FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japansko gospodarstvo ubrzava

Autor: mpuk
TOKIO, 10. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Japansko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju snažnije nego što se mislilo, pokazuju najnoviji vladini podaci koji će vjerojatno ojačati potporu nastojanjima Tokija da poveća rast.

Vladin ured objavio je da su revidirani podaci pokazali da je u razdoblju od siječnja do ožujka japansko gospodarstvo poraslo na godišnjoj razini 4,1 posto, u odnosu na preliminarno procijenjenih 3,5 posto, i znatno snažnije od mnogih drugih industrijaliziranih zemalja koje pokušavaju poduprti rast.

MMF je prognozirao da će japansko gospodarstvo u ovoj godini porasti 1,6 posto.

Vladin ured također je objavio da revidirani podaci o realnom BDP-u pokazuju da je gospodarstvo u prva tri mjeseca ove godine poraslo 1,0 posto, nešto više od prethodno procijenjenih 0,9 posto.

Među razlozima poboljšanja navodi se veća kapitalna potrošnja, ključni pokazatelj raspoloženja među proizvođačima.

Dobra je vijest i poboljšano povjerenje potrošača u svibnju u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu veći broj Japanaca sada očekuje rast cijena na gotovo najvišu razinu u pet godina, s obzirom na nastojanja vlade u Tokiju da prekine dugogodišnji trend pad cijena koji je prigušio osobnu potrošnju i ulaganja kompanija.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙