FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 7. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LAC MEGANTIC - Kanadska policija objavila je tijekom noći kako očekuje da će broj mrtvih u gradiću Lac Meganticu, nakon iskliznuća i eksplozije teretnog vlaka-cisterne prepunog sirove nafte, biti veći od dosad potvrđenog jednog smrtnog slučaja. Vlak koji se sastojao od 72 vagona-cisterni iskliznuo je u subotu rano ujutro po lokalnom vremenu s tračnica u Lac Meganticu u Quebecu na granici sa SAD-om i zapalio se a požar je izazvao niz eksplozija i vatra se ubrzo proširila na okolne kuće te je uništila dio grada. "Potvrdili smo jedan smrtni slučaj i očekujemo da će biti i drugih", kazao je glasnogovornik policije Guy Lapointe na konferenciji za novinare tijekom noći. Prema navodima vatrogasaca koji su željeli ostati anonimni u baru smještenom uz prugu, koji je potpuno izgorio, bilo je oko 50 posjetitelja. Predstavnik policije odbio je komentirati izviješća po kojima je nestalo između 40 i 80 osoba, a potvrđeno je tek da je ozlijeđena jedna osoba. Prema svjedocima u jedan ujutro, kada je došlo do nesreće, centar grada bio je prepun ljudi koji su se zabavljali. Požar se proširio i na parkirana vozila i četiri su eksplodirala, a uništeno je oko 40 kuća i zgrada. Policija je uspotavila zonu zabrane kretanja u krugu od kilometra oko mjesta eksplozije i evakuirala je dvije tisuće stanovnika. Gradić ima šest tisuća stanovnika i smješten je 250 kilometara istočno od Montreala. Prema priopćenju željezničke tvrtke vlak je bio zaustavljen, no iz nepoznatih je razloga kočnica popustila i krenuo je prugom bez strojovođe.

SAN FRANCISCO - Prema posljednjim podacima dvije su osobe poginule, a 182 ih je ranjeno nakon što se jumbo jet južnokorejske zrakoplovne tvrtke Asiana Airlines srušio pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku San Francisco u subotu ujutro. Poznata su imena svih putnika putnika na letu 214 Boeinga 777 iz Seula, u kojemu se nalazio 291 putnik i 16 članova posade, objavili su u nedjelju ujutro vatrogasci San Francisca. Prema posljednjim službenim podacima dvije su osobe smrtno stradale, 182 su ozlijeđene, a 123 putnika prošla su bez ozljeda. Do nesreće je došlo dok je zrakoplov slijetao na pistu koja počinje na rubu zaljeva San Francisca. Televizijske snimke pokazuju krhotine na početku piste uz obalu. Jedan od putnika rekao je kako mu se čini da je zrakoplov dolazio prenisko iznad vode te da je pilot pokušavao dobiti na visini neposredno prije nego što je zrakoplov udario u pistu. "Ovo je nevjerojatno. Sretni smo što je toliko preživjelih", rekao je gradonačelnik San Francisca Ed Lee na konferenciji za novinare. "Nažalost, ima puno teško ozlijeđenih", kazao je. 49 ozlijeđenih putnika u teškom je stanju, zbog čega su prebačeni u nekoliko obližnjih bolnica, rekao je zamjenik šefa vatrogasne službe San Francisca.

LONDON - Radikalni muslimanski klerik Abu Katada, nekoć smatran "bin Ladenovim veleposlanikom u Europi", deportiran je u nedjelju ujutro iz Velike Britanije te je izručen Jordanu. Informaciju je potvrdila i britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May. "Abu Katada danas je izručen Jordanu gdje će mu biti suđeno za terorizam", stoji u priopćenju. "Njegovo izručenje označava završetak naših napora, koji su počeli 2001., da se Katada deportira iz Velike Britanije. Vjerujem da će britanska javnost pozdraviti takvu odluku", rekla je ministrica.

SEUL - Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje u nedjelju su se, nakon maratonskog 16-satnog sastanka, dogovorili da će se angažirati na ponovnom otvaranju zajedničke industrijske zone, kao i na zajedničkim inspekcijama. Za pregovore je simbolično odabrano selo Panmunjom u kojemu je potpisan sporazum o primirju nakon korejskog rata (1950. - 1953.). Dužnosnici obiju strana dogovorili su se na koji će se način ponovno angažirati na obnovi Kaesong industrijske zone. Sjeverna Koreja u travnju je zatvorila kompleks tvornica, povukavši 53.000 svojih radnika te je južnokorejskim tvrtkama, radnicima i menadžerima zabranila prijelaz granice, što je dovelo do napetosti između dviju zemalja. "Idući sastanak o industrijskoj zoni tijekom kojega će se dogovoriti ponovni početak rada održat će se 10. srpnja. Nastojat ćemo spriječiti prekide radova u budućnosti te normalizirati stanje u zoni čim za to budu spremne obje strane", rekao je voditelj južnokorejskog izaslanstva Suho Ho.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙