zatonu i na Pagu odsukana su dva plovila, a ozlijeđenih nema, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. U potragu za poljskim turistima, koji su na gumenjaku jučer otišli u ribarenje, ali se zbog jake bure i visokih valova nisu mogli vratiti na kopno, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja uputila je sinoć više plovila, no ni jedno nije moglo prići otočiću. Potraga je iza 23 sata prekinuta, a jutros oko 7 sati na koćarici „Manko“ kapetan Lučke ispostave Starigrad pronašao je turiste na otočiću Ražanac Mali, te ih dovezao do Starigrada. Turisti su neozlijeđeni, po dolasku u Starigrad pregledali su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći. Gumenjak je oštećen i ostao je na otočiću. Poziv da se pomogne turistima poslan je sinoć iz Šibuljina. Tvrtka Emergensea jutros je odsukala jahtu „Franka“ koja se noćas nasukala u Privlačkom zatonu u uvali Prezida, a nakon toga i gliser s dvoje njemačkih državljana ispred Povljane na Pagu. Uzrok nasukavanja su jaka bura i loše sidrenje plovila. Ozlijeđenih nema i plovila su neoštećena.

DUBROVNIK

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa znanstvenicima Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provela je istraživanje i procjenu zdravstvenog stanja i statike dvaju stabala azijskih platana - Platanus orientalist EL u Arboretumu u Trstenom po kojima su te najstarije platane u Hrvatskoj dobre vitalnosti. Stabla azijske platane potječu iz doba kad je podignut park oko starog ljetnikovca dubrovačke vlastelinske obitelji Gučetić, starog oko 400 godina. Impozantne platane znanstvena su i kulturna poveznica prošlosti i sadašnjosti te čine prepoznatljiv simbol Trstenoga i nacionalnoga prirodnog naslijeđa. Danas su to najstarije i najljepše platane u Hrvatskoj te pripadaju najstarijima i najvećim primjercima u Europi. Kako je priopćio Ured za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije, svrha istraživanja bila je ispitati zdravsteno stanje i statiku stabala.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙