FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekolozi: odgovorni za Marišćinu pogoduju "cementnom lobiju"

Autor: dsil
RIJEKA, 27. lipnja 2013. (Hina) - Krizni eko-stožer Marišćine, to jest ogranak Halubje Udruge Eko-Kvarnera, optužio je na današnjoj konferenciji za novinstvo odgovorne za realizaciju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine da pogoduju "cementnom lobiju".

Skupa tehnološka obrada u pogonu za mehaničko-biološku obradu u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini rezultirat će proizvodnjom "goriva iz otpada" te se očekivalo da će se na tako proizvedenom gorivu i zaraditi, ističe Krizni eko-stožer.

No, istaknuo je član Upravnog odbora Kriznog eko-stožera Josip Begonja, po potpisanim ugovorima tvrtka Eko plus, koja upravlja projektom Marišćinom, i stanovnici Primorsko-goranske županije plaćat će spaljivanje toga goriva u cementarama.

Tržišna cijena za spaljivanje goriva trenutačno je između 30 i 60 eura po toni te će, po izračunu po kojem će se u cementari na godinu spaljivati 35.000 tona goriva, na godinu plaćati gotovo dva milijuna eura, rekao je Begonja.

Pretpostavlja se da će se, zbog blizine, gorivo iz otpada najvjerojatnije spaljivati u cementari korporacije Holcim u Koromačnom u Istri.

Za to te za predugu realizaciju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Krizni eko-stožer optužuje tvrtku Eko plus i njezine većinske vlasnike - Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku te njihove čelnike Zlatka Komadinu i Vojka Obersnela.

Ekolozi su se upitali gdje je osobna odgovornost sadašnjega i bivšega župana, koji brane i podupiru projekt izgradnje tog centra te oslobađaju odgovornosti tvrtku Eko plus i njezina direktora Dušana Šćulca iako do danas, nakon 13 godina, nije realizirala taj projekt, jedini za koji je zadužena.

Krizni eko-stožer ističe kako je nevjerojatno da mjerodavnim institucijama, od lokalne do državne razine, uopće ne smeta niti ih zabrinjava činjenica da će se u Županijski centar za gospodarenje otpadom uložiti 88 milijuna eura, te još desetak milijuna za pristupnu cestu i pretovarne stanice, a nakon toga plaćat će se spaljivanje goriva iz otpada uz proizvodnju dodatne emisije štetnih plinova pod izgovorom ekološkog gospodarenja otpadom.

(Hina) xdsil ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙