FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u petak televiziji al Jazeera Balkans kako će Hrvatska ulaskom u EU podijeliti dio svog suvereniteta s ostalim članicama i prenijeti ga na zajedničke institucije, ali se ne zauzima za ujedinjene države Europe nalik na Sjedinjene Države. "Ulazak u EU predstavlja jednu vrstu dijeljenog suvereniteta. Ne zalažem za ujedinjene države Europe kao sljedeće etape i mislim da je ova razina, ovaj balans uz neke korekcije sasvim dovoljan", rekao je Milanović u intervjuu tri dana uoči pristupanja Hrvatske EU-u. Predsjednik vlade nije mogao precizno reći kada će Hrvatska uvesti zajedničku valutu euro, ali je istaknuo da će od prvoga dana članstva činiti sve da ispuni tražene kriterije. To se odnosi i na šengenski granični režim za koji će Hrvatska aplicirati u roku od dvije godine, rekao je Milanović koji se nada da se to može postiću u kraćem roku od nekih drugih članica.

ZAGREB

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite izjavila je u petak za HTV kako je Hrvatska trebala postati članicom prije nekoliko godina, ali zbog krize i institucionalnog zamora Unije ulazi tek sada, 1. srpnja. "Napokon! Ta simbolička gesta, to simboličko otvaranje EU-a pokazuje da je Europa otvorena", rekla je Grybauskaite u Dnevniku plus javne televizije. "Primit ćemo sve zemlje koje će biti spremne. Europa čeka sve demokratske i razvijene nacije koje su spremne postati članice", dodala je predsjednica Litve, zemlje koja 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om. Navela je da su prioriteti litavskog predsjedanja gospodarsko upravljanje, fiskalna disciplina, proširenje unutarnjeg tržišta, digitalna agenda, sigurnost, te nezaposlenost, osobito mladih Europljana.

ZAGREB

Talijanska vlada još uvijek nije objavila hoće li zatražiti dvogodišnji moratorij na slobodno zapošljavanje radnika iz Hrvatske pošto ona uđe u EU 1. srpnja, dok su predstavnici talijanskih regija podijeljeni oko tog pitanja a najutjecajniji sindikati protive se moratoriju za državljane Hrvatske. Predstavnici sindikata Italije, Slovenije i Hrvatske zatražili su na sastanku u četvrtak od predsjednika talijanske vlade Enrica Lette da se ne uvede dvogodišnji moratorij na slobodno zapošljavanje radnika iz Hrvatske za koji su se, za sada, izjasnile samo dvije talijanske regije, Veneto i Lombardija. Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu je u odgovoru za Hinu reklo da još nije dobilo obavijest od nadležnih talijanskih tijela o mogućim ograničenjima vezanim uz zapošljavanje radnika hrvatskog državljanstva u Italiji nakon ulaska Hrvatske u EU, te da će objaviti svaku obavijest vezanu uz navedenu problematiku. Vlade europskih zemalja imaju pravo nakon ulaska nove članice zaštititi svoje tržište rada moratorijem na slobodno zapošljavanje radnika iz zemlje pristupnice. Na nedavnom sastanku u talijanskom ministarstvu rada, podsjećaju sindikati, samo su regije Veneto i Lombardija zatražile provedbu moratorija za Hrvatsku.

WASHINGTON

Bivši suradnik američke obavještajne agencije Edward Snowden mogao bi se dobrovoljno vratiti u SAD, dobije li od tamošnjih vlasti jamstva da će mu se poštivati ustavna prava, naveo je Snowdenov otac u pismu državnom odvjetniku Ericu Holderu. Lonnie Snowden je "prilično uvjeren" da će se njegov sin, koji je suočen s optužbom SAD-a za špijunažu zbog navodnog curenja podataka o tajnom praćenju, vratiti u SAD, ako budu ispunjeni uvjeti, objavio je Reuters. Bivši suradnik američke obavještajne agencije ne bi smio biti u pritvoru prije suđenja, a trebalo bi mu se suditi u mjestu po njegovu izboru, stoji u pismu. Američki državljanin Edward Snowden pobjegao je iz SAD-a u Hong Kong u svibnju, nekoliko tjedana prije nego što su Guardian i Washington Post objavili pojedinosti o tajnom američkom programu praćenja elektroničkih komunikacija. Potom je, izbjegavajući američki nalog za uhićenje odletio u Moskvu. Snowden nije viđen u javnosti, ali su ruski dužnosnici objavili da se nalazi u tranzitnom dijelu zračne luke Šeremetjevo, gdje čeka odgovor na zahtjev za političkim azilom u Ekvadoru.

AUSTIN

Protiv teksaške glumice Shanon Guess Richardson podignuta je optužnica za slanje pisama s ricinom predsjedniku SAD-a Baracku Obami i gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu, objavilo je u petak ministarstvo pravosuđa SAD-a. Shanon Guess Richardson, stara 35 godine iz New Bostona u Teksasu, uhićena je 7. lipnja. Savezna velika porota podignula je optužnicu po tri točke za slanje pisama Obami, Bloombergu i Marku Glazeu, voditelju organizacije Gradonačelnici protiv ilegalnog oružja, skupine koju je osnovao Bloomberg i koja se zalaže za strože zakone o oružju. Glumica bi po svakoj optužbi mogla biti osuđena na po pet godina zatvora, kako je priopćio državni odvjetnik za istočni Teksas John Bales.

MOSTAR

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu podiglo je optužnicu koju je potvrdio sud protiv šestorice bivših i sadašnjih bošnjačkih policajaca koje se tereti da su dvije godine nakon završetka rata, 1997. godine, ubili srpskog povratnika iz Bihaća Cvijana Radića. Optužnicu je potvrdio Županijski sud u Sarajevu nakon što je slučaj preuzet od Županijskog tužiteljstva u Bihaću zbog pristranosti. Prvotna istraga nedugo nakon ubojstva ostala je bez rezultata, no ona je obnovljena prije godinu i pol i dovela je do uhićenja osumnjičenih za ubojstvo. Radić, koji je iz Bihaća otišao tijekom rata, radio je u Sloveniji, a kada se vratio u taj grad priveden je u policijsku postaju da bi nakon toga bio posljedni put viđen na željezničkom kolodvoru. Njegovo tijelo potom je pronađeno u obližnjem jezeru, a utvrđeno je kako je ustrijeljen iz automatske puške.

BEOGRAD

Nekoliko osoba je ozlijeđeno, a među njima i najmanje troje djece, kad su Albanci u petak napali i kamenovali autobuse kojima su se srpski vjernici i učenici vraćali s proslave Vidovdana na Gazimestanu, u centralnom dijelu Kosova, izvijestili su beogradski elektronički mediji pozivajući se na srpske izvore s Kosova. "Albanci masovno kamenuju srpske školske autobuse. Pet autobusa oštećeno, ima i ozlijeđenih. Svjedoci kažu da su grupe Albanaca čekale srpske autobuse u zasjedama, neki su čak automobilima pratili autobuse", citiraju beogradski mediji igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića. Ravnateljica doma zdravlja u Gračanici i zastupnica u kosovskom parlamentu Rada Trajković kaže da je kamenjem i staklom ozlijeđeno najmanje troje djece.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙