FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o neprofitnim medijima istraživačkom novinarstvo

Autor: zjur
SPLIT, 14. lipnja 2013. (Hina) - Okrugli stol "Društvena odgovornost i uloga medija u suzbijanju korupcije - Neprofitni mediji i istraživačko novinarstvo" održan je danas u Splitu, a organizirala ga je Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus.

Na okruglom stolu je zaključeno kako je korupcija glavni problem društva te da je njezino suzbijanje u procesu demokratizacije treba biti prioritet na svim razinama. Upravo bi mediji trebali obavješćivati o svim važnijim temama jer upućenost u probleme je pretpostavku da mogu biti sudionici demokratskoga društva.

Sudionici su naglasili da posljednjih dvadesetak godina novinarstvo u Hrvatskoj proživljava turbulentna razdoblja i da se mnoge medijske kuće nalaze pod pritiskom oglašivača i političara, boreći se za opstanak. U protekle tri godine u hrvatskom novinarstvu je izgubljeno oko 300 radnih mjesta, što je, kako su istaknuli, gotovo deset posto od ukupnoga broja zaposlenih novinara. Pod posebnim udarom se nalazi istraživačko novinarstvo, a neprofitni mediji imaju iznimno loš status u Hrvatskoj, te razumijevanje njihova značenja izostaje na svim razinama.

Izvršna direktorica Cenzure Plus i predsjednica Saveza udruga za razvoj neprofitnih medija N mreža, Željana Buntić-Pejaković, govorila je o društvenim funkcijama novinarstva, statusu medija, a posebno neprofitnih medija, te njihovoj ulozi i financiranju, političkoj i društvenoj volji da se otvori prostor takvim inicijativama.

O pravilim igre u istraživačkom novinarstvu, te kako ukazati novinarima i urednicima na novi način razmišljanja o tome što njihove publike trebaju i žele s naglaskom na istraživačko novinarstvo, govorio je istraživački novinar Centra za istraživačko novinarstvo Zagreb, Saša Leković, koji je još otkrio i razloge nedostatka istraživačkoga novinarstva te koliko je ono važno za suzbijanje korupcije.

(Hina) xzjur ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙