FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija je u kreditnoj krizi; u recesiji i 2013. - S&P-ov glavni ekonomist

Autor: vmom
MILANO, 7. lipnja 2013. (Hina/ANSA) - Italija se nalazi u vrlo jasnoj situaciji kreditne krize, u recesiji ostaje i ove godine a početak slabog oporavka može očekivati u 2014., ustvrdio je glavni ekonomist agencije za rejtinge Standard & Poor'sa (S&P) za Europu Jean-Michel Six.

Po njegovim riječima, 2013. bit će još jedna godina recesije u talijanskom gospodarstvu, kojemu S&P za ovu godinu predviđa pad od 1,5 posto.

"U 2014. svjedočit ćemo početku vrlo slabog oporavka. Osnovu za stvarni oporavak može stvoriti ponajprije jasna koordinacija monetarne, bankovne i fiskalne politike (u eurozoni)", kazao je Six sudionicima jedne konferencije u Milanu održane u četvrtak.

Talijanska kreditna kriza širi se, povrh srednjih i velikih kompanija, i na mala poduzeća, ustvrdio je S&P-ov direktor za korporativne rejtinge u Italiji Renato Panichi.

"Sve do sada, otežan pristup kreditima najvećim je dijelom pogađao srednje i velike kompanije, no sada je to svima postao problem. Italija je i dalje bankocentrična, no obveznice kompanija značajno rastu", kazao je Panichi.

Po ocjeni S&P-ove direktorice za južnu Europu, "talijanske kompanije imaju na raspolaganju mnoštvo mogućnosti, no i dalje blago zaostajemo za konkurentskim zemljama".

"Iako je istina da su naše kompanije i proizvodnja drugačije, manje i rascjepkanije, imamo puno dobrih kompanija koje bi mogle uspješno pristupiti korporativnim obveznicama", drži Maria Pierdicchi.

U Italiji su u travnju bankovni zajmovi kućanstvima i nefinancijskim kompanijama smanjeni u usporedbi s istim mjesecom prošle godine za 3,1 posto, na 1,458 milijardi eura, objavilo je ovih dana talijansko udruženje banaka ABI. Ukupni bankovni zajmovi, uključujući kreditiranje financijskih kompanija i državnog sektora, smanjeni su u istom mjesecu 2,12 posto, na 1,907 milijardi eura.

I osobna potrošnja prigušena je u recesijom pogođenoj Italiji, a u travnju je smanjena za 3,9 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavilo je talijansko udruženje malotrgovaca Confcommercio. Riječ je o 17. padu osobne potrošnje u posljednjih 20 mjeseci, napominju.

Na mjesečnoj razini Talijani su smanjili potrošnju za 0,1 posto, dok im je u prvom tromjesečju potrošnja pala 4,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju podaci toga udruženja.

U udruženju pritom napominju da je taj podatak alarmantan budući da je u prvom tromjesečju 2012. pad osobne potrošnje iznosio 3,3 posto u usporedbi s istim razdobljem 2011.

"Pogoršanje uvjeta po pitanju zapošljavanja članova kućanstava i njihovih primanja izaziva još negativniju dinamiku potražnje nego što je bila u prvom tromjesečju 2012.", navodi Confcommercio u priopćenju.

U tome udruženju posebno iskazuju zabrinutost zbog pada potrošnje na telekomunikacijske proizvode i usluge, koja je na mjesečnoj razini pala 2,5 posto u travnju, dok je na godišnjoj skliznula 0,1 posto. Objašnjavaju kako je potrošnja u tome sektoru često odskakala od negativnog trenda posljednjih mjeseci i uspijevala biti u plusu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙