FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija prodala 2-godišnje obveznice po najnižoj cijeni od uvođenja eura

Autor: vmom
MILANO, 28. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Troškovi zaduživanja Italije na rok od dvije godine u utorak su pali na najnižu razinu od uvođenja eura, čemu su pripomogla očekivanja da bi Europska unija sutra mogla dokinuti strogi nadzor njezine državne potrošnje i time pomoći gospodarstvu.

Rim je na današnjoj aukciji prodao 2,5 milijardi eura obveznica bez kupona, s rokom dospijeća u prosincu 2014. i uz kamatnu stopu od 1,11 posto. Na sličnoj aukciji održanoj prije mjesec dana kamatna stopa iznosila je 1,17 posto.

Ujedno je izdao 987 milijuna eura vrijedne obveznice vezane uz inflaciju, s rokom dospijeća u rujnu 2018., uz prinos od 1,83 posto.

Pozitivnom ozračju spram talijanskih obveznica pridonijelo je očekivanje da će Europska komisija na sutrašnjem sastanku preporučiti da se dokine postupak zbog prekomjernog manjka koji je protiv Italije EK pokrenula 2009.

"Dokidanje postupka protiv Italije zbog prekomjernog manjka pozitivan je čimbenik, budući da bi time vladi na raspolaganju ostalo više sredstava za poticanje rasta gospodarstva", tumači jedan trgovac na tržištu u Milanu.

Talijanski dužnosnici kazali su da bi ukidanje strogog monitoringa talijanske državne potrošnje vladi u Rimu odmrznulo i do 12 milijardi eura.

Tržišta će sada fokus preusmjeriti talijanskoj aukciji osam milijardi eura vrijednih 6-mjesečnih trezorskih zapisa, najavljenoj za srijedu, te aukciji 5-godišnjih i 10-godišnjih obveznica u iznosu do 5,75 milijardi eura koja je planirana za četvrtak.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙