FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija o izvještavanju o LGBT temama

Autor: aspa
ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Na danas započetoj dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o izvještavanju o LGBT temama "LGBT teme i mediji: etičke specifičnosti i pitanje odgovornosti" ukazano je na specifičnost i osjetljivost medijskog izvještavanja o problematici populacije homseksualne, biseksulane ili transrodne orijentacije.

Skup organizira udruga Queer Zagreb, a financira ga Europska unija preko Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) u sklopu projekta "Drugačije društvo je moguće - Ujedinjeni za LGBT ravnopravnost" uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te uz pomoć veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva i Agencije za elektroničke medije .

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je da se kao profesionalci novinari trebaju znati nositi s pluralizmom ali i segregacijom te da je to izazov profesiji.

Naglasio je da se u Europi mnoge ranjive društvene grupacije, kao što su osobe homoseksulane orijentacije ili imigranti, rijetko mogu vidjeti u medijima.

Duka je ustvrdio da referendumsko pitanje kojim bi se odredilo da u Ustav uđe odredba o braku kao zajednici muškarca i žene nije u skladu s Ustavom. "Svjedoci smo da jedna konzervativna udruga prikuplja potpise za taj referendum uz potporu crkve, a takvo pitanje ugrožava i diskriminira osobe homoseksualne orijentacije.

Nicole Davison, zamjenica britanskog veleposlanika u Zagrebu, podržala je ovu konferenciju rekavši da su zaštita prava LGBT populacije jedan od prioriteta britanske politike.

Što se tiče medijske situacije u današnjem svijetu ocijenila je da na živote ljudi sve više utječu mediji šo donosi velike izazove i medijima i čitateljima.

Međunarodna konferencija pripadnika LGBT medija i novinara koji se bave LGBT temama tijekom dva dana povezat će pojedince, redakcije i organizacije koji se bave izvještavanjem o LGBT temama s ciljevima razmjene iskustva i rasprave specifičnosti LGBT tema u medijskom prostoru.

Konferencija uključuje i panele s međunarodnim gostovanjima na kojima će se raspravljati o izvještavanju o LGBT temama unutar i izvan okvira LGBT medija.

(Hina) xaš yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙