FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 29. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u EU neće se riješiti svi problemi, tu nema čarobnog štapića, ali su zemlje koje su prije ušle u EU ostvarile veliki napredak u gospodarskom, socijalnom i reformskom smislu, a to se već i događa u Hrvatskoj otkako je istaknula kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, rekao je u subotu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Prednosti koje dobiva ulaskom u EU za Hrvatsku su velike, jer će kao razmjerno mala zemlja biti na istoj razini s drugima i sudjelovati u donošenju odluka", rekao je Barroso u razgovoru za Dnevnik HTV-a. Predsjednik EK spomenuo je i strukturne fondove koji su iznimno važni jer je riječ o konkretnom obliku suradnje. Govoreći o problemu korupcije, Barroso je napomenuo da je tijekom pregovora ostvaren napredak, jer se od RH nije tražio samo čvrsti novi pravni okvir nego i provedba, konkretni rezultati u borbi protiv korupcije, a s hrvatskim je vlastima dogovoreno i to da se istim putem nastavi i nakon pristupa Uniji.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko održao je u subotu bilateralni sastanak s predsjednikom slovenskog parlamenta Jankom Veberom kojemu je zahvalio što je svojim dolaskom uveličao svečanu sjednicu Sabora u povodu pristupanja Europskoj uniji. Veber je istaknuo da mu je bila velika čast što je prisustvovao takvom, kako je rekao, velikom povijesnom događaju. "Naša je budućnost u Europskoj uniji, a sad je još više vežemo za susjede. Slovenija i Hrvatska imaju zajedničku povijest, a sad i zajedničku budućnost", rekao je Leko. Izrazio je zadovoljstvo što su dvije zemlje nedavno riješile izuzetno teška bilateralna pitanja. Naglasio je da hrvatsko-slovenski odnosi nisu samo politički, nego su razvijeni i u svim drugim područjima – od snažne gospodarske razmjene, kulturne suradnje do osobnih kontakata građana.

KABUL - Britanski premijer David Cameron u subotu je nenajavljeno posjetio Afganistan gdje se susreo s britanskim vojnicima i s predsjednikom Hamidom Karzaijem, te je podupro ideju o pregovorima s talibanima. "Mislim da talibani.. počinju shvaćati da neće moći igrati ulogu u Afganistanu pomoću nasilja, već ako polože oružje i angažiraju se u političkom procesu", rekao je Cameron na konferenciji za novinare u Kabulu s predsjednikom Karzaijem, nakon što je posjetio britanske vojnike u južnoj provinciji Helmand. "Postoji šansa i zatražio bih od onih koji ne žele nasilje, koji poštuju ustav, koji žele imati glas u budućem napretku ove zemlje, da iskoriste priliku", rekao je.

Karzai je također kazao da su pregovori s pobunjenicima poželjni, dodajući: "Nadamo se da će mirovni pregovori početi što je prije moguće".

JOHANNESBURG - Predsjednik SAD-a Barack Obama sastao se u subotu sa članovima obitelji Nelsona Mandele, junaka borbe protiv rasne segregacije, i rekao da je teško bolesni bivši južnoafrički državnik jedna od najvažnijih osoba u povijesti. Teško narušeno zdravlje 94-godišnjeg Nelsona Mandele, kojega se u svijetu cijeni kao simbol borbe protiv nepravde i rasizma, obilježilo je dvodnevni Obamin posjet Južnoj Africi no Obama se suočio i s prosvjedima Južnoafrikanaca protiv vanjske politike SAD-a, posebice napada bespilotnim letjelicama. "Izrazio sam nadu da će Madiba naći mir i utjehu u vremenu koje provodi s voljenima i izrazio sam i svoju potporu iz srca cijeloj obitelji u ovom teškom razdoblju", rekao je Obama uporabivši plemensko ime Madiba po kojem se Mandelu naziva iz ljubavi.

JOHANNESBURG - Predsjednik SAD-a Barack Obama je u subotu za posjeta Južnoafričkoj Republici pozvao egipatske oporbene stranke i predsjednika Muhameda Mursija da ne pribjegavaju nasilju i pokrenu konstruktivan dijalog. "Očito je da na stanje gledamo sa zabrinutošću", rekao je Obama na konferenciji za tisak u južnoj Africi glede sukoba u Egiptu u kojima su ubijene tri osobe, među kojima i američki student. Protivnici egipatskog predsjednika Muhameda Mursija obavili su u nedjelju da su prikupili 22 milijuna potpisa birača koji podupiru poziv na Mursijevu smjenu. On je pozvao suprotstavljene strane da izbjegavaju nasilje i upozorio da bi se nestabilnost u Egiptu mogla preliti na okolnu regiju.

BERLIN - Europska unija je bila jedna od meta Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), optužene za špijuniranje svjetskih elektroničkih komunikacija u sklopu programa Prism, piše njemački tjednik Der Spiegel u broju od nedjelje. Der Spiegel temelji svoje optužbe na povjerljivim dokumentima do kojih je došao preko bivšeg američkog savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena. U jednom od tih dokumenata iz rujna 2010. koji je obilježen kao "strogo povjerljiv", NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu. Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila eletronička pošta i unutrašnji dokumenti.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙