FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

KOPRIVNICA - Dioničari koprivničke Podravke na današnjoj su glavnoj skupštini odlučili kako će se svi članovi Nadzornog odbora birati na glavnoj skupštini, usvojene su i odluke kojima se stvaraju pretpostavke za dokapitalizaciju tvrtke, kao i o smanjenju temeljnog kapitala društva u iznosu od 542 milijuna kuna s ciljem pokrića akumuliranih gubitaka iz prethodnih razdoblja te o nastavku procesa restrukturiranja poslovanja. Skupština je tako donijela i odluku o izdvajanju poslovnih programa pića, pekare i dijela zamrznutog programa iz grupe Podravka. Tijekom srpnja bit će napravljan detaljan plan izlaska Podravke iz ta tri segmenta i očekujemo da bi se, uz pozitivan odjek potencijalnih partnera, ovaj proces mogao dovršiti do kraja godine, rekao je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić na konferenciji za novinare nakon skupštine. Glavna je skupština odlučila i o izmjenama statuta prema kojima država više nema mogućnost neposrednog imenovanja dva člana Nadzornog odbora, nego će se svi članovi tog tijela birati na glavnoj skupštini, dok jedno mjesto ostaje rezervirano za predstavnika radnika. Dioničari su podržali i odluku o smanjenju temeljnog kapitala društva u iznosu od 542 milijuna kuna, s ciljem pokrića akumuliranih gubitaka iz prethodnih razdoblja. To se smanjenje temeljnog kapitala provodi smanjenjem nominalnog iznosa redovnih dionica za sto kuna, odnosno sa 300 kuna na 200 kuna po dionici.

ZAGREB/PULA - Nadzorni odbor pulskog Uljanika odobrio je sklapanje ugovora o kupnji i prijenosu dionica 3. maja, a nakon što je i Europska komisija odobrila program restrukturiranja riječke brodograđevne industrije, stekli su se uvjeti za potpisivanje tog ugovora, izvijestili su danas iz Uljanika. Uljanik je izvijestio kako je Nadzorni odbor donio Odluku kojom se daje suglasnost na sklapanje Ugovora o prodaji i prijenosu dionica 3. maja, odnosno za kupnju 1.051.118 dionica riječkog brodogradilišta, nominalne vrijednosti od 100 kuna, što čini 83,33 posto temeljnog kapitala 3. maja, za što će Uljanik platiti kupoprodajnu cijenu od jedne kune. Prema tom ugovoru, Uljanik je obvezan u roku od jedne godine od stjecanja većinskog udjela u 3. maju radnicima riječkog brodogradilišta ponuditi dionice koje prelaze 75 posto udjela u ukupnom temeljnom kapitalu 3. maja. Iz Uljanika podsjećaju i na jučerašnju odluku Europske komisije o odobrenju program restrukturiranja 3. maja. Vlada je ponudu Uljanika za kupnju dionica 3. maja donijela 6. lipnja, kada je dala i svoju suglasnost na tekst izmjena plana restrukturiranja brodogradilišta 3. maj, koji je potom upućen Europskoj komisiji.

ZAGREB - U Bruxellesu je na zasjedanju Stalnog odbora za lanac prehrane i zdravlje životinja jednoglasno usvojen prijedlog prema kojem će Hrvatskoj od 1. srpnja biti omogućen izvoz živih svinja na zajedničko tržište Europske unije, a odluka će biti potvrđena danom pristupa Hrvatske EU i odmah potom će stupiti na snagu, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede. Pritom ističu da je usvajanje ovog prijedloga konačan rezultat sustavne provedbe opsežnih mjera koje se tijekom niza godina provode u sklopu programa kontrole i suzbijanja klasične svinjske kuge na području Hrvatske, na populaciji domaćih i divljih svinja. Sukladno EU standardima, od 2005. zabranjeno je cijepljenje svinja protiv klasične svinjske kuge, a posljednji slučajevi pojave bolesti kod domaćih i divljih svinja zabilježeni su još početkom 2008. Rezultati programa predočeni Europskoj komisiji nedvojbeno su potvrdili da je bolest posljednjih godina na području Hrvatske pod punom kontrolom. Iz Ministarstva dodaju kako određen rizik od ponovne pojave bolesti, prvenstveno u populaciji divljih svinja, i dalje postoji u dijelu pograničnog prostora. Iz tog razloga, za mogućnost izvoza domaćih svinja podrijetlom iz Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije bit će propisani dodatni uvjeti prije stavljanja u promet (dodatna testiranja), dok će s područja ostalih županija izvoz živih svinja biti omogućen bez ikakvih ograničenja.

ROVINJ - U rovinjskoj tvornici duhana TDR zaprepašteni su izjavama i tonom izjava ministra financija Slavka Linića koji je na današnjoj sjednici Vlade, s koje su Saboru upućene izmjene Zakona o trošarinama, oštro kritizirao proizvođače cigareta. "Zaprepašteni smo izjavom. Ovo je gruba uvreda svih koji rade u duhanskoj industriji", izjavio je novinarima Predrag Grubić, voditelj korporativnih komunikacija Adris grupe, u čijem je sastavu TDR, komentirajući izjave ministra financija, a posebno, kako kaže, ton tih izjava. Linić je na sjednici Vlade istaknuo kako je osnovna ideja izmjena Zakona o trošarinama onemogućavanje proizvođača u stvaranju špekulativnih zaliha i izbjegavanja plaćanja trošarina, a duhansku je industriju optužio da su u dosadašnjim promjenama trošarina potkradali državni proračun. Proizvođači su, kako je rekao, prilikom zadnja dva dizanja trošarina, doslovce dan prije Vladine odluke, zahvaljujući informacijama do kojih su došli, potpuno ispraznili zalihe trošarinskih markica sa starim trošarinama. Potom bi cigarete prodavali po starim cijenama, što nije smetalo kupcima, ali trpio je državni proračun. Linić je to potkrijepio podatkom da je rast prihoda od trošarina u prvih pet i pol mjeseci ove godine iznosio 37 posto, umjesto planiranih 46 posto. U isto vrijeme, dodaje, rasli su profiti proizvođača cigareta.

SPLIT/ZAGREB - U Agenciji za obalni linijski pomorski promet u Splitu danas su potpisani koncesijski ugovori za 23 trajektne linije, 13 brzobrodskih i šest klasičnih brodskih linija temeljem kojih će se one održavati do 31. prosinca 2016. godine, kako je određeno sukladno amandmanima na odgovarajuću direktivu EU. "Time je okončan dosad najvažniji posao u sustavu javnoga obalnoga linijskoga prometa - na svim cjelogodišnjim linijama određenim odlukom Vlade RH o određivanju državnih linija promet će se od 1. srpnja 2013. održavati temeljem koncesijskih ugovora", izvijestili su iz Agencije. Po podacima koje iznose, najviše linija će održavati nacionalni brodar Jadrolinija - 23 trajektne, osam brzobrodskih i tri klasične brodske. Kod trajektnih linija ugovorima su obuhvaćene četiri profitabilne linije, za čije će održavanje Jadrolinija plaćati godišnju naknadu u visini dva posto ukupno ostvarenoga prihoda, te 19 neprofitabilnih linija koje će Jadrolinija održavati uz državnu potporu. Te četiri profitabilne linije su Valbiska-Merag, Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen i Split-Supetar. Iz Agencije za obalni linijski pomorski promet ističu da je koncesioniranjem linija do 31. prosinca 2016. osigurana puna zaposlenost kapaciteta hrvatskih brodara koji obavljaju javni linijski promet te da će svi novi natječaji od 1. srpnja 2013. biti javno oglašavani na razini Europske unije.

ZAGREB - Dioničarima Atlantic grupe isplati će se dividenda u iznosu od 9 kuna po dionici, a s obzirom da je Atlantic lani poslovao s gubitkom, dividenda će biti isplaćena iz dijela zadržane dobiti iz poslovne godine 2010. godine, odlučeno je na današnjoj Glavnoj skupštini te grupe. U prošloj je godini cijela Atlantic grupa poslovala s neto konsolidiranom dobiti nakon manjinskih udjela u iznosu od 55,2 milijuna kuna, dok je Atlantic grupa d.d. ostvarila neto gubitak u iznosu od 11,9 milijuna kuna. Taj će se gubitak, odlučeno je na Glavnoj skupštini, pokriti također iz dijela zadržane dobiti iz poslovne godine 2010. Za isplatu dividende će se pak iz zadržane dobiti izdvojiti ukupno više od 30 milijuna kuna, što iznosi 9 kuna po dionici, a tražbina na isplatu dividende dospijeva 4. srpnja, stoji u obavijesti o održanoj Glavnoj skupštini Atlantic grupe.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,01 posto, na 1.783,85 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 porastao za 0,35 posto, na 1.003,53 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 17,5 milijuna kuna. Najtrgovanija je, s gotovo 4,2 milijuna kuna prometa, bila dionica turističke tvrtke Riviera Adria po nepromijenjenoj cijeni od 14,50 kuna. Dionicama HT-a ostvareno je 2,7 milijuna kuna prometa, a njihova je cijena pala za 0,40 posto, na 172,80 kuna, dosegnuvši tako novu najnižu razinu od uvrštenja na Zagrebačku burzu. Adrisove dionice, kojih je protrgovano za gotovo 1,5 milijuna kuna, poskupjele su za 1,54 posto, na 330 kuna, dok je cijena dionica Valamara pala za 0,14 posto, na 145 kuna, uz 1,26 milijuna kuna prometa. Slijede dionice dviju tvrtki u različitim fazama predstečajne nagodbe i značajnim rastom cijene. Dionicama Diokija ostvareno je gotovo 900 tisuća kuna, a njihova je cijena porasla za 16,28 posto, na 22 kune. Promet dionicama Magme, čiji su vjerovnici plan restrukturiranja prihvatili te bi uskoro trebali sklopiti predstečajnu nagodbu, iznosi pak 757,8 tisuća kuna, a njihova je cijena porasla za 57,67 posto, na 2,57 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙