FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 13. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u četvrtak ispod razine od 103 dolara za barel budući da su pomućeni izgledi za potražnju s obzirom na slab gospodarski rast potisnuli u drugi plan poremećaje u opskrbi i slabiji dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 51 cent, na 102,98 dolara. Usporedbe radi, u veljači približila se razini od 120 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa nižoj cijeni, od 95,36 dolara.

Svjetska banka snizila je danas prognozu rasta svjetskog gospodarstva na 2,2 posto, u odnosu na prošlogodišnjih 2,3 posto, navodeći kao razlog neočekivano duboku recesiju u Europi i usporavanje rasta na pojedinim tržištima u nastajanju.

"Potražnja je zasada još uvijek jako prigušena", konstatirao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Tu je ocjenu ovog tjedna potkrijepilo nekoliko ključnih izvješća. Tako je jučer izvješće američke vlade pokazalo da su zalihe benzina na istočnoj obali SAD-a dosegnule najvišu razinu od veljače 2012., sugerirajući obilnu ponudu usred ljetne sezone vožnje, kada potražnja obično doseže vrhunac.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) odvojeno je upozorila da umjeren gospodarski rast ograničava potražnju za naftom širom svijeta, te da će pojedina razvijena gospodarstva ove godine zabilježiti pad potrošnje nafte u apsolutnom izrazu.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i američka uprava za energetiku snizile su u utorak prognoze o rastu svjetske potražnje za naftom.

Pad cijena ograničili su ipak problemi s proizvodnjom u Libiji i očekivano smanjenje opskrbe sa Sjevernog mora zbog radova na održavanju platformi.

Cijene nafte podupro je i slabiji dolar koji se danas spustio nadomak najnižoj razini prema košarici valuta u četiri mjeseca zbog smanjenih spekulacija s padom vrijednosti zelene novčanice. Potaknula su ih očekivanja da bi američka vlada u narednim mjesecima mogla smanjiti program poticaja za gospodarstvo.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer ostala gotovo nepromijena u odnosu na dan ranije i iznosila je 100,89 dolara.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙