FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština SNH: u medijima kriza, teška financijska situacija Sindikata

Autor: smar
ZAGREB, 25. svibnja 2013. (Hina) - Kriza u medijima pogodila je i Sindikat novinara Hrvatske koji se već treću godinu za redom nalazi u teškoj financijskoj situaciji, a položaj novinara i medija sve je lošiji, rečeno je danas na godišnjoj Skupštini tog sindikata, gdje su se između ostalog mogli čuti i prijedlozi o udruživanju SNH s Hrvatskim novinarskim društvom radi racionalizacije troškova i efikasnije zaštite članova.

"Doista smo u teškoj situaciji", upozorio je predsjednik SNH Anton Filić, istaknuvši pritom da je Sindikat prošlu poslovnu godinu završio s minusom od 135 tisuća kuna, te da su najveći troškovi bile odvjetničke usluge - blizu 400 tisuća kuna. Iako je najveća stavka u prihodima članarina, Filić je upozorio da se i ona zbog krize smanjuje.

Ustvrdio je da je situacija u medijskim kućama teška i u Hrvatskoj ali i u Europi, te dodao da zaštita novinara i borba za očuvanje radnih mjesta treba biti zajednička briga i Sindikata i HND-a.

Upozorio je na neprimjerenu situaciju koja se događa članovima sindikata i sindikalnim povjerenicima u medijima. "Na djelu je evidentno šikaniranje sindikalnih povjerenika, te to treba riješiti u podružnicama kao i na razini samog sindikata", rekao je.

Upozoravajući na sve jače ugrožavanje radnih, socijalnih i profesionalnih prava, Filić je naglasio da medijski poslodavci ne poštuju Zakon o radu te Zakon o medijima te ocijenio da ne postoji politička volja da se riješi taj problem.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka kazao je da je za ujedinjavanje Sindikata i HND-a, no rekao je, to nije jednostavan proces te da treba preispitati što o tome kažu ljudi u HND-u i sindikalna skupština.

"HND se ne bavi sindikalnim pitanjima i kolektivnim ugovorima, to ujedinjavanje može ići u smislu podrške kada se radi o pregovaranju", rekao je.

Na Skupštini su se mogla čuti razmišljanja da je udruživanje novinarskih društava i novinarskih sindikata "prirodna", a nitko među okupljenima nije izrazio negativno stajalište o toj temi.

Predstavivši financijasko izvješće Nadzornog odbora SNH, predsjednica Marta Meder ustvrdila je da je situacija negativna te da je bilanca poražavajuća.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙