FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi rekordan broj nezaposlenih u Francuskoj u travnju; osobna potrošnja blago se smanjila

Autor: gple
PARIZ, 31. svibnja 2013. (Hina/AFP/Reuters) - Broj registriranih nezaposlenih u Francuskoj dosegnuo je u travnju novi rekord od 3,26 milijuna, objavilo je ministarstvo rada, a odvojeni su podaci pokazali i blagi pad osobne potrošnje u prošlom mjesecu.

Time je njihov broj povećan za 39.800 u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini porastao je 12,5 posto.

Ako se uzmu u obzir i djelomično zaposleni i nezaposleni u francuskim prekomorskim teritorijima, broj registriranih nezaposlenih u travnju raste na 5,09 milijuna.

"Negativan trend nastavit će se u narednim mjesecima prije no što uspijemo preokrenuti trend na području nezaposlenosti krajem godine", ističe ministarstvo u jučerašnjem priopćenju.

Na kraju prošle godine stopa nezaposlenosti u Francuskoj dosegnula je najvišu razinu u 14 godina od 10,6 posto a Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prognozirala je da će u ovoj godini porasti na 10,7 posto a u idućoj na 11,1 posto.

Glavni je razlog nezaposlenosti i dalje istek ugovora o zapošljavanju na određeno vrijeme koji poduzeća nisu obnovila, pokazujući sve veću nesklonost zapošljavanju radnika na neodređeno.

Odvojeni su podaci danas pokazali da se osobna potrošnja u Francuskoj ponovo smanjila u travnju, i to za blagih 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dijelom i zbog sezonski uvjetovanih faktora. Ohrabruje pritom rast prodaje automobila, za 1,8 posto, a povećala se i potrošnja energije, za 2,8 posto, zbog neuobičajeno niskih temperatura.

Potrošnja na hranu smanjila za 3,3 posto, između ostalog i zbog skoka u prethodnom mjesecu povezanog s Uskrsom.

Na godišnjoj razini potrošnja je u travnju porasla 0,2 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙