FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarska situacija u Italiji pogoršana; vlada razmišlja o odgodi povećanja PDV-a

Autor: vmom
RIM, 14. lipnja 2013. (Hina/ANSA) - Talijanski ministar financija Fabrizio Saccomannni kazao je da vlada razmatra niz opcija vezano uz obećanu privremenu obustavu najavljenog povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), uključujući i odgodu tih mjera za nekoliko mjeseci, do poboljšanja stanja u državnom proračunu.

"Aktualna situacija pokazuje znakove koji nisu baš ohrabrujući, a pogoršavaju se i prognoze. Ne nastavlja se samo ozbiljna situacija po pitanju usporavanja gospodarstva, već su negativni i podaci o priljevu fiskalnih i prihoda od PDV-a", kazao je Saccomanni.

Ministar financija dalje navodi da vlada u Rimu trenutno, među ostalim, razmatra i opciju privremene obustave povećanja stope PDV-a na 22 posto, s postojećih 21 posto, što bi vladu stajalo oko četiri milijardi eura godišnje. Razmatra se i opcija odgode takve mjere na nekoliko mjeseci.

Ranije je vlada najavila podizanje stope PDV-a u srpnju.

Nova talijanska vlada na čelu s premijerom Enricom Lettom, otkad je preuzela mandat krajem travnja, nastoji nizom mjera potaknuti rast u recesijom pogođenom trećem najvećem gospodarstvu eurozone, uključujući povećanje PDV-a, reviziju poreza na nekretnine, smanjenje troškova rada i inicijative za poticanje potrošnje.

Talijansko gospodarstvo bilježi pad rekordnih sedam tromjesečja zaredom i na putu je da ove godine zabilježi pad od 1,3 posto, prema važećim prognozama koje je bila objavila prethodna tehnička vlada na čelu s Marijem Montijem. Prema tim prognozama, u idućoj bi godini u istom postotku gospodarstvo trebalo porasti.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙