FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je Vladina odluka o monetizaciji javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb kroz dodjelu koncesija za upravljanje i održavanje autocesta "potez iz nužde" zbog potrebe vraćanja dugova. "Očito je proračun prazan, očito postoji potreba da se vrate zaduženja koja su učinjena. Je li to sada najbolji sporazum to ne mogu govoriti - ne znam detalje, ali očito je riječ o potezu iz nužde", rekao je Josipović nakon primanja za sudionike aktivnosti planiranja i provođenja zadaća prevencije i obrane od poplava. Dodao je pritom da se tu ne radi o prodaji autocesta, već davanju u koncesiju, te "da nije dobro uspoređivati cijenu". Prema Vladinom modelu monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta na rok od 30 do 50 godina, jednokratna koncesijska naknada ovisno o trajanju koncesije iznosila bi od 2,4 do 3,2 milijarde eura, a pojedini mediji danas upozoravaju da je Hrvatska u gradnju tih autocesta uložila 5,5 milijardi eura.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović nije htio komentirati presudu zagrebačkog Trgovačkog suda u korist udruge Potrošač koja je tužila osam hrvatskih banaka, jer je riječ o prvostupanjskoj, nepravomoćnoj presudi te ocijenio kako je potrebno "razmišljati o kompromisu" između dviju strana. "Podsjetit ću da je potrebno, posebno u ovim teškim vremenima, razmišljati o kompromisu, konsenzusu, o načinu rješavanju problema poput ovog na način koji neće biti nepremostiv teret ni za jednu ni za drugu stranu. I mislim da tu kulturu dijaloga i uvažavanja različitih interesa, na način da svi prežive, ako tako smijem reći, moramo njegovati u Republici Hrvatskoj", rekao je Josipović nakon primanja za sudionike aktivnosti planiranja i provođenja zadaća prevencije i obrane od poplava. Udruga Potrošač tužila je osam hrvatskih banaka zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope, a sud je jučer presudio da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke.

ZAGREB - U okviru svog dvodnevnog boravka u Hrvatskoj, izaslanstvo Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koje predvodi predsjednik te financijske institucije Suma Chakrabarti, posjetilo je danas i Hrvatsku narodnu banku (HNB), gdje su razgovarali s guvernerom Borisom Vujčićem i drugim članovima rukovodstva središnje banke, izvijestili su iz HNB-a. Razgovor s gostima iz EBRD-a bio je posvećen prvenstveno stanju u hrvatskom financijskom sustavu i kreditnoj politici banaka, a napose mogućnostima za poticanje kreditiranja srednjih i malih poduzeća, koja mogu biti veoma značajna i za povećanje zaposlenosti u Hrvatskoj, stoji u priopćenju HNB-a. Predsjednik EBRD Sir Suma Chakrabarti prilikom posjetu Hrvatskoj potpisao je tri nova ugovora o kreditiranju. Sa Zagrebačkom su bankom jučer potpisani ugovori za dvije kreditne linije u ukupnoj vrijednosti od 60 milijuna eura - za financiranje srednjeg i malog poduzetništva, u iznosu od 40 milijuna eura, te za projekte energetske učinkovitosti i obnovljih izvora energije od 20 milijuna eura. Danas je pak u Rijeci potpisan ugovor s komunalnim društvom Vodovod i kanalizacija za financiranje proširenja mreže vodoopskrbe i odvodnje u gradu Rijeci, a ukupna vrijednost financiranja je 13 milijuna eura.

ZAGREB - Savjetodavno vijeće Ministarstva financija odobrilo je Diokiju produženje roka za provođenje postupka predstečajne nagodbe za tu tvrtku za dodatnih 40 dana, objavio je Dioki na Zagrebačkoj burzi. Sukladno zahtjevu i produženju roka, Nagodbeno vijeće u predstečajnoj nagodbi za Dioki odlučilo je odgoditi ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja, zakazano za 11. srpnja, a najavljuje da će vjerovnici o idućem ročištu za glasovanje o novom planu financijskog restrukturiranja biti obaviješteni putem internet stranice Financijske agencije. Savjetodavno vijeće Ministarstva financija Diokiju je odobrilo produljenje roka za 40 dana koji počinje teći od 13. srpnja, od dana kada istječe četveromjesečni rok za predstečajnu nagodbu (koja je za Dioki otvorena 14. ožujka). Dioki je zahtjev za produženje roka podnio 3. srpnja, obrazlažući da zbog proceduralnih zahtjeva ključni vjerovnici ne mogu donijeti potrebne odluke do 11. srpnja.

ZAGREB - Nakon dvomjesečnog štrajka, radnice Domaće tvornice rublja (DTR) vratit će se u ponedjeljak, 8. srpnja, na posao, budući da su im danas isplaćene dvije zaostale plaće i dvije naknade za prijevoz. Radnice su štrajk započele 7. svibnja jer im poslodavac nije isplatio plaće za ožujak i travanj, naknade za prijevoz za šest mjeseci i materijalna prava. Sada im je novi vlasnik, poduzetnik Milan Carić, isplatio dio potraživanja, tako da će se u ponedjeljak vratiti na posao u DTR-ovoj tvornici u Brckovljanima, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Većinski vlasnik DTR-a bila je tvrtka Ceufin Brokers u stečaju, koja je raspolagala sa 65,45 posto dionica, a taj je udio za 890.000 kuna kupio Carić na javnoj dražbi u ovršnom postupku 20. svibnja. Stotinjak DTR-ovih radnica će od utorka koristiti stare godišnje odmore, dok se ne ugovore novi poslovi koje najavljuje Carić. Nad DTR-om je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, budući da ukupna potraživanja vjerovnika iznose 6,5 milijuna kuna, a nedavno su vjerovnici prihvatili plan restrukturiranja koji je izradila Uprava.

ZAGREB - Na svim hrvatskim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom teretni i putnički promet je srednjeg do pojačanog intenziteta te se odvija bez zastoja i čekanja, izvijestili su danas iz Ministarstva financija. Na graničnom prijelazu Bajakovo na izlazu iz Hrvatske nema čekanja za obavljanje propisanih carinskih procedura. Na ulazu u Hrvatsku iz Srbije preko graničnog prijelaza Bajakovo provedba formalnosti prijavljivanja robe teče bez zastoja i uobičajenom dinamikom. Od 4. srpnja u 22,00 sata iz Srbije prema ulazu u Hrvatsku nema kolone teretnih vozila. Naglašavaju i da je Carinska uprava od 1. srpnja do danas funkcionirala bez poteškoća i prekida te je svojim angažiranjem poticala i upućivala sve sudionike u postupcima carinjenja (uvoznike, izvoznike, inspekcijske službe, otpremnike, prijevoznike) na sinkronizirani rad. Carinska uprava je na graničnim prijelazima od 1. srpnja do danas na području cijele Hrvatske ukupno obradila 28.576 dokumenta, samo na graničnom prijelazu Bajakovo provedeno je više od 5.700 carinskih postupaka.

SPLIT - Brodosplit-Tvornica dizel motora i Hrvatska brodogradnja Trogir ugovorili su danas izradu dva glavna dvokatna sporohodna dizel motora novije generacije za dva tankera za prijevoz naftnih proizvoda i kemikalija koja će se graditi u trogirskom brodogradilištu za tvrtku Trogir Maritime, priopćeno je danas iz Brodosplita. Ugovaranjem novih poslova ostvaruju se uvjeti za dobru popunjenost kapaciteta Brodosplitove Tvornice dizel motora koja više od 46 godina proizvodi snažne brodske strojeve po licenci MAN Diesel &Turbo, izjavio je ravnatelj Brodosplitove Tvornice dizel motora Baldo Butirić. Težina svakog od dva ugovorena dizel motora je 225 tona, visina blizu 10 metara, dužina 8 metara, a širina veća od 7 metara, dok mu je brzina 15,5 čvorova. Brodogradilište Brodotrogir višegodišnji je partner Brodosplita kojem je Tvornica dizel motora u zadnjih deset godina isporučila osam glavnih motora. Ovog su proljeća privatizirani i Brodosplit i Brodotrogir. Kupac Brodosplita je samoborski DIV Tomislava Debeljaka, a Brodotrogira tvrtka Kermas energija Danka Kon

DUBROVNIK - Na području Dubrovačko-neretvanske županije u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je više od 417,5 tisuća turističkih dolazaka i ostvareno 1,6 milijuna noćenja, što je predstavlja porast u dolascima od 11 posto, a u noćenjima od 9 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Pritom su inozemni gosti ostvarili 10 posto više noćenja, a domaći turisti 5 posto više, doznaje se u Turističkoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, domaći turisti te gosti iz Poljske, BiH, SAD-a, Švedske, Češke i dr. Tijekom lipnja u turističkim odredištima najjužnije hrvatske županije boravilo je 179,9 tisuća turista koji su ostvarili 800,6 tisuća noćenja, što je 11 posto više u dolascima i 8 posto više u noćenjima nego u lipnju prošle godine.

ZAGREB - Dioničkim indeksima Zagrebačke burze danas su vrijednosti porasle, Crobexu za 0,16 posto, na 1.804,18 bodova, a Crobexu10 za 0,31 posto, na 1.019,71 bod. Redovni promet Burze danas je bio nešto malo viši nego zadnjih dana, iznosio je 8,9 milijuna kuna, od čega se 2,2 milijuna kuna odnosilo na promet dionicom Luke Ploče. Dionica Luke Ploče ujedno i jedina danas ostvarila milijunski promet, a cijena joj je povećana za 5,17 posto, na 547 kuna. Dionicom HT-a ostvaren je promet od 872,7 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,28 posto, na 175,99 kuna. Nešto veći pad cijene među trgovanijim dionicama zabilježila je danas dionica Optima telekoma, za 4,90 posto, na 6,79 kuna. Više pozornosti nego transakcijskih naloga danas su privukle dionice banaka, jer se očekivala reakcija ulagača na jučerašnju presudu Trgovačkog suda u vezi kredita vezanim uz švicarski franak. Uz nevelik promet, cijene su dionica banaka pale. Uz promet od 73 tisuće kuna, cijena dionici Privredne banke Zagreb smanjena je za 5,86 posto, na 450 kuna, dok je cijena dionice Zagrebačke banke, uz promet od 20,6 tisuća kuna, pala za 6,66 posto, na 29,17 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙