FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan Grada Rijeke

Autor: mkov
ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u HNK Ivana pl. Zajca večeras je obilježen Dan grada Rijeke, koji se slavi na dan sv. Vida, zaštitnika grada te je tom prigodom dodijeljena Nagrada grada Rijeke za životno djelo opernom pjevaču Viktoru Bušljeti.

Predsjednica Gradskog vijeća Rijeke Dorotea Pešić Bukovac kazala je da će ulazak Hrvatske u EU biti novi iskorak za Rijeku, za sve njene programe i inicijative građana. Ne radi se samo o novim oblicima financiranja projekata putem EU fondova, nego i o zajedničkom regionalnom razvoju, o suradnji s partnerima iz cijele Europe, kazala je Pešić Bukovac.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ustvrdio da ulazak u EU za Rijeku znači priliku da iskoristi svoje mogućnosti na novom, velikom tržištu koje traži kvalitetu ali i prepoznaje prednosti. Rijeka je već snažno krenula prema globalnom pozicioniranju svojih prednosti a to su u prvom redu jedinstven položaj i mogućnosti riječkog prometnog pravca s lukom u središtu, naveo je. Kazao je da je cestovna mreža već najvećim dijelom izgrađena te da predstoji gradnja nove željezničke pruge prema mađarskoj granici za što, kako je naveo, konačno postoji odlučna politička volja u Vladi.

Obersnel je naglasio da Rijeka svoj razvoj vidi kroz razvoj Sveučilišta te razvoj novih tehnoloških rješenja i suvremenih industrija. Izrazio je uvjerenje da će se u Rijeci, u sljedećih šest do sedam godina, pomoću europskih fondova, u vodovod i odvodnju investirati 900 milijuna kuna.

Najavio je donošenje strategije razvoja grada pozvavši sve da se uključe u javnu raspravu.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić, prisjećajući se boravka pape Ivana Pavla II u Rijeci prije 10 godina, kazao je da bi Ivan Pavao II građanima Hrvatske, na pragu ulaska u EU, sigurno poručio da gledaju pozitivno i to na ono što povezuje, a ne na ono što razdvaja. Gledajte više na nove mogućnosti nego na moguće opasnosti, rekao bi papa, kazao je Devčić.

Nadbiskup je dodao da bi papa potaknuo i veće pomaganje obiteljima u vrijeme sve većega demografskog starenja hrvatskog ali i drugih europskih naroda te da bi podsjetio na vrijednosti solidarnsoti, ekumenizma i multikulturalnosti kao i čuvanje dubokih kršćanskih korijena.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ustvrdio je da je najveća vrijednost Rijeke njena raznolikost. Propast industrije u Rijeci je shvaćena kao izazov a pohvalno je i da se grad u svom razvoju dodatno oslanja na bogatstva koja proizlaze iz duha građana a to su kozmopolitizam i multikulturalnost te otvorenost prema drugima. U tome Rjeka može poslužiti kao uzor mnogi drugim gradovima, istaknuo je Leko.

Prilike Rijeke nakon ulaska u EU su i prilike Hrvatske te će svi dobri rezultati Rijeke poticati brži razvoj Hrvatske, kazao je predsjednik Sabora.

Godišnje Nagrade grada Rijeke uručene su istraživaču kulturne povijesti grada Velidu Đekiću, književniku Nikoli Petkoviću, Ivici Nikolcu za rad s mladima i međunarodnu promociju hrvatske fotografije, Veri Vlahović-Palčevski za nastojanja za racionalnu uporabu lijekova te Udruzi žena operiranih dojki Nada. Nadalje, godišnje nagrade dobili su udruga Portić za program pripovijedanja priča djeci u Dječjoj bolnici, karatistica Jelena Kovačević, plivačica Sanja Jovanović, vaterpolisti Vaterpolskog kluba Primorje-Erste banka, Esma Halepović-Đečević za promicanje hrvatsko-turske suradnje i prijateljstva, Edita Stilin za odgojno-obrazovni rad, Javna postrojba grada Rijeke i Darko Rončević za pomoć potrebitima i volonterski rad.

(Hina) xdsil ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙