FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izrazio je u četvrtak dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju, pozivajući je da nastavi s reformama kako bi se nastavila razvijati i jačati kroz zajedništvo u europskoj obitelji. "Ovo je trenutak za slavlje", kazao je Fuele u posebnoj video poruci u povodu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja. "Hrvatska se odlučila za budućnost u ujedinjenoj Europi. Danas, nakon rigoroznih priprema i reformi Hrvatska i njezini građani zaslužili su zauzeti mjesto koje im u potpunosti pripada u jednom od najambicioznijih političkih i gospodarskih projekata našeg doba", kazao je.

ZAGREB - Informacija da njemačka kancelarka Angela Merkel neće doći u nedjelju u Zagreb na svečanu proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju bila je prva vijest u informativnoj emisiji prvog programa njemačke javne televizije ARD Nachtmagzin u četvrtak rano ujutro. Kako prenosi Deutsche Welle, voditelj emisije Sven Lorigu u najavi priloga se pitao radi li se tu o "diplomatskom šamaru" Hrvatskoj. Kao mogući razlog kancelarkina otkaza naveo je slučaj bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića i problema oko njegova izručenja Njemačkoj. Dopisnik ARD-a iz Beča Ralf Borchard u svom radijskom izvješću pod naslovom "Kancelarka kvari Hrvatskoj slavlje povodom ulaska u EU", objavljenom i kao tekst na internetskoj stranici tageschau.de također govori o diplomatskom šamaru za Hrvatsku. I Bavarska je televizija u srijedu navečer u svom političkom magazinu "Kontrovers" emitirala šestominutni prilog na istu temu.

BRUXELLES - Ministri financija odobrili su u četvrtak u ranim jutarnjim satima dopunu proračuna Europske unije za ovu godinu, kojim se on povećava za 655 milijuna eura koji su namijenjeni za financiranje Hrvatske u prvih šest mjeseci članstva u drugoj polovici ove godine. Ministri su prihvatili prijedlog Europske komisije o rebalansu ovogodišnjeg proračuna zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja i sada tu odluku još treba potvrditi Europski parlament. Po toj odluci, Hrvatska će u prvih šest mjeseci članstva u Europskoj uniji imati na raspolaganju 655,1 milijuna eura u obvezama, a 374 milijuna u plaćanjima. Hrvatski doprinos proračunu EU-a za 2013. bit će 211,9 milijuna eura.

SARAJEVO - Hrvatska je u prvih pet mjeseci 2013. bila na vrhu popisa država iz kojih se najviše uvozilo u Bosnu i Hercegovinu, no istodobno je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zabilježen ukupni pad hrvatskog izvoza u tu zemlju u iznosu od čak 10,2 posto, objavila je u četvrtak Agencija za statistiku BiH (BHAS). Prema podacima te agencije, ukupna vrijednost hrvatskog izvoza u BiH dosegnula je iznos od 389,4 milijuna eura, što je 12,7 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza u ovom razdoblju, vrijednog nešto više od tri milijarde eura.

SARAJEVO - Građani Bosne i Hercegovine pozvani su u četvrtak na nove prosvjede protiv sadašnje vlasti u toj zemlji, koji bi se trebali održati 1. srpnja. Poziv na novo masovno okupljanje u Sarajevu pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta BiH uputila je neformalna skupina koja se naziva "JMBG za sve". Riječ je o osobama koje se potaknule prosvjede organizirane 6. lipnja zbog činjenice da državni parlament uslijed političkih nesuglasica nije bio u stanju usvojiti novi zakon o jedinstvenom matičnom broju što je opet dovelo do toga da novorođena djeca nisu mogla ostvariti elementarna prava poput onog na zdravstvenu zaštitu ili na putne isprave.

SARAJEVO - Iranski diplomat koji nije bio u sastavu osoblja veleposlanstva te zemlje u Bosni i Hercegovini protjeran je iz nje nakon što su bosanskohercegovačke vlasti konstatirale kako je on "prekršio imigracijske propise", prenose u četvrtak lokalni mediji. Prema pisanju sarajevskog "Dnevnog avaza", Muhsin Bayat Giashi deportiran je u srijedu redovitom zrakoplovnom linijom za Istanbul, u pratnji agenata službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH. To je već treći iranski diplomat koji je udaljen iz BiH nakon što su prije nepunih mjesec dana nepoželjnim osobama proglašena dva akreditirana diplomata pri veleposlanstvu u Sarajevu za koje se smatralo da su se bavili špijunažom.

LISABON - Portugalski sindikati krenuli su u četvrtak u jednodnevni opći štrajk protiv strogih mjera štednje koje su još produbile najgoru gospodarku krizu u zemlji od 70-ih godina prošlog stoljeća, no potpora sindikatima izvan javnog sektora je slaba pa je mala vjerojatnost da će vlada ustuknuti pred sindikalnim zahtjevima. Prijašnji su štrajkovi u Portugalu, za razliku od onih u Grčkoj, Brazilu ili Turskoj, bili nenasilni pa je tako započeo i današnji štrajk, no mnogi su Portugalci danas izrazito gnjevni i očajni zbog politike zbog koje je nezaposlenost dosegla rekordnu razinu. Sindikati se nadaju da će četvrti opći štrajk u dvije godine primorati vladu na popuštanje remena, uključujući i najveće povećanje poreza ove godine ikada zabilježeno u Portugalu, te na donošenje mjera za poticanje gospodarskog rasta.

AMAN - Američki državni tajnik John Kerry poduzeo je nove napore za oživljavanje mirovih pregovora između izraelskih i palestinskih čelnika, ali gotovo da nema znakova da će biti postignut napredak tijekom njegovog petog posjeta regiji. Tijekom iduća tri dana Kerry će održati sastanke s jordanskim kraljem Abdulahom i palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom u Amanu te izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu. Kerry je doputovao u Aman u srijedu kasno navečer gdje ga je dočekala vijest da je Izrael odobrio izgradnju 69 stambenih jedinica u jednom židovskom naselju u Istočnom Jeruzalemu. "Očito je da koraci kao što je ovaj ne pomažu, ali i dalje se nadamo da će obje strane prepoznati priliku i potrebu da se vrate za pregovarački stol", priopćio je State Department.

WASHINGTON - Teksas je u srijedu navečer pogubio 500. osuđenika na smrt otkad je ponovno u SAD-u uvedena smrtna kazna 1976., a radi se o 52-godišnjoj bivšoj narkomanki osuđenoj zbog divljačkog ubojstva. Od 1.337 pogubljenja od 1976. u cijeloj zemlji, Teksas je izvršio više od trećine. Kimberly McCarthy, koja je provela 14 godina u dijelu zatvora za osuđene na smrt, proglašena je mrtvom nakon smrtonosne injekcije u "Walls Unit", zatvoru u središtu Huntsvillea, izjavio je glasnogovornik teksaškog ministarstva pravosuđa. Ispred zatvora u Huntsvilleu, četrdesetak prosvjednika abolicionista okupilo se iza žute trake koju su postavile zatvorske vlasti, tražeći ukidanje smrtne kazne.

ULAN BATOR - Dosadašnji mongolski predsjednik Tsakhia Elbegdorj tijesno je u prvom krugu predsjedničkih izbora pobijedio svojeg suparnika Badmaanyambuu Bat-Erdenea, osvojivši drugi mandat koji bi mu trebao omogućiti ponovno vođenje politike otvaranja stranom kapitalu, pokazali su prvi rezultati objavljeni u četvrtak. Elbegdorj iz Demokratske stranke dobio je 50,23 posto glasova, objavilo je nacionalno izborno povjerenstvo. Istaknuto je da rezultati obuhvaćaju sve glasove ali ostaju "preliminarni" u očekivanju ponovnog brojanja i proglašavanja službenih rezultata. Njegov glavni suparnik Bat-Erdene, član Mongolske narodne stranke, dobio je 41,97 posto glasova.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙