FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan prema dolaru; oporavak dionica pogodio jen

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 17. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Jačanje dionica na svjetskim tržištima pritisnulo je danas japansku valutu prema američkoj i jedinstvenoj europskoj valuti, dok tržište u potrazi za novim smjernicama fokus polako preusmjerava sutrašnjem zasjedanju američke središnje banke Fed.

U takvim okolnostima tečaj eura prema dolaru ostao je gotovo nepromijenjen, na 1,3335 dolara. Euro je tako ostao nedaleko najviše razine u tri i pol mjeseca od 1,3390 dolara, na koju se popeo u četvrtak.

Jedinstvena europska valuta istodobno je prema jenu ojačala 0,7 posto, na 126,40 jena, što je nedaleko najniže razine u dva mjeseca od 124,94 jena, na koju se spustila prošli tjedan.

Na većem dobitku prema jenu bio je i dolar, ojačavši za 0,74 posto, na 94,80 jena.

Ulagači pozorno čekaju što će čelnik Feda Ben Bernanke kazati po završetku dvodnevnog bančinog zasjedanja. Očekivanja da će Fed uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu izazvala su oštar pad cijena dionica na globalnim tržištima i ulagače okrenula većim ulaganjima u likvidne valute, poput jena.

Tržišta priželjkuju da će ih Bernanke umiriti porukom da će Fed i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

"Teško je predvidjeti što će Bernanke kazati, no prema najoptimističnijem scenariju, pokušat će stišati oscilacije na tržištu obveznica, i to bi trebalo pripomoći tečaju dolara prema jenu", kazao je Tom Levinson, valutni strateg u banci ING.

Uspije li Bernanke u svojoj namjeri, potražnja za jenom mogla bi oslabiti, kažu trgovci. Ako čelnik Feda ponovi da će američko gospodarstvo nastaviti rasti, prognoze za dolar u srednjem roku čine se dobrima.

"Bazično gledano, ubrzanje gospodarskih aktivnosti u SAD-u tijekom ljeta i prvi koraci Feda u smjeru smanjenja programa poticaja u trećem tromjesečju trebali bi podupirati tečaj dolara u drugoj polovini godine. Očekujemo da će dolar krajem godine iznositi 110 jena a euro 1,2 dolara", navodi banka Societe Generale u bilješci klijentima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙