FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potrošačko povjerenje u Italiji na najvišoj razini u više od godinu dana

Autor: mkuz
RIM, 24. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Povjerenje talijanskih potrošača poraslo je u lipnju iznad očekivanja, dosegnuvši najvišu razinu u 15 mjeseci pod utjecajem poboljšanih očekivanja za posustalo taljiansko gospodarstvo, pokazali su podaci objavljeni u ponedjeljak.

Indeks povjerenja potrošača koji izrađuje Državni zavod za statistiku ISTAT porastao je u lipnju na 95,7 bodova, s naviše revidirana 86,4 bda u svibnju (njegova je početna procijenjena vrijednost iznosila 85,9 bodova).

Glasnogovornik ISTAT-a upozorava da je poboljšanje dijelom rezultat promjene uzorka anketiranih koji po njegovim riječima sada "bolje odražava stvarnost u zemlji".

Podindeks koji mjeri očekivanja potrošača za gospodarstvo poskočio je u lipnju na najvišu razinu od lipnja 2011., od 91,6 bodova, sa 71,7 bodova koliko je iznosio u svibnju. Pokazatelj očekivanja vezanih za osobne financije porastao je s 92,0 na 97,7 bodova.

Podindeks koji ocjenjuje trenutnu situaciju porastao je na 92,6 bodova, sa 90,1 boda u prethodnom mjesecu, a pokazatelj prognoze za predstojeće razdoblje skočio je na 99,1 bod, sa prethodna 81,4 boda.

Osobna potrošnja već je dugo Ahilova peta talijanskog gospodarstva, koje već više od jednog desetljeća spada među najsporija u eurozoni.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙