FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LJUBLJANA - Izrečene presude u Haagu protiv protiv šest čelnika Herceg-Bosne koji su proglašeni krivima za udruženi zločinački poduhvat naišle su na mješovite prve reakcije u Hrvatskoj, navodi u četvrtak slovenski tisak. "Sud u Haagu presudom je potvrdio tezu o hrvatskoj agresiji na BIH, što je izazvalo slabo raspoloženje hrvatskog državnog vrha, no u Zagrebu se nadaju da bi najavljeni žalbeni postupak mogao donijeti za Hrvatsku povoljniji epilog", navodi ljubljansko "Delo". Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da je ono što se u presudi posebno ističe konstatacija kako se radilo o udruženom zločinačkom pothvatu koji je predvodio Tuđman. "To već izaziva žučne reakcije u Hrvatskoj, no pravu glavobolju za Zagreb predstavlja konstatacija suda prema kojemu je Hrvatska bila agresor na BiH", navodi list.

WASHINGTON - Američki senator John McCain izjavio je nakon povratka iz Sirije kako je uvjeren da Sjedinjene Države mogu isporučiti oružje sirijskim pobunjenicima protiv predsjednika Bašara al Asada bez straha da će ono doći u krive ruke. On je tijekom boravka u Siriji bio gost generala Salema Idrisa, čelnika Vrhovnog vojnog vijeća Slobodne sirijske vojske. Administracija predsjednika Baracka Obame suzdržana je po pitanju dostave oružja pobunjenicima jer se boje da bi oružje moglo doći u ruke ekstremnim skupinama koje bi ga kasnije koristile za terorističke napade na zapadne zemlje. McCain tvrdi da su te skupine slabo zastupljene među pobunjenicima. "Na primjer pripadnici Fronte al Nusra, bliske Al Kaidi, broje oko 7.000 boraca od ukupnog broja od oko 100.000 pobunjenika protiv sirijskog režima", rekao je on za CNN.

HANOJ - Hendikepirana djeca žrtve su progona, diskriminacije i nasilja, upozorila je međunarodna organizacija Ujedinjenih naroda za djecu (Unicef) u izvješću objavljenom u četvrtak. Hendikepirana djeca su češće nego ostala izloženi siromaštvu, ne školuju ih i nisu im dostupne zdravstvene usluge, piše Unicef u godišnjem izvješću "Stanje djece u svijetu 2013", posvećenom ove godine hendikepu. "Zbog svojevrske 'nevidljivosti' hendikepirane djece nedostatni su podaci o njima". U brojnim zemljama tu djecu često napuštaju ili prepuštaju institucijama, naglašava izvješće. "Niti jedna skupina djece ne uživa tako malo poštovanja i gotovo je nevidljiva kao hendikepirana djeca", objasnio je izvršni direktor Unicefa Anthony Lake uoči objave izvješća u Vijetnamu. Nakon rođenja njih ne prijavljuju.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙