FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura u plusu prema dolaru nakon izjava ECB-ova dužnosnika

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 11. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura danas je na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru, uz podršku izjava dužnosnika Europske središnje banke (ECB) vezano uz program kupovina obveznica o kojem je danas pokrenuta rasprava na njemačkom ustavnom sudu.

Euro je u takvim okolnostima ojačao za 0,3 posto, na 1,3294 dolara, što je blizu najviše razine u tri mjeseca od 1,3304 dolara, na koju se popeo prošlog tjedna.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak gotovo dva posto prema jenu, na 128,19 jena.

I dolar je bio na izrazitijem gubitku prema jenu, za 2,03 posto, te se njime trgovalo po 96,76 jena.

U fokusu tržišta bio je njemački ustavni sud koji je danas započeo dvodnevnu raspravu o usklađenosti s njemačkim ustavom programa otkupa obveznica prezaduženih članica kojim je Europska središnja banka (ECB) pomogla ublažiti dužničku krizu u eurozoni.

Sud će na dvodnevnoj raspravi saslušati prigovore više od 35 tisuća Nijemaca koji smatraju da se tim ECB-ovim programom zapravo 'na mala vrata' financiraju zadužene zemlje eurozone, čime bi se kršio njemački ustav.

Odluka suda ne očekuje se prije završetka izbora u Njemačkoj u rujnu, no ulagači su nervozni jer bi čelnik njemačke središnje banke Bundesbank Jens Weidmann, koji je također pozvan na raspravu, mogao opetovano izraziti svoje protivljenje navedenom ECB-ovom programu.

Vjetar u leđa euru je pružila današnja izjava Joerga Asmussena pred njemačkim sudom da taj ECB-ov program mora biti neograničen kako bi pokazao odlučnost ECB-a po pitanju očuvanja cjenovne stabilnosti, no da je u praksi on ograničen svojim fokusom na obveznice s kraćim rokom dospijeća.

Dolar je danas prema jenu bio na izrazitijem gubitku, pogođen današnjim oštrim, 3-postotnim padom terminskog Nikkei indeksa nakon što se japanska središnja banka Bank of Japan suzdržala od poduzimanja dodatnih mjera za smirivanje najnovijih oscilacija na tržištu obveznica.

Očekivalo se da će BOJ produžiti maksimalni rok za zajmove s fiksnom kamatom, i to na dvije godine, sa sadašnjih 12 mjeseci.

"Odluka BOJ-a nije bila posebno značajna, no u očekivanju bančinog zasjedanja postojala je neka nada da bi mogli odlučiti o produljenju roka dospijeća za zajmove, pa su tržišta bila razočarana po tom pitanju", kazao je Vassili Serebriakov, valutni strateg u banci Wells Fargo.

"Što se toga tiče, vijesti iz BOJ-a nisu bile glavni pokretač današnjeg uzleta jena, već je razlog njegova jačanja prije u općenito prisutnom zazoru ulagača od rizika", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙