FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule zbog pojačane opskrbe i slabije potražnje

Autor: gple
LONDON, 11. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 104 dolara za barel nakon što je najveći potrošač SAD gotovo udvostručio procjenu rezervi nafte iz škriljca, i to u kontekstu usporavanja potražnje iz Kine.

Cijene barela nafte pale su na londonskom tržištu 27 centi, na 103,68 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 95,62 dolara.

Proizvodnja nafte iz škriljca u Sjedinjenim Državama poskočila je zahvaljujući razvoju novih tehnologija bušenja, omogućivši ekploataciju u nalazištima širom najvećeg svjetskog potrošača nafte. Američka vlada sada procjenjuje rezerve nafte u škriljcu na 58 milijardi barela, u odnosu na dosda procijenjene 32 milijarde barela.

"Po svemu sudeći, opskrba iz zemalja koje nisu članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) rast će ove godine više od milijun barela dnevno", procjenjuje Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

"Ako se potražnja ne oporavi, i dalje ćemo bilježiti višak u opskrbi na tržištima, što navodi na pretpostavku da se cijene nafte neće oporaviti u bliskoj budućnosti", dodaje.

U međuvremenu su podaci iz Kine pokazali usporavanje gosodarskih atkivnosti u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu. Implicirana naftna potražnja zabilježila je pak u svibnju najsporiji rast na godišnjoj razini od rujna 2012., pokazuju Reutersovi izračuni.

OPEC je na svojoj internetskoj stranici odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 101,38 dolara, što znači da je kliznula 26 centi u odnosu na kraj prošlog tjedna.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙