FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: rast industrijske proizvodnje drugi mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas podatke o industrijskoj proizvodnji u travnju, a većina makroekonomista očekuje njezin rast drugi mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih troje očekuje rast između 0,5 i 5 posto, a jedan pad od 0,5 posto.

Velike razlike u procjenama posljedica su velikih oscilacija industrijske proizvodnje od početka godine. U siječnju je proizvodnja porasla za 3,4 posto, u veljači pala oštrih 4,1 posto, da bi u ožujku za toliko porasla. Ukupno je u prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja ojačala 1,1 posto.

Temelj za rast industrije predstavlja niska baza, s obzirom da je u travnju prošle godine proizvodnja pala više od 9 posto.

„Uzimajući u obzir oštar pad u travnju prošle godine, sada očekujemo rast proizvodnje, što ipak ne znači i oporavak“, navodi se u anketi Hine.

Prepreke za rast proizvodnje predstavljaju slabost domaće potrošnje, izostanak investicija i produbljivanje recesije u eurozoni, glavnom vanjskotrgovinskom partneru Hrvatske.

„U travnju očekujemo pad industrijske proizvodnje, jer zbog recesije u eurozoni slabi inozemna potražnja, a time i izvoz Hrvatske. Industrija je, također, pod pritiskom slabosti domaće potrošnje“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Podaci o industrijskoj proizvodnji u travnju bit će prvi nagovještaji gospodarskih kretanja u drugom tromjesečju.

Danas će DZS objaviti i prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju, koja će, kako se očekuje u anketi Hine, pokazati da je pad gospodarstva usporen na 1,2 posto, s 2,3 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙