FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen rast japanske proizvodnje; cijene ponovo pale

Autor: mpuk
TOKIO, 31. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Japanska industrijska proizvodnja ponovo je porasla u travnju ali je pozitivan odjek tog podatka donekle prigušio onaj o nastavljenom padu cijena.

Proizvodnja tvornica porasla je u prošlom mjesecu 1,7 posto u odnosu na mjesec ranije. Taj rast, zabilježen peti mjesec zaredom, dokaz je da "industrijska proizvodnja pokazuje znakove umjerenog oporavka", priopćilo je japansko ministarstvo gospodarstva.

Odvojeni podaci pokazali su da je stopa nezaposlenosti ostala u travnju nepromijenjena na 4,1 posto, na najnižoj razini u nekoliko godina. Potrošnja kućanstava porasla je na godšnjoj razini 1,5 posto, bilježeći povećanje četvrti mjesec zaredom. Njezin je rast ipak osjetno slabiji nego u ožujku kada je poskočila čak 5,2 posto.

Optimizam je donekle prigušio pad potrošačkih cijena u travnju za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije. U prethodnom mjesecu smanjile su se na godišnjoj razini 0,5 posto. Tvrdokorni pad cijena ukazuje na težak zadatak japanske vlade da preokrene višegodišnji trend pada cijena koji prigušuje osobnu potrošnju i poslovna ulaganja.

Hvatanje u koštac s dugogodišnjom deflacijom glavni je cilj mjera za jačanje gospodarstva premijera Shinza Abea. Središnja banka obećala je da će dovesti inflaciju na dva posto u roku od dvije godine.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙