FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Propao je i današnji postupak mirenja Vlade i sindikata javnih i državnih službi. Izrazivši žaljenje što dogovor sa sindikatima nije uspio, ministar rada i mirovinskog sustava Miranko Mrsić ustvrdio je da do njega nije došlo iako se Vlada u svojim prijedlozima zaključaka obvezala da će smanjenje koeficijenata od tri posto uzeti u obzir u sporazumu o očuvanju radnih mjesta i materijalnog položaja gdje bi se trebalo dogovoriti povećanje osnovice kada BDP u državi počne rasti i kada će u proračunu biti više sredstava. "U ovom trenutku nemamo 800 milijuna kuna koje bismo mogli vratiti, uz koje bi mogli povećati koeficijente", istaknuo je. Ministar je stoga pozvao sve sindikate koji su potpisali kolektivne ugovore, i one koji su sporu s Vladom i one koji nisu, da dođu danas na potpisivanje tog sporazuma u Ministarstvo. Ponovio je da blokade sustava i države u slučaju štrajka 11 sindikata javnih i državnih službi neće biti. Sindikati traže precizne uvjete pod kojima će se vratiti tri posto plaće kada BDP počne rasti, te precizno određenje da Vlada jednostrano neće više smanjivati plaće, a neprihvatljiv im je i zahtjev Vlade da se zaključi sporazum i sa sindikatima koji nisu u sporu s Vladom kao i to što Vlada nudi sporazum u kojem im kaže da će se sporazumjeti u neko buduće vrijeme.

ZAGREB - Hrvatska će nakon ulaska u EU u drugoj polovici ove godine na raspolaganju imati oko 70 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda koji je i glavni instrument za provedbu strateške politike EU-a u području zapošljavanja, a da bi te novce dobila potrebno je pažljivo planiranje i dobro pripremljena državna uprava, poručio je na današnjem Danu Europskog socijalnog fonda zamjenik glavnog direktora Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije Zoltan Kazatsay. Naznačio je i da Komisija u Hrvatskoj vidi veliku važnost tog Fonda kao i još dosta prostora za suradnju po pitanju rješavanja problema na tržištu rada, posebno zbog rastuće nezaposlenosti mladih, žena i drugih skupina, nedostatka stručnog usavršavanja i uslijed pogoršane socijalne situacije. Vjeruje i da će do najkasnije 19. srpnja s Vladom sklopiti sporazum oko korištenja sredstava iz tog Fonda o čemu su pregovori u tijeku. Kazatsay je naglasio da si Hrvatska, kao ni druge EU zemlje, ne smije dopustiti da u ukupnom broju nezaposlenih mladi čine više od 50 posto, jer je to opasno za razvoj države i društva, pa i po tom pitanju Hrvatska mora žurno poboljšati svoje politike, a obrazovne programe uskladiti s potražnjom na tržištu rada.

ZAGREB - Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupe Svjetske banke, osigurala je 38,8 milijuna eura za vjetropark Jelinak u sjeverozapadnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije, priopćeno je danas iz IFC-a. “Vjetropark Jelinak dat će značajni doprinos hrvatskoj proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i poboljšati opskrbu kućanstava i poduzeća električnom energijom u središnjem priobalnom dijelu Hrvatske. Potpora IFC-a proizvodnji energije iz obnovljivih izvora važan je dio naših napora da odgovorimo na klimatske promjene i poboljšamo pristup infrastrukturi,” rekao je Tomasz Telma, direktor IFC-a za Europu i središnju Aziju. Vjetropark Jelinak povećat će kapacitete hrvatske vjetroenergije za 30 megavata (MW), odnosno 16 posto u odnosu na trenutačnu razinu od 180 MW, a očekuje se da će proizvoditi 63,8 gigavatsati (GWh) godišnje energije, osiguravajući smanjenje emisije stakleničkih plinova od približno 21.000 tonu godišnje. Izgradnja tog vjetroparka započela je 2012., a početak komercijalnog rada planiran je u ljeto ove godine.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila je danas da je sklopila dopunski ugovor o nastavku gradnje poslovne građevine u Zagrebu, vrijedan 10,55 milijuna eura. S naručiteljem Vrbani Centar d.o.o. za poslovanje nekretninama, Tehnika je sklopila dopunski ugovor o nastavku gradnje po Ugovoru o građenju poslovne građevine na lokaciji Rudeš (bivša zgrada Cimosa). Vrijednost ugovorenih radova je 10,55 milijuna eura, pri čemu u taj iznos nije uključen porez na dodanu vrijednost. Gradnja započinje odmah, a završetak, s obavljenim tehničkim pregledom, planiran je u roku od 14 mjeseci od potpisivanja ugovora, navodi se u priopćenju Tehnike.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 32,48 kuna, što je u odnosu na veljaču niže za 3,6 posto, dok je u odnosu na ožujak prošle godine više za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Najviša prosječna neto satnica za ožujak isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) u iznosu od 61,10 kuna. Istovremeno je najniža prosječna satnica za ožujak isplaćena u proizvodnji odjeće i iznosila je 16,90 kuna. Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po satu za ožujku je iznosila 46,55 kuna, što je na mjesečnoj razini smanjenje za 3,6 posto, a na godišnjoj razini više za 4,7 posto.

ZAGREB - Tri operatora mobilne telefonije u Hrvatskoj, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, spremni su za primjenu europske III. regulacije roaminga od 1. srpnja ove godine slijedom koje će stranci iz zemalja EU-a koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU-a, za mobilne pozive, SMS-ove i prijenos podataka unutar EU-a plaćati nižu cijenu. Time se cijena roaminga višestruko smanjuje u odnosu na sadašnje, s tim da prva faza tog snižavanja ide s 1. srpnja ove godine, a, ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi s 1. srpnjem 2014. Za sada, s 1. srpnja ove godine, prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te nacionalnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), cijene telefonskih odlaznih poziva u roamingu smanjit će se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune (sve su cijene bez PDV-a), a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune. Znatno 'padaju' i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

ZAGREB - Nakon četiri uzastopna negativna tjedna, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su i danas u minusu, no uz slab promet, tako da je milijunski promet zasad zabilježen tek dionicom HT-a, a nešto više trguje se još i dionicom Petrokemije. Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,64 posto, na 1.842 boda, na najnižoj razini od 9. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.827 boda. Crobex10 skliznuo je 0,02 posto, na 1.056 boda, najnižu razinu od 18. siječnja, kada je na zatvaranju bio 1.051 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 3,44 milijuna kuna, što je milijun manje nego u petak oko podneva. Dionicom HT-a do podneva ostvareno je 1,11 milijuna kuna prometa, a cijena joj stagnira na 210,51 kunu. Slijedi dionica Petrokemije s 802.000 kuna prometa i rastom cijene za 5,02 posto, na 219,9 kuna. Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima dionica je Zagrebačke banke, s padom cijene za 4,79 posto, a slijedi dionica Đure Đaković Holdinga, 3,73 posto. Najveća dobitnica je dionica Varteksa, sa skokom cijene za 13,11 posto, na 20,45 kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, kuna je ojačala prema svim važnijim stranim valutama. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenuje od sutra, iznosi 7,547477 kuna i za 0,19 posto je niži nego na tečajnoj listi od petka. Za najvećih 0,57 posto prema snižen je tečaj švicarskog franka, na 6,063205 kuna po srednjem tečaju, dok je tečaj američke valute niži za 0,47 posto pa srednji tečaj dolara iznosi 5,795053 kune. Istodobno je tečaj britanske funte smanjen za najmanjih 0,13 posto i iznosi 8,847119 kuna po srednjem tečaju.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙