FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LJUBLJANA - Predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je u razgovoru za Slovensku televiziju da je od prvog dana svog mandata bio uvjeren da će Hrvatska ući u EU i da je to dobar potez bez prave alternative. "Već prvi dan svog mandata bio sam potpuno siguran da će Hrvatska ući u EU", rekao je predsjednik Josipović u razgovoru za Slovensku nacionalnu televiziju, emitiranom u noći ulaska Hrvatske u EU, te dodao da su trenuci poput potpisivanja sporazuma o pridruživanju, te nedavno predstavljanje u Bruxellesu onoga što Hrvatska svojom kulturom unosi u EU bili vrlo emocionalni. Na pitanje o eventualnim aternativama članstvu u EU-u, hrvatski predsjednik je rekao da je jedina alternativa članstvu bila ostati mala samodostatna država na rubu, što ne bi bilo dobro za budućnost zemlje jer bi Hrvatska u tom slučaju i u pogledu demokracije i u pogledu gospodarstva bila osuđena na zaostajanje.

BERLIN - Borba protiv nezaposlenosti mladih tema je novog europskog sastanka u srijedu kojem će njemačka kancelarka Angela Merkel biti domaćin u Berlinu, potvrđeno je u ponedjeljak. U prisustvu nekoliko europskih uglednika, među kojima francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, radit će se o prijelazu na "konkretne mjere" i "razmjenu dobre prakse", rekao je glasnogovornik kancelarke. "Neće biti riječi o više novca nego o načinima i metodama kojima se možemo boriti" protiv pošasti koja posebno pogađa jug Europe, upozorila je Angela Merkel.

PEKING - Sirijske vlasti i oporba uvježbavali su separatiste koji djeluju u kineskoj pokrajini Xinjiangu, tvrdi u ponedjeljak kineski list Global Times. Kina obično krivnju za nemire u toj pokrajini, u kojoj žive muslimani Ujguri, prebacuje na druge zemlje, kao što su Pakistan ili Turska. Peking kaže da separatisti žele osnivanje "Istočnog Turkestana". Ujguri se bune protiv ograničenja koja središnja vlast u Pekingu nameće na područjima kulture, religije i jezika. Prošlog tjedna kineski je predsjednik Xi Jinping predsjedavao forumom na kojem se raspravljalo o sigurnosti u Xinjiangu. Snage reda su se rasporedile na ulicama glavnog grada pokrajine Urumqija nakon što je u prošlotjednim neredima ubijeno 35 osoba.

LOS ANGELES - Najmanje 19 vatrogasaca u američkoj saveznoj državi Arizoni izgubilo je život u borbi sa vatrenom stihijom, objavio je u ponedjeljak ured šerifa okruga Yavapai. Vatrogasci su poginuli pokušavajući obuzdati požar na brdu Yarnell, oko 180 kilometara sjeverozapadno od Phoenixa, rekao je glasnogovornik šerifa Steve Skurga bez navođenja dodatnih posjedinosti. Požar koji je izbio u petak trenutno gori na oko 800 hektara površine, po podacima koje su dužnosnici dali lokalnim medijima. Očekuje se da će tijekom dana u to područje stići pomoć vlade. U gradiću Yarnellu, iz kojeg evakuiraju stanovnike, je po nekim podacima izgorjelo oko 250 kuća, što je 50 posto stambenih jedinica u mjestu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙