FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast japanskog gospodarstva ukazuje na oporavak

Autor: mkuz
TOKIO, 16. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Japansko gospodarstvo je u tri mjeseca od siječnja do ožujka ponovno ostvarilo rast, signalizirajući oporavak koji je protumačen kao prvi znak da nastojanja vlade i središnje banke da ožive aktivnosti donose ploda.

Rast aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,9 posto, kao i 3,5-postotni na onoj godišnjoj potvrđuju izlazak Japana iz recesije zahvaljujući pojačanoj osobnoj potrošnji, dok su kompanije i dalje oprezne s ulaganjima.

Pojedini promatrači smatraju te podatke prvim znakom uspjeha nastojanja premijera Shinza Abea da potakne gospodarstvo nakon dugotrajne stagnacije mjerama koje se temelje na mješavini opsežne javne potrošnje i agresivnog popuštanja monetarne politike.

Mjere su već dobile nadomak "abenomika" a predstavljaju novi pokušaj vlade i središnje banke da suzbiju deflaciju s kojom se japansko gospodarstvo bori već godinama. Njezin štetni utjecaj očituje se u padu osobne potrošnje i korporativnih ulaganja.

Nedavni potezi središnje banke pomogli su spustiti vrijednost jena, što je povoljno djelovalo na izvozni sektor budući da su japanske kompanije postale konkurentnije u inozemstvu a vrijednost njihove zarade u inozemstvu prilikom repatrijacije raste.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙