FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski premijer skicirao strategiju reforme gospodarstva

Autor: mpuk
TOKIO, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Japanski premijer Shinzo Abe skicirao je u srijedu planirane reforme posrnulog japanskog gospodarstva, čiji je cilj pojačano uključivanje žena na tržište rada, poticanje industrijskih inovacija i veća ulaganja kompanija.

Strategija koje je Abe danas skicirao čini treći i najvažniji stup „abenomije“, platforme čija su dva ključna oslonca dosada bili labavljenje monetarne politike i povećanje javne potrošnje. Japanski premijer obećao je i strukturne reforme za poticanje rasta u dugoročnoj perspektivi, s obzirom na starenje i smanjenje stanovništva u Japanu.

"Sada je vrijeme da Japan postane motor svjetskog gospodarskog oporavka", kazao je Abe. "Japanske tvrtke, od vas se sada traži da ubrzate. Nemojte se bojati rizika, budite odlučni i iskoristite svoje kapacitete za djelovanje".

Ekonomisti pak upozoravaju da će bez reforme japanske birokracije i poljoprivrede, te industrijske politike i politike rada, abenomija u osigurati tek privremeni poticaj za rast, uz znatno povećanje javnog duga zemlje.

Svi se ipak slažu da su reforme potrebne kako bi Japan suzbio deflaciju koja narušava rast još od pucanja balona rasta prije više od 20 godina.

Abe je danas obećao i da će plaće u Japanu rasti tri posto godišnje kako bi se zaštitila kupovnu moć potrošača budući da vlada planira u iduće dvije godine povećati inflaciju na dva posto. Nije precizirao kako to planira postići.

Također je obećao da će u 10 godina podići japanski bruto nacionalni dohodak po stanovniku za više od 1,5 milijuna jena (14.970 dolara). Sada on iznosi oko 45.000 dolara godišnje.

Dodao je i da su potrebna veća izdvajanja za električnu energiju i obnovljive izvore, budući da je zemlja izgubila gotovo trećinu proizvodnih kapaciteta nakon što je zatvorena većina nuklearnih postrojenja zbog katastrofalnog potresa i tsunamija 2011.

Prema strategiji, Japan će također zatražiti mišljenje stručnjaka o tome trebaju li mirovinski i ostali javni fondovi u potrazi za većom zaradom povećati svoja ulaganja u dionice.

Premijer je obećao da će predstaviti prijedloge reformi do sredine lipnja, ali je zbog oscilacija na financijskim tržištma u posljednje vrijeme i pitanjima o njegovoj odlučnosti da provede reforme do kraja u više navrata iznosio grube crte planiranih poteza.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙